🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Амбицията на ЕС да намали отпадъците от опаковки засяга всеки сектор

Предвижданите мерки настройстват индустриите една срещу друга

Предложението на Брюксел беше обявено през 2022 г. и включваше до 2030 г. да се намалят отпадъците с почти една пета чрез правила за рециклиране и многократна употреба
Предложението на Брюксел беше обявено през 2022 г. и включваше до 2030 г. да се намалят отпадъците с почти една пета чрез правила за рециклиране и многократна употреба
Предложението на Брюксел беше обявено през 2022 г. и включваше до 2030 г. да се намалят отпадъците с почти една пета чрез правила за рециклиране и многократна употреба    ©  Reuters
Предложението на Брюксел беше обявено през 2022 г. и включваше до 2030 г. да се намалят отпадъците с почти една пета чрез правила за рециклиране и многократна употреба    ©  Reuters
Темата накратко
  • Мерките за намаляване на отпадъците от опаковки разделят индустриите и предизвикват раздразнения.
  • Законът за пакетирането на ЕС си поставя цели за предоставяне на контейнери за многократна употреба в различни сектори и намаляване на ненужното пакетиране.
  • Климатични активисти поставят въпроса дали мерките, които ЕС предлага, са достатъчни.

Европейският парламент се опитва да прокара мерките за намаляване на отпадъците от опаковки, които ще причинят раздразнение сред индустриите. Това става на фона на интензивно лобиране от различните бизнеси - от производителите на хартия до производителите на камембер, пише в анализ Financial Times.

Предложението на Брюксел беше обявено през 2022 г. и включваше до 2030 г. да се намалят отпадъците с почти една пета чрез правила за рециклиране и многократна употреба. Това ще наложи еднократните торби за пазаруване да бъдат от компост и поне 80% от чашите за кафе да могат да бъдат преизползвани

За предложението на ЕС

Предложените мерки отразяват сложността да се намали годишният отпадък в съюза от над 80 млн. тона. Обемът на документа е от 118 страници и 13 анекса и ефектът му ще се усети от хиляди компании, включително вериги за храна за вкъщи, производители на медицински приспособления, производители на плодове и разпространители на бира.

"Това е масивен, масивен текст", казва Паскал Канфин, френски либерален евродепутат, който е начело на парламентарната комисия за околната среда. Резултатът от правилата може да бъде забраняването на продукти за еднократна употреба като хотелските малки тоалетни принадлежности, лепенките върху плодовете и малките пакетчета със захар в кафенетата.

Преди вота в парламента европейски дипломат коментира, че това може да бъде най-лобираният законодателен акт на ЕС изобщо, добавяйки: "Всичко е пакетирано, така че всяка индустрия има интерес."

Страните и мерките на ЕС

Финландия, дом на огромни компании за хартиени опаковки, и Италия, която има добре интегрирана рециклираща система, се противопоставят най-усилено на контейнерите за многократна употреба. Но дори страни с амбициозна зелена програма търсят изключения, добавя дипломатът. Дания иска толеранс за нейната бирена индустрия, докато Франция желае изключение за опаковките на луксозни стоки, например парфюмите.

Отпадъкът, особено от пластмасата, с времето става силно оспорван въпрос. Същевременно страните опитват да се справят с влошаващите се екологични щети. Преговорите за глобалното споразумение за намаляването на пластмасовия отпадък бяха спрени в понеделник след опозицията на големите нефтохимически производители.

Компаниите блокираха усилията да се изготви първото правно обвързващо споразумение с аргумента, че вместо фокусът да бъде върху намаляване на отпадъка и производството, той трябва да се премести към управлението на отпадъците.

Над 500 поправки са направени към оригиналното предложение на Европейската комисия от членовете на парламента, откакто той беше обявен през ноември миналата година. Една от тях беше внесена от италиански депутат, който оспори като цяло целите на контейнерите за многократна употреба.

Целите на предложението

Законът за пакетирането на ЕС си поставя цели за предоставяне на контейнери за многократна употреба в различни сектори и намаляване на ненужното пакетиране, което цели да увеличи първоначалния обем на продукта чрез включването на двойни стени, фалшиви основи и ненужни слоеве, се казва в документа на ЕС.

Има цели за нивата на рециклираното съдържание в пакетирането и изискване за това цялото пакетиране да бъде рециклируемо до 2030 г. - крайъгълен камък, който се отразява на усилията на блока да създаде кръгова икономика.

Канфин отбелязва, че европейските комисари произвеждат над 180 кг отпадъци за година на човек. С изказването си той прикани за промяна на това, тъй като предложението не би било прието сериозно, ако отпадъкът на комисията не се намали.

Задълженията обаче, включително тези за контейнерите за многократна употреба, предизвикват раздразнение сред индустриите в Европейския съюз. В някои ситуации дори ги настройват една срещу друга.

Подходът на ЕС

Браншовата организация Europen, която представлява голямата отпадъчна индустрия, казва, че подходът на страните в ЕС към отпадъците е отдавна закъснял. Генералният й секретар Франческа Стивънс казва, че се дават твърде много позволения на правителствата за това да оформят своята собствена устойчивост и стандарти за отпадъци, прокарвайки нови национални бариери, подкопаване целите на устойчивостта и задушаването на инвестициите в инфраструктурата, нужна за кръговата икономика.

Производителите на пластмаса призовават за предложената забрана на термосвиваемо фолио, използвано в разпространението на продукти. Търговският орган Plastics Europe обаче потвърди, че правилата могат да бъдат катализатор в промяната на пластмасовия отпадък.

И все пак производителите на хартия и картон като Huhtamäki и Smurfit Kappa бяха непреклонни, че бързането за производство на опаковки за многократна употреба, понякога правени от твърда пластмаса, могат да имат дори по-голяма вреда върху природата, отколкото полза за нея.

"Ако поставите задължителни цели за повторна употреба, най-рециклираният продукт - картонът, ще бъде маргинализиран", казва Алекс Манисти, който е ръководител на стратегията в компанията за опаковки DS Smith.

Бунтът на компаниите

Билбордове, разлепени сред гарите в Брюксел тази седмица от обединение на доставчици на храна за вкъщи и хартиени опаковки, включително McDonald's и Huhtamäki, обвиниха Брюксел, че изстисква Европа. Цитира се проучване на Европейският алианс за хартиени опаковки, който прави извод, че многократните опаковки в сектора за бързо хранене ще наложат употребата на 64% повече прясна вода отколкото контейнерите за еднократна употреба.

Дори производителите на камембер се включват в бунта с инициирана кампания миналата седмица, която иска да спаси тяхната традиционна дървена опаковка, също използвана от продавачите на стриди. След 2030 г. тя може да изчезне, тъй като не може да бъде рециклирана.

Отговорът на Брюксел

Брюксел работи върху освобождаването от задължение за рециклиране на продукти като камембер и горгонзола, които имат специфичен географски статус. Приемането му обаче ще зависи от 27-те члена на Европейския съюз и депутатите в Европейския парламент.

Служителите на комисията също защитиха целите за многократна употреба и ги определиха като скромни и предназначени да тласнат към нарастването на повече опаковки за многократна употреба, което ще се подобри чрез обхвата на системата за връщането и измиване на контейнерите за отпадъци.

Според все още непубликувани от комисията данни, видени от Financial Times, в сравнение с хартиените чаши, картонени тави и кутии за хамбургери пластмасовите контейнери за многократна употреба използват по-малко вода и са с по-малка въглеродна интензивност.

Въпреки това климатичните активисти се притесняват, че целите на ЕС не отиват достатъчно далеч. Марко Мусо, старши служител по политиката за кръгова икономика в Европейското екологично бюро, казва, че дори всички мерки да се прокарат напълно, това няма да бъде достатъчно да се постигне дори 5% намаляване на отпадъците от опаковки до 2030 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар