🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кемал Кълъчдароглу - човекът, който може(ше) да детронира Ердоган

Има реален шанс президентът да загуби властта. Но нищо не е предопределено

Той е най-голямата надежда на всички, които искат Турция без Ердоган
Той е най-голямата надежда на всички, които искат Турция без Ердоган
Той е най-голямата надежда на всички, които искат Турция без Ердоган    ©  Reuters
Той е най-голямата надежда на всички, които искат Турция без Ердоган    ©  Reuters
Темата накратко
  • Напълно възможно е след вота на 14 май наглед всемогъщият Ердоган да бъде пратен в опозиция след 20 години начело на страната първо като премиер и после като президент.
  • Евентуалният успех на Кълъчдароглу ще се дължи повече на провалите на президента, отколкото на собствените му качества.
  • Най-лошият вариант е победа на Кълъчдароглу с минимална преднина. Притесненията са, че тогава Ердоган може да откаже да признае поражението си.

Кемал Кълъчдароглу е всичко, което Реджеп Тайип Ердоган не е. Лидерът на обединената турска опозиция има благо излъчване и любезни маниери, говори спокойно, никой не го е виждал разгневен. Докато президентът е известен с пламенните си речи, нападателния си стил и резките си жестове. Освен пълния контраст на личностно ниво, двамата имат и радикално различни визии как трябва да изглежда Турция. И двойният вот на 14 май - за президент и парламент - ще определи коя от тях ще надделее и в каква посока ще поеме страната.

Кълъчдароглу, който никога не е печелил избори, съвсем не е най-очевидният кандидат, около когото да се съюзят шест опозиционни формации и да го издигнат за съперник на Ердоган. И въпреки това 74-годишният бивш държавен служител има съвсем реален шанс да детронира президента. Десетина дни преди изборите - определяни като най-важните в света през 2023 г. - повечето социологически проучвания му дават преднина в първия тур на 14 май и победа на вероятния балотаж две седмици по-късно. Надпреварата е много оспорвана и изходът е далеч от предизвестен, но е напълно възможно до края на този месец наглед всемогъщият Ердоган да бъде пратен в опозиция след 20 години начело на страната първо като премиер и после като президент.

От това кой ще победи зависи дали Турция ще продължи да бъде все по-авторитарна вътре и все по-агресивна и сприхава навън. Резултатът от изборите ще се отрази силно на ситуацията със сигурността в Европа и Близкия изток. Личността на следващия президент ще бъде определяща за следните неща: поведението на Турция в НАТО; отношенията й с ЕС, САЩ и Русия; миграционната политика; ролята на Анкара във войната в Украйна; и дали напрежението в Източното Средиземноморие ще продължава да нараства.

"Турският Ганди" с "харизма на счетоводител"

"Това са избори за защита на демокрацията срещу авторитаризма," казва Кълъчдароглу в интервю пред сп. Time през април. Той е най-голямата надежда на всички, които искат край на почти пълния контрол на Ердоган върху държавата, възстановяване на по-балансираната парламентарна форма на управление и по-умерена външна политика, която да направи Турция "отново част от цивилизования свят" (по израза на Кълъчдароглу).

Роден в семейство на данъчен служител и домакиня в анадолския регион Тунджели, той е единственото от седем деца, което завършва университет - един от най-престижните в Анкара, със специалност икономика и финанси. Започва работа в държавната администрация, първо във финансовото министерство и постепенно се издига до ръководител на Службата за социално осигуряване, като дори печели наградата "Бюрократ на годината" през 90-те.

В политиката влиза след пенсионирането си, като става депутат за първи път през 2002 г. (годината, в която Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган идва на власт). Осем години по-късно, благодарение на присъщите си търпение и устойчивост, Кълъчдароглу застава начело на своята Народнорепубликанска партия (CHP), след като дългогодишният й лидер Дениз Байкал е принуден да се оттегли заради секс скандал.

Макар да има "харизма на счетоводител" (по израза на негов сътрудник), Кълъчдароглу си е спечелил славата на почтен честен човек, на когото може да се разчита, както и на усърден борец срещу корупцията, придобила нови измерения при Ердоган. Наричат го "турския Ганди", "Кротката сила" и "Демократичният чичо". Репутацията му прескача извън границите на Турция след опита за преврат през 2016 г., когато в знак на протест срещу репресиите на Ердоган Кълъчдароглу повежда "Марш за справедливост" и извървява 450-те километра между Анкара и Истанбул.

Една от най-силните страни на политическия ветеран, позволила да бъде избран за общ кандидат на разнородния опозиционен блок от шест формации (CHP, "Добрата партия" на Мерал Акшенер, Партията за демокрация и напредък (ДЕВА) на бившия икономически министър Али Бабаджан, Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу, Демократическата партия на Гюлтекин Уйсал и Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмет Давутоглу), е, че той е приемлив за всички. Освен това вдъхва доверие, когато казва, че не се стреми към президентския пост, за да установи на свой ред еднолично управление. Обещанието му е да възстанови парламентарната форма на управление и върховенството на закона. А след като ореже собствените си президентски правомощия, той смята да се оттегли, за да "стои в ъгъла и да играе с внуците", тъй като "не съм човек с амбиции".

На атаките на Ердоган, че е "троянски кон на империалистите" във Вашингтон и Лондон и се съюзява с "терористи" (заради подкрепата за него от основната прокюрдска опозиционна партия, чиито гласове може да се окажат решаващи), Кълъчдароглу отговаря с мекота и спокойствие. А подмятанията за алевитския му произход (считан за политически "недостатък" в предимно сунитска Турция) бяха пресечени с видеообръщение, изгледано вече от над 100 млн. души, в което той говори откровено за своята алевитска идентичност и апелира за толерантност към малцинствата. "Кълъчдароглу може да отнеме на Ердоган контрола върху поляризиращия наратив, без да прибягва до инструменти, присъщи за последния. [С това видео] Кълъчдароглу издърпва килимчето изпод краката на Ердоган", написа в Twitter Сьонер Кагаптай от Washington Institute.

Дори спокойствието и сивотата на Кълъчдароглу да са точно това, от което Турция има нужда след две бурни и поляризиращи десетилетия с Ердоган, евентуалният му успех ще се дължи повече на провалите на президента, отколкото на собствените му качества. "Не смятам, че има много хора, които са особено въодушевени от Кълъчдароглу. Тези избори ще бъдат референдум за управлението на Ердоган. Ако Кълъчдароглу спечели, ще бъде не толкова защото той е вдъхновяващ лидер, а защото грешките на Ердоган най-после ще го застигнат," казва пред "Капитал" проф. Хауърд Айзенщат, специалист по Турция от St. Lawrence University и изследовател в Middle East Institute.

Най-сериозният противник на президента в изборите всъщност е икономиката и най-вече галопиращата инфлация (достигнала 85% по официални данни миналата година, а по неофициални надхвърлила трицифрени стойности), която изяжда доходите на турците и срива жизнения им стандарт. За това помага и крахът на турската лира, която е изгубила 45% от стойността си спрямо долара само през миналата година и още 30% от началото на тази. И накуп на всичко дойдоха унищожителното земетресение през февруари и гневът от неадекватния отговор на държавата и разкритията как корупцията е допринесла за жертвите и разрушенията. "Ако Ердоган загуби, ще трябва да обвинява собственото си лошо управление на икономиката. Земетресението подчерта некомпетентността на правителството и корупцията, но икономиката е централната тема", смята проф. Айзенщат.

Нужна е промяна, но също и стабилност

И макар според проучванията мнозинството турци да смятат, че страната има нужда от промяна, въпросът е дали Кълъчдароглу и разнородният шесторен съюз ще бъдат разпознати като носители на позитивна промяна и способни да изведат страната от кризата. "Опозицията ще бъде обединена както от плачевната ситуация в страната, която ще заварят, ако спечелят, така и от желанието си да се представят успешно. Но коалицията няма нещо, което да я държи заедно освен споделената им ненавист към Ердоган. А поставянето на Турция на правилния път ще изисква трудни - и непопулярни - стъпки. Не бих подценил шансовете им за успех, но предизвикателствата ще бъдат огромни", посочва Хауърд Айзенщат.

Ако опозицията загуби парламентарния вот и има балотаж на президентския, Ердоган ще направи всичко възможно да убеди колебаещите се избиратели, че разделението на властта е опасно, а Кълъчдароглу е слаб, неопитен и неефективен лидер, който не може да реши проблемите им. Всъщност най-лошият вариант е Кълъчдароглу да спечели с минимална преднина. Притесненията са, че ако разликата не е поне 5 пр. пункта, Ердоган може да откаже да признае поражението си, както направи, когато опозицията спечели Истанбул.

"Едва ли някой може да каже със сигурност дали Ердоган ще бъде склонен да позволи мирно предаване на властта. От една страна, Турция има дълга история на избори, с които всеки може да се гордее. От друга, имаме много примери на авторитарни популисти, които се опитват да подкопаят изборни резултати, които не им харесват. Ако Ердоган предприеме подобна стъпка, това ще е истински вододел в историята на Турция. Никой не може да предвиди какви биха били последиците", смята проф. Айзенщат. Но със сигурност ще бъдат грозни и разрушителни.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    Следващите 2 седмици ще се ядат доста пуканки и мисля, че ще се повтори сценарият от изборите в САЩ през 2016 г., когато всички предричаха победа на Хилъри.

    На първия тур Кемалчо може и да спечели, но разликата ще е минимална. На балотажа нещата ще са на кантар или в полза на Ердоган. Дори и да загуби, Ердоган контролира армията и полицията и шансът за промяна е минимален. Докато в досегашната съвременна история армията е била бушонът на демокрацията срещу автокрацията, сега тя е с обърната роля. Най-вече заради проваления пуч срещу Ердоган в същата тази 2016 г.

    За наше съжаление е всичко това, защото един по-умерен и прозападен управляващ в Анкара е в наша полза, докато един "султан" винаги ще се облизва за 1/3 от българската територия.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":

    Не съм съгласен с последното. Прозападен президент, в случая Кемал, гарантирано ще бъде US активиран военно, което Таийп няма да допусне. По-активно включване на Турция в американска война няма да остави БГ настрана.
    Митовете за претенции за1/3 от БГ ми е неудобно да коментирам. Да, турски войски са в съседни Ирак и Сирия, но заради КЮРДИТЕ и ПКК. Ако в Кърджали и Хасковско имаше кюрди от ПКК - да, можеше да се очаква. Но няма.

    Ердоган президент е обратното на война. На американската прокси война.

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 3

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Толкова да си луд е прекалено, значи Америка е врага, а Турция са добрите. Какъв идиот трябва да си, за го твърдиш. За Русия в момента може да е така, но за България?

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#3] от "popopo":
    Интересите ни видимо съвпадат с нейните за неескалиране на войната. Ти какво мислиш за войнана?

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Съгласен съм, но това е в краткосрочен план. България няма как да излезе от американска орбита и скоро натискът да се включим в антируската коалция ще ни смаже и ние ще се озовем там с двата крака. Затова в дългосрочен план проамериканско правителство в Турция ще елиминира опасността при по-силно съешаване между Ердоган и Путин ние да изгорим като "случайна жертва".

    Рано или късно, една ислямизирана Анкара ще погледне пак на Балканите, като изчисти кюрдския проблем. Това може скоро да се случи. Просто погледни почти явния съюз между Русия и Иран, дефакто васалното положение на Сирия към Москва, остава само Ирак, като последна територия, която кюрдите населяват. И в нея има турски войски.

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura

    Забравих да отбележа, че преговорите между Турция, Иран и Сирия за регулиране на региона вече започнаха с руското посредничество. За съжаление, времето на кюрдите е преброено.

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 1

    До коментар [#6] от "kuranakyumura":

    не е сериозно това, дето пишете. с акъла сте си и ме е срам да ви пиша, че кюрдите са 20 процента от населението в турция. кюрди освен в турция, сирия и иран има в азербайджан и ирак. това е американският дестабилизационен план велик кюрдистан.
    пропускате деленето в близкия изток на шиити и сунити. доста глупаво е да се опитвам в 3 изречения да го обясня.
    русия трайно измества сащ в близкия. и отпуска фандък на турция в туран.
    p s. бг може да е жертва сама заради политиците си. и като ги гледам, май ще е...

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    Защо да не е сериозно? Една ос Турция-Иран-Азербайджан няма да позволи на кюрдите да гъкнат. Анкара и Баку вече са съюзници, остава да се включи на пълни обороти Техеран. В Ирак ще започнат дестабилизационни и дезинтеграционни процеси именно в насока сунити-шиити. Кюрдите ще ги вардят незаконните окупационни турски войски, които са и сега там. Какво като са сега 20%, в Израел преди 70 години палестинците бяха мнозинство, а сега са в най-големия концлагер в света - ивицата Газа и в донякъде по-либералния режим на Западния бряг.
    Нашите политици ще имат огромно значение за отношенията ни с Ердоган - факт. Както Зеленски жертва Украйна и накара Путин да влезе в страната, така и ние може да сътворим някоя подобна глупост.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#8] от "kuranakyumura":

    Видимо просто теретизирате за ситуацията с кюрдите по места. Можете ли да обобщавате по същия начин за славяниТЕ?! Не. Защо смятате, че етничесщата щарта там е доминираща?
    Кюрдските племена в Турция и останалите в района дори не говорят на общо наречие. Нямат нищо друго общо освен общ корен. В този смисъл единствената обединяваща ги (абсолютно изкуствено!) доктрина е американската дестабилизационна Велик Кюрдистан.
    Там не е ключът от бараката
    Ако Кевал успее да се класира, Турция ще се раздели яростно по подобие на БГ. Но не по страната козяшка линия за или против Русия, а по отношение на здравия разум и евроизмишльотините.
    В този смисъл Реджеп олицетворява нацията.

    Нередност?
  • 10
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Докторе, ако смяташ че един зле образован див средноазиатски диктатор олицетворява съвременна Турция, просто си в грешка. Кемал Ататюрк в момента се върти като вентилатор в гроба, като ти слуша коментарите.

    Нередност?
Нов коментар