🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Домакинствата в България – по-малко и по-малки

Над 65% от домовете се обитават от до двама души, като все повече хора живеят сами

Сред домакинствата с деца най-много имат по едно дете, но те също намаляват.
Сред домакинствата с деца най-много имат по едно дете, но те също намаляват.
Сред домакинствата с деца най-много имат по едно дете, но те също намаляват.    ©  Цветелина Белутова
Сред домакинствата с деца най-много имат по едно дете, но те също намаляват.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на стопяващото се население не е изненада, че през последното десетилетие домакинствата в България са станали с близо 140 хил. по-малко. Но освен че броят им намалява, техният размер също продължава да се свива, показват данни на НСИ от националното преброяване, което се проведе през 2021 г.

Профилът на средностатистическото домакинство е показателен за демографските проблеми в страната. Вече над 65% от домовете се обитават от до двама души, като все повече хора живеят сами. А все по-малка част от семействата имат деца.

Общо около 2.9 млн. са домакинствата в страната, като за десетина година са намалели с 4.7%. По-слабият спад на броя им в сравнение с този на общото население (над 850 хил. души от последното преброяване) отразява факта, че едночленните и двучленните домакинства се увеличават за сметка на тези с повече хора.

Към 2021 г. над една трета от хората живеят сами, става ясно от данните. Всяко следващо преброяване през последния век показва как домакинствата стават все по-малки по размер. Докато в началото на XX век средното домакинство се състои от над петима души, в началото на Прехода те вече са около трима. А според последното преброяване този показател вече е на рекордно ниско ниво - 2.2 души. Тенденцията обхваща цялата страна, като в 25 от 28-те области средното домакинство се смалява, а в останалите три остава непроменено.

Трябва да се има предвид, че терминът "домакинство" не винаги е равносилен на "семейство", макар в много случаи двете понятия да съвпадат. За статистиката домакинството включва две или повече лица, които живеят в едно жилище и имат общ бюджет, без значение дали имат родствена връзка помежду си. Домакинство е и едно лице, ако живее самостоятелно и има отделен бюджет.

Спадът на броя на домакинствата е следствие на множество демографски фактори, включително ниската раждаемост и високата смъртност, високите нива на емиграция, застаряването на населението, както и динамиката на браковете и разводите. Прави впечатление и продължаващата тенденция на урбанизация, като жителите на градовете продължават да се увеличават за сметка на тези в селата.

По-малко деца

Ако преди 40 години в над 40% от домакинствата е имало поне едно дете (на възраст до 16 г.), то сега този дял пада почти наполовина. Към годината на последното преброяване едва 22% от домакинствата включват деца, а в повечето то е само едно.