🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Ердоган отново се оказа непобедим

Той влиза в президентския балотаж на 28 май като фаворит. И само чудо може да му попречи да спечели още един мандат

Ердоган отново доказа, че знае как да печели избори, дори когато всичко изглежда срещу него
Ердоган отново доказа, че знае как да печели избори, дори когато всичко изглежда срещу него
Ердоган отново доказа, че знае как да печели избори, дори когато всичко изглежда срещу него    ©  Reuters
Ердоган отново доказа, че знае как да печели избори, дори когато всичко изглежда срещу него    ©  Reuters
Темата накратко
  • Противно на очакванията, Ердоган и неговата партия печелят парламентарните и първия тур на президентските избори.
  • Ако няма изненадващ обрат, Ердоган е напът да триумфира на балотажа и да навлезе в безпрецедентно трето десетилетие начело на Турция.
  • Има надежди, че за да спаси икономиката, Ердоган може да опита да затопли отношенията с ЕС и САЩ. Но може и да продължи с още от същото.

Когато в изборната нощ Реджеп Тайип Ердоган се появи на балкона на централата на своята Партия на справедливостта и развитието (АКР) в Анкара, за да поздрави ликуващите си привърженици, той изглеждаше като победител. Нищо, че на 28 май му предстои балотаж и едва след него ще е ясно дали ще продължи да бъде президент на Турция още пет години. В уверената си реч Ердоган не пропусна да уязви своя съперник Кемал Кълъчдароглу, който снима предизборни видеа от скромната си кухня: "Някои хора са в кухнята, ние сме на балкона."

Резултатите от президентските и парламентарните избори на 14 май могат да се обобщят с три думи - успех за Ердоган. Противно на очакванията, неговата АКР и воденият от нея Републикански алианс печелят комфортно мнозинство в парламента (322 места от общо 600). А Ердоган далеч надхвърли прогнозите на социолозите и със своите 49.51% в президентската надпревара се приближи само на половин процент от победа още на първия тур. За Кълъчдароглу и издигналия го опозиционен съюз от шест партии остават силното разочарование и слабата утеха, че поне са успели предизвикат балотаж (първи, откакто Турция избира президент).

Освен ако не се случи изненадващ обрат, Ердоган е напът да триумфира на 28 май и да навлезе в безпрецедентно трето десетилетие начело на Турция. И макар вероятният му трети и последен (ако няма нова промяна на конституцията в стил "Путин") президентски мандат да се очертава най-трудният, Ердоган отново показва, че никога не бива да бъде отписван.

Както отбелязва в бележка до клиенти Тимъти Аш, инвестиционен стратег в RBC BlueBay Asset Management, "шокът отчасти идва от това, че Ердоган всъщност спечели тези избори, вместо да ги открадне, както мнозина се опасяваха". И дори онези, които не го харесват, са принудени да признаят, че турският президент е може би най-успешният и ефективен политик в света в последните години.

Що се отнася до апокалиптичните сценарии, че победата му ще бъде смъртна присъда за демокрацията в Турция, то изборите са доказателство, че не всичко е изгубено. Да, още пет години начело с Ердоган ще означават оставане на страната в авторитарната му хватка и допълнително обтягане на отношенията й със Запада, но "в дългосрочен план не всичко е изгубено", пише в свой анализ за в. Financial Times Димитър Бечев, преподавател в Oxford University и гостуващ учен в Carnegie Europe. Над 88% от имащите право на глас турци - впечатляващо висок дял по всякакви стандарти - гласуваха на 14 май, а изборите може и да не бяха честни, но бяха свободни и относително спокойни. И независимо от резултата, обществото и опозицията показват, че са достатъчно устойчиви, за да поддържат живота на турската демокрация.

Вие си прогнозирайте, аз си печеля

На фона на прогнозите, че Кълъчдароглу не само води, но дори може да спечели още на първия тур, получените от него само 45% са разочароващи. Същото важи за парламентарния вот, където опозиционният блок финишира с едва 35%. Фактът, че партията на Ердоган отбелязва най-слабия си резултат, откакто дойде на власт през 2002 г., не подслажда особено горчивата загуба.

"Изборите бяха като удар с чук по главата за опозицията. Шансът Кълъчдароглу да обърне играта е много малък. Всичко се свежда до въпроса дали би могъл да увеличи гласовете си. Но не съм сигурен, че може. Ще му е нужно истинско чудо", казва пред "Капитал" Саймън Уолдмън от Факултета по близкоизточни изследвания на лондонския King's College.

На теория преливане на гласове би могло да дойде от класиралия се на трето място в президентския вот с изненадващите 5%, националиста Синан Оган, който в момента е най-ухажваният политик в Турция. На практика обаче дори повечето гласове на Оган да отидат за Кълъчдароглу на балотажа (което е малко вероятно, тъй като избирателите на Оган е по-вероятно да клонят към Ердоган), това пак може да се окаже недостатъчно. Така за първи път в дългата си кариера Ердоган влезе в избори като догонващ основния си опонент според социологическите проучвания. Сега обаче е безспорен фаворит да спечели балотажа.

Как точно Ердоган успя да постигне поредна победа и е на крачка от пълен триумф на фона на сринатата икономика, жестоката инфлация, закъснелия и тромав отговор на опустошително земетресение през февруари и обвиненията в корупция срещу президента и семейството му е въпрос, който политическите стратези ще анализират дълго. Ключът е, че Ердоган успя да убеди гласоподавателите, че тези избори не са за икономиката, а за идентичност, национална гордост и сигурност, посочва пред сп. Economist Ахмет Хан, професор по международни отношения от университета "Бейкоз".

"Ердоган и АКР имат солидна електорална база от около 35% от населението. Останалите, плаващите гласоподаватели, гласуват за Ердоган, ако той успее да ги убеди. В този случай, предвид лошото състояние на икономиката, Ердоган беше предпочетен от тези избиратели, защото те прецениха, че той е позната и опитна фигура, докато Кълъчдароглу никога не е бил на висок пост. Има и друга група избиратели, основно националисти, на които не им хареса, че Кълъчдароглу е подкрепен от кюрдите", посочва Саймън Уолдмън.

Вярно е, че ключови опозиционни фигури са в затвора, а други са заплашени да се озоват там. Предположенията са, че ако Ердоган остане президент, присъдата на популярния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу ще бъде потвърдена и той ще бъде отстранен, за да може на местните избори през март догодина АКР да си върне най-големия турски град. Вярно е също, че през април Ердоган е получил 32 часа тв време в сравнение с 32 минути за Кълъчдароглу. Вярно е, че пропагандната машина на управляващите от месеци плаши как Кълъчдароглу е национален предател, кюрдска маша и слуга на Америка. Но всичко това не е достатъчно да обясни загубата му.

"Накрая политиката на идентичността се оказа най-силният коз", обобщава пред Al-Monitor Йозгюр Юнлюхисарджикли, директор на бюрото на German Marshall Fund в Анкара. Джан Селчуки от маркетинговата и социологическа агенция Istanbul Economic research добавя: "Идентичността, прокламирана от Ердоган и АКР, резонира далеч по-силно от визията за Турция, начертана от Кълъчдароглу и опозицията. И тази идентичност е сунитска, консервативна и националистическа, обвита в дебел пласт патриархалност."

Още от същото

Що се отнася до обтегнатите отношения със Запада, те няма да се променят особено при нов мандат на Ердоган. "Въпросът е дали след изборите той ще допусне влизането на Швеция в НАТО. Вероятно ще го направи, но ще поиска нещо в замяна. Отвъд това, ще има още от същото. Голямото предизвикателство за Ердоган е икономиката. Тук рисковете за него (да не говорим за страната) са огромни, наследството му е заложено на бъдещето на икономиката", посочва Саймън Уолдмън.

Има предположения, че за да спаси икономиката и да запълни огромната дупка в платежния баланс, Ердоган може да опита да затопли отношенията с ЕС и САЩ, които остават основни търговски партньори на Турция. Но другата теза е, че Ердоган ще запази статуквото, поне до местните избори през пролетта догодина. Както заключава пред Al-Monitor Джан Селчуки, "предвид мащаба на успеха му, той може да "продаде" всичко. При толкова много причинена и приета от избирателите болка вероятно всичко може да мине".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • - 2

    На фона на опонента му - с 5 години по-възрастен и доста по-очукан - Ердоган изглежда като по-малкото зло.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 3

    Дълговечността на Реджеп в политиката е блестящо потвърждение на максимата, че всеки народ има своя съдба.
    Тънкият момент е народът да случи на политик с гръбнак и визия. След 50-годишните подигравки на ЕС с членството на Турция, Ердоган заложи на многовекторността и Турция бозае от всяка коза, която се мернеше пред вратата.
    Обръщането към трайно самоубиващата се Европа, което обещаваше Калъчдароглу на фона на все по-засилващия се турски национализъм, бе разчетено от турците като обещание за българизация и последва: hayır, teşekkürler...

    И може би е крайно време неолибералните мислители-превратаджии да проумеят, че силни национални лидери не падат на избори от механичен сбор на кьораво и сакато, каквото пробваха в Унгария срещу Орбан, в Русия срещу Путин, а сега и в Турция срещу Реджеп. Сливането на двата запъртяка - ПП и ДБ - у нас не се брои за сериозен опит, макар че газетата проглуши колко са мощни.
    Е, видяхме...

    Силна национална и многовекторна Турция е условие за невъвличането и на БГ във война.
    Освен, ако сами не си го направим...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Или ще яде калъчката , или ще я развърти ...

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    До коментар [#2] от "D.r D":

    Икономиката, докторе! Както беше казал един американски президент, който докарва до панически атаки съпартийците ти. Един философски въпрос: тази патриархална сунитска уж многовекторна идентичност струва ли си троен спад в доходите и жизнения стандарт? Я помисли? И защо ли в лошия ЕС и в лошите САЩ е пълно с турски емигранти, пък при любимия ти Путин ни един няма? Я кажи?

    Нередност?
  • 5
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev

    Избират си го, ще си му сърбат попарата ... И тя ще е горчива, отровна за някои, най-вече за икономиката ...

    Нередност?
  • 6
    baldandbankrupt avatar :-|
    baldandbankrupt

    Мнозинството избиратели на Ердоган, Путин и Винету са с подобен профил и явно си искат диктатура

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-|
    borodino

    Единствено докторът си аргументира тезите. И е абсурдно да се мисли, че 100 след Ататюрк Калъчдароглу ще може да спечели с неговите принципи - просто Турция не е оная.
    Днешна Турция е продукт на Ердоган - секуларизмът на Ататюрк е заменен с освободена мека ислямизация, разочарованието от високомерието на Запада заради преговорите за членство и за мигрантите стапя прозападното лоби.
    Ердоган е обречен да спечели, защото възроди самочувствието на турците като представители на значима нация, която може да говори на равни начала както с Вашингтон, така и с Москва.

    Нередност?
Нов коментар