🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическото възстановяване на Китай e по-бавно от очакваното

Важни показатели като промишленото производство и потребителските разходи се увеличават, но не достатъчно бързо

Постигането на по-добри резултати на годишна база беше неизбежно заради политиката на нулев ковид през миналата година.
Постигането на по-добри резултати на годишна база беше неизбежно заради политиката на нулев ковид през миналата година.
Постигането на по-добри резултати на годишна база беше неизбежно заради политиката на нулев ковид през миналата година.    ©  Pexels.com
Постигането на по-добри резултати на годишна база беше неизбежно заради политиката на нулев ковид през миналата година.    ©  Pexels.com

Очакванията за стремглаво възстановяване на китайската икономика, след като политиката на нулев ковид беше прекратена в края на миналата година, като че ли не се сбъдват. Национално статистическо бюро обяви данни за икономиката през април, като те показват увеличение на ключови показатели, но значително под очакванията на анализатори.

Индустриалното производство е добавило 5.6% миналия месец спрямо година по-рано, но това е доста под прогнозите за ръст от 10.6%. През март ръстът беше едва 3.9%. Продажбите на дребно са се увеличили с 18.4% на годишна база, като и тогава предвижданията бяха по-високи - 21%.

Младежката безработица, която Китай започна да регистрира през 2018 г., достигна 20.4%, и надмина предишния връх от 19.9% миналото лято. За разлика от това общото ниво на градската безработица спадна до 5.2%, тъй като по-широкият пазар на труда се затегна. "Стабилизирането и разширяването на заетостта на младите хора ще изисква продължителна упорита работа", каза Фу Линхуей, говорител на Националното статистическо бюро.

Резултатите са изненадващи, защото увеличението на годишна база беше неизбежно. По това време миналата година редица големи градове, включително и най-големият - Шанхай, бяха поставени под драконовски локдауни. На хората в цели квартали или понякога градове им беше забранено да излизат от домовете си, с изключение на пазаруване на нужни стоки и продукти веднъж в седмицата. Темпът на възстановяване обаче е сериозно под очакванията и поставя сериозни въпроси около икономическата политика на Пекин.

"Индикаторите за дейността на Китай не изпълниха очакванията с голяма разлика дори при благоприятна база", пише в бележка Шиангрон Ю, главен икономист за Китай в Citi. "Тъй като Китай вече е извън доброто начало на повторното отваряне, надеждата за по-нататъшно възстановяване на настроенията може да намалява при липсата на решителни правителствени действия", добавя той.

Смесеното възстановяване на Китай, което включва и по-слаб от очаквания ръст на инвестициите в дълготрайни активи от 4.7% през четирите месеца до края на април, също е знак за неизвестност. Фючърсите на никел в Шанхай паднаха с повече от 2% във вторник, което ги доведе до спад от 28% от началото на годината. По-слабите очаквания за икономически растеж през второто тримесечие също натежаха върху фючърсите на желязната руда, търгувани в Далиан, които се понижиха с 16% тази година. Освен това цените на медта миналата седмица достигнаха най-ниското си ниво от месеци.

"Всички със сигурност очакваха малко по-бързо повторно отваряне на Китай и това може би не се случи по начина, по който някои от нас предвиждаха", казва Матю Чембърлейн, главен изпълнителен директор на Лондонската метална борса, на конференция в Хонконг във вторник. "И тогава очевидно имаше редица негативни геополитически и макроикономически фактори, които натежаха върху металите", добавя той, цитиран от Financial TImes.

Политиците в Китай поставиха предпазлива цел за растеж на БВП от едва 5% за 2023 г. - най-ниската от десетилетия. Причината за това беше слабият ръст миналата година от едва 3%.

В доклада си за паричната политика за първото тримесечие, публикуван миналата седмица, Народната банка на Китай изрази оптимистичен тон относно постигането на желания ръст. "Очаква се икономиката на Китай да продължи да се подобрява като цяло и темпът на растеж през второто тримесечие може да се възстанови значително под ефекта на ниската база, поставяйки солидна основа за гладко постигане на годишната цел за растеж", се казва в документа.