Китайските инвестиции в Европа спадат до нивата си от 2013 г.

През изминалата година китайските ПЧИ в световен мащаб са спаднали с 23% спрямо 2021 г. до 111 млрд. евро

През миналата година китайските инвестиции в Европа са спаднали до най-ниските си нива от десетилетие, тъй като европейските държави затягат правилата, за да възпрепятстват множество китайски придобивания. Според проучване на изследователската фирма Rhodium Group и германския мозъчен тръст Mercator Institute for China Studies (MERICS) общият размер на китайските инвестиции в ЕС и Великобритания през 2022 г. е намалял с 22% спрямо 2021 г. до 7.9 млрд. евро.

Спадът от миналата година връща европейските инвестиции на най-голямата азиатска икономика до нивата им от 2013 г. Също така за пръв път от 2008 г. насам през изминалата година китайските инвестиции на зелено надхвърлят сливанията и придобиванията, като те възлизат на 4.5 млрд. евро - 57% от общата стойност.

Повече проверки и регулации

В проучването се посочва, че през изминалата година се наблюдава увеличение на броя на публично оповестените проверки на китайски инвестиции, като той нараства от 11 на 16. От тях поне 10 не са могли да бъдат приключени поради възражения на регулаторните органи. Няколко от прекратените сделки, като например предложените придобивания на полупроводникови компании в Германия и Обединеното кралство, са били блокирани след проверки на конкретната технология, към която се е насочил китайският инвеститор. В други случаи вече договорени сделки са били анулирани или са се провалили след налагането на регулаторни разпоредби, посочва Financial Times.

Авторите на проучването поясняват, че техните открития относно разглежданите сделки са частични, тъй като по-голямата част от сделките обикновено не се оповестяват публично поради съображения за поверителност или понеже държавите членки се стремят да покажат отвореност към чуждестранните инвестиции.

Концентрация на инвестициите

Проучването на Rhodium и MERICS показва, че през изминалата година китайските инвестиции в Европа са се концентрирали основно в четири страни. Сред тях са трите най-големи европейски икономики - Великобритания, Франция и Германия, както и Унгария, като към тях са били насочени общо 88% от инвестициите. И четирите държави са получили значими инвестиции на зелено от китайски производители на батерии, както и по-голямата част от дейността по сливания и придобивания през годината.

Както и през 2021 г. автомобилостроенето и потребителските продукти - отново благодарение на едно голямо придобиване - остават двата водещи сектора, като три четвърти от общите китайски инвестиции са били насочени към тях. След като през 2021 г. китайската Hillhouse Capital придобива бизнеса с домакински уреди на Philip's, миналата година Tencent придоби британския разработчик на видеоигри Sumo Digital за 1.3 млрд. евро. Големите китайски придобивания все повече се ограничават до ориентираните към потребителите сектори, тъй като те обикновено не се считат за критични, посочват авторите на проучването.

Инвестициите в автомобилния сектор отговарят за 53% от общия брой европейски инвестиции, като глобалните китайски ПЧИ във веригата на стойността на електромобилите са се увеличили от 605 млн. долара през 2016 г. до над 24 млрд. през 2022 г. Китайските инвестиции в сектора се пренасочват от суровините към батериите, като през 2022 г. те съставляват над половината от глобалните китайски инвестиции в електрически автомобили.