🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел налага "пълна блокада" на Газа, "Хамас" заплашва да убива заложници

Правителството свика 300 хил. резервисти на третия ден от войната

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че кампанията "едва започва", като обеща "труден и ужасен" отговор за "Хамас".
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че кампанията "едва започва", като обеща "труден и ужасен" отговор за "Хамас".
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че кампанията "едва започва", като обеща "труден и ужасен" отговор за "Хамас".
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че кампанията "едва започва", като обеща "труден и ужасен" отговор за "Хамас".
Темата накратко
  • Израел обяви, че е възстановил "пълния си контрол" над общините в близост до анклава, в които през уикенда проникнаха бойци от Газа.
  • ЕС ще преразгледа цялото си финансиране за развитие на палестинските територии.
  • Газа е заплашена от хуманитарна криза, предупреждават неправителствени организации.

Израел наложи "пълна блокада" на ивицата Газа, мобилизира рекордните 300 хил. резервисти и бомбардира контролирания от "Хамас" анклав по въздуха, докато палестинската въоръжена групировка заплашва с отнемане на живота на десетки заложници.

В понеделник израелските военни заявиха, че са преминали към офанзива, след като са си върнали контрола над територията, завзета от "Хамас" по време на атаката през уикенда, която е най-смъртоносната за Израел от 1948 г. насам.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че кампанията "едва започва", като обеща "труден и ужасен" отговор за "Хамас". Но в понеделник вечерта "Хамас" заяви, че ще екзекутира по един пленник за всеки нов въздушен удар, който е засегнал палестински цивилни и е извършен без предупреждение. Групировката е отвлякла най-малко 100 души, включително жени, деца, израелски войници и чуждестранни граждани.

Докато сраженията продължаваха, Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, заяви, че е наредил "пълна блокада" на Газа. "Няма да се доставя електричество, храна или гориво [в Газа]. Сражаваме се с варварски [терористи] и ще отговорим подобаващо", заяви Галант.

Израелското правителство съобщи, че е наредило да се прекъсне подаването на вода към Газа, където живеят 2.3 млн. души.

С нарастването на очакванията, че Израел ще започне първата си сухопътна офанзива в Газа от почти десетилетие, говорителят на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари заяви, че призоваването на 300 хил. резервисти е най-голямото в историята на страната. "Никога досега не сме призовавали толкова много резервисти в такъв мащаб, добави той. - Преминаваме в настъпление."

Правителството обяви, че е възстановило "пълния си контрол" над общините в близост до анклава, в които през уикенда проникнаха бойци от Газа. Израелски хеликоптери са нанесли "удари и по ливанска територия" на север от Израел малко след като военните обявиха, че са убили "няколко бойци", които са преминали в страната.

В изявление, потвърждаващо смъртта на трима свои бойци, ливанската въоръжена групировка "Хизбула" заяви, че е обстрелвала с ракети и минохвъргачки два израелски военни поста от другата страна на границата в Галилея.

Опасения за по-широк фронт

Насилието на ливанско-израелската граница идва на фона на опасенията за по-широк конфликт на няколко фронта. Президентът на САЩ Джо Байдън, британският премиер Риши Сунак и лидерите на Германия, Франция и Италия отново подкрепиха Израел и "недвусмислено осъдиха" "Хамас" и "ужасяващите терористични атаки". "Ние ще останем единни и координирани, заедно като съюзници и като общи приятели на Израел, за да гарантираме, че Израел е в състояние да се защитава, и в крайна сметка да създадем условия за мирен и интегриран регион на Близкия изток", заявиха лидерите.

В опит да предотврати разрастването на конфликта Катар проведе разговори с Израел и "Хамас", за да постигне споразумение, според което групировката да се съгласи да освободи жените и децата, които държи като заложници, посочва пред Financial Times източник, информиран за дискусиите. Източникът добавя, че в замяна Израел може да освободи палестинските жени и деца, държани в израелски затвори, и че преговорите са подкрепени от САЩ. Но няма непосредствени признаци, че тези контакти са дали резултат.

САЩ предоставят на Израел средства за противовъздушна отбрана и боеприпаси.

Байдън заяви, че 11 американци са били убити от събота насам, и добави, че "е вероятно американски граждани да са сред задържаните от "Хамас". Франция съобщи, че двама нейни граждани са загинали.

САЩ предоставят на Израел средства за противовъздушна отбрана и боеприпаси, заяви високопоставен американски военен служител. Вашингтон се отнася към настоящия конфликт между Израел и "Хамас" по различен начин в сравнение с други сражения, водени през предходните години. "Това е жестокост на нивото на ИДИЛ, която сме виждали да се извършва срещу израелски цивилни граждани", казва американски държавен служител. "Това е безпрецедентно."

ЕС обяви, че в отговор на нападението на "Хамас" ще преразгледа цялото си финансиране за развитие на палестинските територии, което засяга помощ в размер на 691 млн. евро.

Неправителствени организации заявиха, че Газа е изправена пред тежко бъдеще. "Безпрецедентните мащаби на военните действия заплашват с хуманитарна криза от невъобразим мащаб дори за регион, който е твърде добре запознат с бедствията", казва Надим Заглул, директор за Палестина в ActionAid.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова "всички страни" да осигурят достъп за "спешна хуманитарна помощ" на палестинските цивилни граждани, блокирани в Газа, и добави, че е получил съобщения за израелски ракети, поразяващи здравни заведения на територията.

В понеделник Chevron съобщи, че е получила инструкции от израелското министерство на енергетиката да спре производството в своето офшорно газово находище Тамар в Средиземно море, но ще продължи да снабдява клиентите си в Израел.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 8

    Налага се да направим определени корекции в изказа и формулировките в текста горе, за да не се създават неверни впечатления у евентуалните читатели.

    1. Хамас не е банда разбойници, които "контролират" Газа. Това е политическа организация, която през 2006 г. се яви на последните, позволени от израелската държава, избори в сектора Газа и ги спечели убедително. След размирици с другата палестинска групировка - Фатах, в които победи, Хамас управлява Газа от 2007 г;
    2. Хамас освен политическа партия, има и сериозна образователна, религиозна и социална програма, както в Газа, така и сред палестинските общности по света. Военното крило на Хамас не е най-съществената част от дейността на организацията, но определено пропагандно е най-осветяваното;
    3. "Пълната блокада", наложена от Израел, комбинирана с обстрел на цели в града означава едно-единствено нещо - г е н о ц и д.
    Евреите вероятно са забравили как ги избиваха във Варшавското и Харковското гета, как ги ловяха по мазетата, та със същия подход тръгват към затворените в най-големия съвременен концлагер Газа 2 000 000 палестинци, от които 1 000 000 деца, оставяйки ги без храна, ток, лекарства и без възможност да отидат където и да било;
    4. В сектора Газа и преди обявената тотална блокада Израел допускаше от ООН и други хуманитарни организации толкова храна, колкото да няма умрели от глад палестинци по улиците;
    5. При една от поредните "пълни блокади" преди няколко години хуманитарни организации организираха Конвой на свободата - 5-6 малки корабчета, натоварени с храна, лекарства, горива и неща от първа необходимост за затворниците в Газа и опитаха да пробият морската блокада. Целият свят следеше придвижването им. Израелската армия пред камерите на световните медии превзе корабите и уби няколко от хуманитарните работници на борда. Тъй като повечето от жертвите бяха турски граждани, тези убийства задълго вледениха турско-израелските отношения;

    Моля авторът да си представи, че враждебна сила направи "пълна блокада" на опасаната със стени и вишки със снайперисти София, която има сходно на населението в сектора Газа.
    В града няма ток, спряна е водата, магазините и аптеките са празни, няма градски транспорт. И от време на време враговете обстрелват цели ту на Халите, ту в Красно село, ту кулата на Японския.

    Моля го за прогноза как според него ще се развие казусът.
    И смята ли, че някой от оцелелите в тоя гладомор някога ще изпитва приятелски чувства към убийците на сънародниците си и в любов към тях ли ще възпитава децата си?

    P.S. Категоричен противник съм на вземането на заложници. Това не е форма на съпротива, както не е "отмъщение" и обстрела на град.

    Нередност?
  • 2
    qlo241101502 avatar :-@
    qlo241101502

    До коментар [#1] от "Dr. D":

    will answer in English , since my Bulgarian isn't that good . but left a translation below :
    Israel might have tried to reason with hammams , thinking that eventually they would find some logic and Israel could somehow get a long . Hoping that financial ties and economy would lead to a better life for all. Their are people in Gaza that wish for a better life.
    Elections ?Do you remember what Hamas did to Fattah their OWN brothers ?

    Let me in light you and the readers that many Palestinians who grew out of the dream, there I say nightmare of Hammas and understood that this is a cruel regime that interpits the real positive values in Islam , its people or anybody else and left to countries outside the Gaza
    Israel has till now fought Hammas and never cut supplies, water , electricity till now Fighting an enemy but still supplying aid,. Always tens of thousands of workers for the strip working in Israel .

    Now u asked people in Sofia about a blockade on Sofia?
    I ask what would happen if for years Sofia would be shelled by mortars and rockets, . where the Israeli kids leaving next to the border and parents are traumatised , where kids continue to wet beds at the age of 10 . what the hell are u talking about ?

    What would any country do when a group of murderous people act worse than ISIS ? Cuffing children and slitting their throats , shooting and burning whole families , decapitating heads and raping young people in a rave party, raping them next to their dead friends and then killing them while playing music and laughing during their killing , shooting , shooting anti tank missiles against innocent people , throwing grenades at them .

    Kidnapping kids , babies , mothers , ladies of 80 years , dimensive people , on wheel chairs , are you mentally certified understanding right from wrong ?! U must be insane or delusional to compare Hammas to anything but ISIS or worse.

    Now u can ask the author of the article and its readers , if this were done to people in Sofia , what would you do,

    There is zero justification for this kind of cruelty . These are not men and I cant animals , as I will be doing the animals injustice . The sooner Hammas are out of the picture and become a forgotten ideas, the better for the people of Gaza .

    Maybe then they would have summer camps for kids , i mean ones for elementary kids without shooting guns , teaching them how to kill and stab . Completely brainwashed !!!! Thinking that the highest dignity they will get is a Shahid death , one of a holy warrior war .
    This war is meant to eradicate Hammas , NOT the people of Gaza !
    What the hell are you talking about ???!!!!

    Ще отговоря на английски, тъй като моят бълганец не е толкова добър. но остави превод по -долу:
    Израел може би се е опитал да разсъждава с Хаммос, мислейки, че в крайна сметка те ще намерят някаква логика и Израел по някакъв начин може да извлече дълго. Надявайки се, че финансовите връзки и икономиката ще доведат до по -добър живот за всички. Те са хора в Газа, които желаят по -добър живот.
    Избори? Спомняте ли си какво направи Хамас, за да уволни своите Won Brothers?

    Позволете ми да запалите вас и читателите, че много палестинци, които са израснали от съня, там казвам кошмар на хами и разбрах, че това е жесток режим, който преплита истинските положителни ценности в исляма, нейните хора или някой друг и оставен на държавите Извън Газа
    Досега Израел се е сражавал с Хамми и никога не решава доставките, водата, електричеството досега да се бори с враг, но все още предоставя помощ ,. Винаги десетки хиляди работници за лентата, работеща в Израел.

    Сега попитахте хората в София за блокада на София?
    Питам какво би се случило, ако от години София ще бъде обстреляна от минохвъргачки и ракети ,. където израелските деца, които напускат до границата, и родителите са травмирани, където децата продължават да намокряват легла на 10 -годишна възраст. За какво, по дяволите, говориш?

    Какво би направил всяка държава, когато група убийствени хора действат по -лошо от ISIS? Маншет на деца и подрязване на гърлото си, стрелба и изгаряне на цели семейства, обезглавяване на глави и изнасилване на млади хора на възторг, изнасилвайки ги до мъртвите си приятели и след това ги убива, докато свири музика и се смее по време на убийството, стрелбата си, стреляйки с анти -танкови ракети срещу невинни хора, хвърляйки гранати към тях.

    Отвличане на деца, бебета, майки, дами от 80 години, димери, на колела столове, психически ли сте сертифицирани разбиране направо от грешно?! U трябва да сте безумни или заблудени, за да сравните хами с всичко друго, освен ISIS или по -лошо.

    Сега можете да попитате автора на статията и неговите читатели, ако това е направено на хората в София, какво бихте направили,

    Има нулева оправдание за този вид жестокост. Това не са мъже и не мога да животните, тъй като ще правя несправедливостта на животните. Колкото по -рано Хамми са извън картината и се превръщат в забравени идеи, толкова по -добре за хората от Газа.

    Може би тогава щяха да имат летни лагери за деца, имам предвид такива за елементарни деца, без да стрелят с оръжия, да ги учат как да убиват и намушкват. Напълно промиване на мозъка !!!! Мислейки, че най -високото достойнство, което ще получат, е смърт на Шахид, една от свети воини войн.
    Тази война е предназначена за изкореняване на Хамас, а не хората от Газа!
    За какво по дяволите говориш ???!!!!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#2] от "qlo241101502":

    Защо разделяте "хората от Газа" от Хамас?
    Или да обърна въпроса: Хамас не са ли "хора от Газа"?

    Гледам фотография на срината от обстрел джамия в сектора. Тя военна цел ли е била или разрушаването ѝ е форма на демонстриране на надмощие?

    За събитията трябва да се пише обективно, защото страданието е еднакво за хората и от двете страни, чиито политици си мерят егото.
    Ето ви линк към статия с другата гл.т., която звучи също толкова покъртително, колкото и видеото, което умираща израелка е изпратила на своите:

    https://www.middleeasteye.net/opinion/gaza-israel-west-hypocrisy-jailbreak-stomach-turning?fbclid=IwAR1quOteOdHt7-xav5PNO0QdYbNyuL6xq-KQw3sriOIJOpuW9n1rtCpyU10

    Войната носи страдание.
    Винаги и на всички.
    Въпросът е да можем да чуем и двете гледни точки и да се убедим, че смъртта на дете е трагедия, независимо от коя страна и дошъл куршумът.
    Оневиняването на убийство е съучастие.
    Така мисля.

    Апропо, може би някой ваш дядо през зимата на 1944 г е сринал с авиобомба къщата на дядо ми и баба ми в Лозенец? Нщо лично, нали? Ами ако си бяха у дома?
    Не ви търся сметка, а мога, защото дядо ви едва ли е се е замислил какво може да причини на дядо ми. За чието съществуване не е и подозирал.

    И така: убиец ли е вероятния ви дядо?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    P.S. И един великолепен, задълбочен и фактологично издържан анализ по темата кои са Хамас на Ирини Зикидис в Труд:

    https://trud.bg/ %D0%BC%D1%8E%D1%81%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F-%D1%81%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%81-%D1%81%D0%B0-%D1%82%D1%8F%D1%85%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%BE/

    В тая форма видимо няма да се отвори. Струва си да го копирате в google.

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 4

    Целият свят призовава за мир в Израел с изключение на "миролюбивия" Запад, който прави нужното, за да се пролее колкото може повече кръв.
    Президентът на Колумбия сравнява кадрите от разрушената Газа със снимките на останките от Варшавското гето, сринато от нацистите.
    Приликите са потресаващи. Потомците на жертвите тогава сега правят същото. Нищо не е запомнено...

    Нередност?
Нов коментар