🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лондон: Русия ще използва мини срещу граждански кораби в Черно море

Москва "със сигурност би искала да избегне открито потапяне на цивилни кораби и би отправила срещу Украйна фалшиви обвинения за всяко нападение", смята британското външно министерство

През август Киев създаде алтернативен хуманитарен коридор, по който корабите се движат в териториалните води на Турция, България и Румъния, преди да преминат близо до Украйна, където са изложени на риск от руско нападение.
През август Киев създаде алтернативен хуманитарен коридор, по който корабите се движат в териториалните води на Турция, България и Румъния, преди да преминат близо до Украйна, където са изложени на риск от руско нападение.
През август Киев създаде алтернативен хуманитарен коридор, по който корабите се движат в териториалните води на Турция, България и Румъния, преди да преминат близо до Украйна, където са изложени на риск от руско нападение.    ©  Reuters
През август Киев създаде алтернативен хуманитарен коридор, по който корабите се движат в териториалните води на Турция, България и Румъния, преди да преминат близо до Украйна, където са изложени на риск от руско нападение.    ©  Reuters

Великобритания обвини Русия в саботаж на граждански товарни кораби, натоварени с украинско зърно, чрез поставяне на морски мини на подходите към черноморските пристанища на страната. Според разсекретена разузнавателна информация Великобритания заяви, че Русия не иска да атакува директно с ракети търговските кораби, използващи новия хуманитарен коридор на Украйна, а вместо това се опитва да ги унищожи тайно.

След това Русия би се опитала да обвини Украйна за загубата на кораба, за да избегне отговорността, твърдят от британското външно министерство. Лондон заяви, че оповестява това, за да възпре Москва от изпълнението на плана. Търговските кораби, превозващи украинско зърно за износ, са под заплаха от юли, когато Русия се оттегли от едногодишна инициатива, целяща да защити износа на храни въпреки войната между двете страни.

През август Киев създаде алтернативен хуманитарен коридор, по който корабите се движат в териториалните води на Турция, България и Румъния, преди да преминат близо до Украйна, където са изложени на риск от руско нападение. Няколко плавателни съда са използвали този маршрут, но опасенията за безопасността остават.

Експерти твърдят, че Русия има възможност да поставя морски мини в близост до черноморски пристанища като Одеса и Черноморск, като използва трите си подводници клас "Кило", всяка от които може да носи 24 мини. Страхът от миниране може да е достатъчен, за да възпре корабите да превозват украинско зърно до ключови пазари в Близкия изток, Източна Африка и други страни.

Великобритания заяви, че иска да работи с Украйна и други страни за подобряване на безопасността на търговското корабоплаване, като използва разузнавателни и наблюдателни способности, въпреки че признава, че заплахата от страна на Русия остава "на най-високо ниво".

"Пагубното прицелване на Русия в граждански кораби в Черно море показват пълното пренебрежение на Путин към живота на цивилните и нуждите на най-уязвимите хора по света", заяви британският външен министър Джеймс Клевърли.

Според ведомството от оттеглянето си от зърнената сделка през юли Русия е повредила 130 пристанищни съоръжения в украинските градове Одеса, Черноморск и Рени, както и е унищожила близо 300 хил. тона зърно. Освен това поради руското решение да се оттегли от сделката в Украйна са блокирани до 24 млн. тона хранителни продукти, които може да не успеят да достигнат до световния пазар през следващата година, освен ако Украйна не намери алтернативни маршрути за износ.

Предупреждението на Лондон е основателно - в четвъртък товарен кораб с общо предназначение под турски флаг се удари в мина в Черно море край бреговете на Румъния и претърпя незначителни щети, но екипажът е в безопасност.

В навечерието на срещата на върха на Г-20 в началото на септември британският премиер Риши Сунак обяви, че Великобритания ще наблюдава руската дейност в Черно море и ще сигнализира, ако види признаци, че Русия подготвя нападения срещу граждански кораби или инфраструктура. Той добавя, че като част от тези наблюдателни действия самолети на RAF ще извършват полети над региона, за разубедят Русия да нанася удари срещу кораби, превозващи зърно.

В изявлението си британският премиер добавя, че освен военните операции Обединеното кралство ще предостави финансиране на стойност 3 млн. паунда за Световната програма по прехрана, за да продължи започнатата в края на миналата година инициатива за износ на украинско зърно.

Руска черноморска база в Абхазия

Русия планира да изгради постоянна морска база в грузинския регион Абхазия. Абхазия и Русия вече са подписали споразумение и новата база ще бъде в района на черноморския град Очамчира, заявява през руското издание "Известия" Аслан Бжания, лидер на отцепилия се регион. Базата в Очамчире е на няколкостотин километра югоизточно от Новоросийск. Русия призна Абхазия и Южна Осетия през 2008 г. след петдневна война с Грузия през август. За руска база в Очамчира се заговори година по-късно, като срокът се очертаваше да е около две-три години. Според Бжания последното решение се отнася за "близко бъдеще". Новината за новата база идват ден, след като Wall Street Journal съобщи, че Русия е изтеглила по-голямата част от черноморския флот от Севастопол, където той многократно е бил цел на украински атаки.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 2

    Ако на сутринта двама съседа се карат, значи вечерта на някого от тях на гости е бил англичанин... - това май е арабска поговорка.

    Нередност?
Нов коментар