🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ердоган има за какво да благодари на опозицията

Разделение в редиците й след евентуална загуба и на втория тур може да му върне контрола и върху големите общини като Истанбул и Анкара

Не е необичайно да чуете хора в Турция, които се оплакват от корупцията и от икономическото положение и гласуват за Ердоган като национален лидер
Не е необичайно да чуете хора в Турция, които се оплакват от корупцията и от икономическото положение и гласуват за Ердоган като национален лидер
Не е необичайно да чуете хора в Турция, които се оплакват от корупцията и от икономическото положение и гласуват за Ердоган като национален лидер    ©  Shutterstock
Не е необичайно да чуете хора в Турция, които се оплакват от корупцията и от икономическото положение и гласуват за Ердоган като национален лидер    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сали Ясун, докторант в Университета на Пенсилвания, в коментар за The Conversation

Множество причини могат да обяснят силното представяне на Ердоган на президентските избори миналата неделя. Въпреки че турските граждани пострадаха от тежката инфлация, изглежда, че посланието му да постави националната сигурност над икономическите несгоди е убедило значителна част от неговата консервативна и националистическа база.

Това е въпреки факта, че Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган губи популярност, особено в градските райони. Подкрепата за нея е намаляла от 42,5% през 2018 г. на 35,6% през 2023 г.

Той обаче успява да се задържи на повърхността, добавяйки малки ислямистки и националистически партии към своята коалиция. Така позволи на своята база да гласува за партии, различни от ПСР, като същевременно запази тяхната подкрепа за президентската надпревара. Не е необичайно да чуете хора в Турция, които да се оплакват от корупцията и от икономическото положение и гласуват за Ердоган като национален лидер. Регионите, засегнати от тежкото земетресение, също не наказаха Ердоган за слабата първоначална реакция толкова строго, колкото мнозина очакваха.

Но трябва да се добави също, че и ангажиментът за свободни и честни избори в Турция е поставен под въпрос. Ердоган използва за своя изгода държавните ресурси и контрола си върху съдебната система и значителна част от медиите. Срещу някои от опозиционните кандидати имаше акции на сплашване.

Регионите, засегнати от тежкото земетресение, също не наказаха Ердоган за слабата първоначална реакция толкова строго, колкото мнозина очакваха.

Имаше и грешни стъпки от основния му съперник, които подкопаха подкрепата за него. Кълъчдароглу е лидер на Републиканската народна партия (РНП) от 2010 г. Оттогава партията загуби всички избори, както и референдума, с изключение на местния вот през 2019 г. Кълъчдароглу не позволи публични дебати по кандидатурата си и блокира номинацията на двама популярни кметове - Екрем Имамоглу на Истанбул и Мансур Яваш на Анкара. Той натовари лидерите от "масата за шестима" с процеса на номиниране, с което успя да заобиколи необходимостта от първични избори в опозицията. Обеща на четирите по-малки партии различни позиции във властта, както и места в листата на РНП, за да го номинират. Междувременно използва подкрепата на тези партии, за да окаже натиск върху Мерал Акшенер, лидер на "Партията на доброто" (IYI), да приеме неговата кандидатура. Въпреки че Акшенер неохотно прие, значителна част от IYI гласуваха в президентските избори за третия кандидат - Синан Оган, който спечели 5.2%.

Кълъчдароглу е обвиняван, че е установил йерархична структура, като възнаграждава лоялните му хора и изолира тези, които се осмеляват да му противоречат. Медии, които се подкрепят финансово от партията му, уволниха критично настроени към него журналисти. В резултат те не оцениха критично кандидатурата му, а съобщенията за популярността му може би бяха раздути. Социалдемократическата ориентация на РНП също постепенно ерозира, като партията се превърна в организация без ясна посока.

В допълнение към всичко това значителен брой избиратели може да са били предпазливи към коалиционно правителство. Турските граждани имат лош спомен от коалиционните правителства в периода от 90-те до 2002 г., белязан от политическа нестабилност и икономическа рецесия.

И накрая, избирателната активност в градовете с кюрдско мнозинство остана доста ниска, а поддръжниците на кюрдската националистическа партия се въздържаха да гласуват за Кълъчдароглу.

Така по-доброто представяне на Ердоган го постави на шофьорското място за втория тур. Победата му би консолидирала неговия авторитарен стил на управление и би отслабила допълнително опозицията. Потенциално разделение в редиците й може да позволи на Ердоган да разшири контрола си и върху големите общини като Истанбул и Анкара, където кандидатите на обединената опозиция спечелиха кметските постове.

Ако тези позиции бъдат изгубени на местните избори през март, това би била много лоша новина за опозицията. Ердоган е на власт от 2002 г. Допълнителни пет години биха му позволили да укрепи още повече властта си в държавните институции.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Ердоганя е като БГ Възраждане - казва истината. Тази сутрин гледах Болен в К1. Е то не беше сучене, не беше мазане от водещите. Излагация.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 1

    Браво на Сали.
    Капитал, моля, посягайте по-често към умни хора. Ама не от сестринските ...ъ-ъ-ъ...(трябва да го кажа нежно, че иначе ме трият) ..кърпи за забърсване, ако може...

    Реджеп - лош-добър - има някалко фундаментални психологически и фактически предимства, които само лице с жълт паспорт не може да осмисли:
    1. Действащ президент е и цялата власт в момента е у него;
    2. Едно поколение е отрасло, гледайки по телевизора президента Ердоган;
    3. В Турция към кюрдите се отнасят както българите към жителите на гетата. Няма турски президент от Мустафа Кемал насам, който остро или не да не се е опитвал да намери решение на това противопоставяне 80/20. Ердоган има достатъчно остра позиция и към ПКК в съседните Сирия и Ирак, и към поддържащата ПКК Швеция, която Анкара блокира по тая линия за Нато. Антикюрдската позиция на Реджеп е гаранция за масова подкрепа.
    Заиграването на опозиционния сбирток (това е точната дума) с кюрдската тема им прави потенциално лоша услуга.
    Оган заяви, че ще призове своите поддържници да гласуват на втория тур за този, който категорично се разграничи от кюрдската партия.
    Е, как да го направи Калъчдароглу?
    4. В пострадалите от земетресението райони на Турция, където местната власт е на опозицията на Ердоган, той поголовно печели;
    5. В Меджлиса ПСР и присъдружната ѝ ПНД на Джевлет Бахчели печелят абсолютно мнозинство от 322 мандата от 600. Опозоционният блок леко надскача 200. И какви промени в Конституцията ще направи Шесторката с тия резултати?

    Гледах скоро една разкошна политическа карикатура:
    Бюлетината за втрия тур: отляво портретът на Реджеп, под него вместо партийното лого - котка, изтегната на два стола (руски и американски); отдясно портретът на Кемал Калъчдароглу, под него вместо партийното лого - тексаски ботуш, обсипан с целувки.

    Давай, Реджеп!

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1
    • + 1

    Какво точно да дава Реджеб? Докара Турция до бедност. Лирата е в състояние на свободно падане. Нали се сещаш Какво означава това? Особено за икономика, която разчита много на внос на суровини. Математика от пети клас, някой май не е внимавал в час? Любимият ти Реджеб усилено бута комшиите към икономическа пропаст. Ще дойде момент, когато ще видим римейк на Виденовата зима. Което и ще бъде политическото самоубийство на Реджеб, и в същото време ценен урок за всички диктаторчета по света. Проблемът е че те са толкова необразовани и тъпи, че не виждат очевидните исторически уроци. Докато накрая сами не отидат в историята, където им е мястото.

    Нередност?
Нов коментар