Поглед към хората

Подкаст | Позитивно за демографията с Георги Бърдаров

Един по-различен разговор за реалностите отвъд цифрите в страната, която губи най-бързо население в Европа (и вероятно в света)

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

Защо България е начело на класациите за нещастие? В няколко поредни изследвания на Европейската комисия, през няколко години, българите устойчиво излизат в края на цялата редица от 27 нации, запитани за това как оценяват задоволството си от живота. Добро обяснение на този феномен все още няма, въпреки многото възможности - пропадането в прехода, разпадането на социалните връзки, недоверието в околните, самотата. Нищо от това, в интерес на истината, не е само български феномен.

Но една от възможните причини със сигурност е демографията. България губи хора вече три поредни десетилетия, формирайки устойчив мироглед в своите жители, че е място, което се напуска - по един или друг начин. Възможно ли е върху тази история, която всички знаем, да има по-различен поглед? И завинаги ли ще е така?

Отговорите на тези въпроси търсим в разговор с доц. д-р Георги Бърдаров, демограф и зам. декан на Геолого-географския факултет на СУ. Освен интересен събеседник и добър писател Бърдаров има оптимистичен поглед върху бъдещето на българската нация. Чуйте целия разговор в записа или гледайте видеото, а текстът по интервюто с него прочетете в статията тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Ами общо взето глупости. Демографска криза от 1991 има само в Европа и причината е точно политиката в Европа. И няма да изчезне до 30 години дори и политиката на намаляване на населението да се измени, просто неродените майки няма начин да родят. Нещо, което не става, напротив, политиката на поощряване на бездетността се задълбочава.

    Внасянето отвън на хора ще реши демографския проблем толкоз, колкото го е решил за индианците в Северна Америка.

    А за привличане обратно на прокудените българи, хайде няма нужда, достатъчно е да се прочетат последните закони на мащехата, които се приемат.

    Пък и не знам защо си мислите че Германия например ще е склонна да плаща пенсия на българин пенсионер, която той да си е харчи в България. Много по-изгодно за Германия е да си харчи пенсията в Германия, даже и мизерната част от българската пенсия да си я харчи в Германия. Като става дума за пари никой не се заблуждава.

    Изобщо територията е привлекателна, но не и туземците. И територията няма собствени закони. Скоро няма да има и достъп до границите си, а след това няма да има и собствена валута. Тъй като еврото се емитира само срещу частен дълг, туземците няма да имат и собственост като се изчерпа началния бонд, да речем след 10 години.

    Нередност?
Нов коментар