🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

COP28: Най-важното предстои

Очаква се нажежаване на обстановката по темите за изкопаемите горива и финансирането на развиващите се държави за адаптация към климатичните промени.

До 12 декември ще продължи най-големият форум за климата в света, който събира над 30 000 правителствени и световни лидери, а тази година се провежда на територията на един от най-големите производители на петрол - Обединените арабски емирства.
До 12 декември ще продължи най-големият форум за климата в света, който събира над 30 000 правителствени и световни лидери, а тази година се провежда на територията на един от най-големите производители на петрол - Обединените арабски емирства.
До 12 декември ще продължи най-големият форум за климата в света, който събира над 30 000 правителствени и световни лидери, а тази година се провежда на територията на един от най-големите производители на петрол - Обединените арабски емирства.
До 12 декември ще продължи най-големият форум за климата в света, който събира над 30 000 правителствени и световни лидери, а тази година се провежда на територията на един от най-големите производители на петрол - Обединените арабски емирства.
Темата накратко
  • Ще има ли споразумение за постепенно премахване на изкопаемите горива или ще е по-малко от постепенно?
  • Финансирането на адаптацията към климатичните промени все още е в задънена улица.
  • България вече е видима, но губи перспективата да бъде домакин на следващия COP29 през 2024 година.

Световната среща за климата в Дубай започна на 30 ноември, но най-важните решения тепърва предстоят. Въпросът в основата на COP28 е дали тазгодишните преговори за климата на ООН ще доведат до първото глобално споразумение за постепенно премахване използването на изкопаеми горива.

Все пак най-големият форум за климата в света, който събира над 30 000 правителствени и световни лидери, се провежда на територията на един от най-големите производители на петрол - Обединените арабски емирства.

А решението на уравнението е трудно - изгарянето на изкопаеми горива е най-голямата причина за изменението на климата, но в същото време това е и двигателят на съвременния живот. Дори с нарастването на възобновяемите енергийни източници, изкопаемите горива произвеждат около 80% от световната енергия.

Преговорите на ООН за климата през последните три десетилетия обаче все още не са решили проблема с глобалното затопляне и промените в климата. Срещата на върха COP26 в Глазгоу през 2021 г. постигна първи осезаем напредък към сделка за излизане от изкопаемите горива със споразумение за намаляване на използването на въглища, но без да се споменават нефт и газ.

На COP28 в Дубай повече от 80 държави настояват за по-широк пакт за постепенно премахване на всички изкопаеми горива, отделящи CO2. Затова сега очакванията са, че може да се стигне до по-всеобхватно споразумение.

Не с ниски емисии, без емисии

Норвегия, най-големият производител на петрол и газ в Европа, подкрепя крайната позиция за цялостно премахване на изкопаемите горива. Същата е позицията и на 27-те държави от Европейския съюз, на Съединените щати и Канада, на уязвими от климата малки островни държави, някои африкански нации, включително Кения и Етиопия, и страните от Латинска Америка Чили и Колумбия.

Противопоставянето на пълното спиране на изкопаемите горива се води от Русия, Китай, който е най-големият източник на въглеродни емисии в света и Саудитска Арабия. Султан ал Джабер, президент на COP28 в Обединените арабски емирства, каза преди дни, че призовава страните да предложат формулировка относно изкопаемите горива за постигане на сделка. "Поетапното намаляване и постепенното премахване на изкопаемите горива е неизбежно", каза Джабер, който е и главен изпълнителен директор на държавната нефтена фирма ADNOC на ОАЕ. Но преговарящите от страните разполагат само с дни, за да постигнат споразумение преди планирания край на срещата на върха на 12 декември.

Някои представители на африкански нации твърдят, че биха могли да подкрепят сделка за постепенно премахване, ако богатите страни, които отдавна произвеждат и използват изкопаеми горива, се съгласят да се откажат първи.

"Да кажеш на Уганда да спре изкопаемите горива е наистина обида. Все едно казваш на Уганда да остане в бедност", каза министърът на енергетиката на Уганда Рут Нанкабирва. "Първи влезли, първи излезли - и ще се радваме да бъдем последните, които ще се откажат от изкопаемите горива", коментира тя, цитирана от "Ройтерс".

Уганда, Мозамбик и други на континента с ниски нива на достъп до електроенергия планират да развият или разширят производството си на нефт и газ. Уганда започна пробиването на първия си производствен кладенец тази година. Китай и Саудитска Арабия вече на няколко пъти коментират темата за справедливостта. Анализаторите се съмняват обаче дали тези нации ще подкрепят поетапното спиране, дори ако въпросът за справедливостта бъде разгледан.

Да уловим CO2

Друг спорен момент в разговорите около бъдещето на изкопаемите горива е дали сделката трябва да позволи продължаващо потребление при условие, че CO2 емисиите бъдат уловени или "намалени". Дипломати твърдят, че Саудитска Арабия иска сделка на COP28, която включва фокус върху технологиите за улавяне на въглерод, които все още са скъпи и не се използват в мащаб.

Научният панел за климата на ООН - IPCC твърди, че са необходими резки съкращения на изкопаемите горива, за да се предотвратят по-сериозни промени в климата. Наред с това учените виждат ограничена роля за улавянето на въглерод за нулиране на световните емисии до 2050 година.

САЩ и ЕС подкрепят сделка на COP28, която признава тези технологии, които могат да помогнат на замърсяващи сектори като цимент или стомана да намалят своите емисии. Но те искат конкретни текстове, за да се предотврати използването на обещания за улавяне на въглерод като извинение за продължаване на обичайния бизнес. Като цяло европейските нации казват, че споразумението на COP трябва ясно да изисква от държавите да намалят използването на изкопаеми горива достатъчно, за да спрат глобалното затопляне да надхвърли 1.5 градуса по Целзий.

За да се постигне споразумение обаче някои анализатори твърдят, че трябва да се предложи нещо по-малко от постепенно премахване. От друга страна потреблението на петрол намалява независимо дали това е вписано в текста на споразумение на срещата или не, посочват дипломати.

Сред добрите новини към момента е фактът, че президентите на САЩ и Китай постигнаха взаимно съгласие за значително ускорение на увеличаването на дела на ВЕИ в страните си и съществено намаление на този на изкопаемите горива. Но непосредствено преди COP, позициите на Китай и Русия относно изкопаемите горива остават срещу преустановяването на употребата на изкопаеми горива. Но е факт, че САЩ и ЕС също не изразяват особена подкрепа за такава цел. Също така Китай и Русия са против спирането на неограниченото изгаряне на горива, т.е. те нямат намерение да предприемат мерки за намаляването на емисиите по време на жизнения цикъл на горивата, докато за ЕС това е приоритет.

Какво се случи досега на COP28 в Дубай?

Започналата на 30 ноември конференция по климата вече отчита известни реални резултати. Само в рамките на първата седмица от форума има постигнати редица международни договорености, сред които:

  • 37 страни са подписали споразумение за стимулиране на водорода
  • 64 страни са подписали глобален договор за охлаждане
  • 142 страни са подписали споразумение за адаптация към климатичните промени на сектор земеделие и храни
  • 124 страни са подписали договор за увеличаване дела на възобновяемата енергия и стимулиране на енергийната ефективност
  • 133 страни са подписали глобален договор за климатично здраве
  • 13 страни са подписали договор за финансирането на климата


Пълен списък на подписаните споразумения и договори може да видите тук.

Сред основните предизвикателства пред конференциите са обтегнатите отношения между ключовите играчи - САЩ, ЕС, Китай и Русия. Например, на този етап домакинството на COP29 през 2024 г. все още е под въпрос. То би трябвало да бъде в страна от района на Източна Европа, като България имаше големи шансове. Но Русия, без чието съгласие в ООН не може да бъде определено място за COP, блокира осъществяването на форума в държава от ЕС, поради войната в Украйна.

Хвърлените зарове за домакин на COP29

По последна информация Молдова щe се кандидатира за председател на срещата на върха на ООН за климата догодина. Малката страна без излаз на море обаче не се е съгласила да бъде домакин на мащабното събитие, казаха източници, запознати с въпроса. А неофициално и Сърбия също обмисля да се кандидатира.

Ако страните не могат да одобрят президент на COP29, може да се наложи ОАЕ да запазят ролята си за втора година или мястото на срещата може да се върне в Бон, Германия, където е седалището на секретариата на ООН по климата. Говорител на германското външно министерство каза, че се провеждат дискусии между страните от Източна Европа за намиране на решение.

Затова анализатори очакват събитието през следващата година да бъде с малки мащаби, предвид кратката времева рамка. Новият домакин трябваше вече да е известен и да се подготвя, защото една година за събитие от подобен мащаб е много малко време, за да бъде в отговорностите на една нация.

Събитията от седмицата накратко

  • Всички страни да засилят мерките за адаптация


На 1 и 2 декември 2023 г. се проведоха три събития на високо ниво за адаптиране, средства за прилагане и смекчаване. Недостигът на финансиране за адаптация се оценява на 194-366 млрд. щатски долара годишно. Удвояването на финансирането за адаптация до 2025 г. е стъпка в правилната посока, твърдят страните.

  • Фокус върху здравето и климата


На 3 декември се проведе първото по рода си министерско заседание по въпросите на климата и здравето в Тематичен ден за здравето, възстановяването и мира.

Над 110 здравни министерства, включително 49 здравни министри, споделиха опит и най-добри практики. Те постигнаха сближаване на споделени приоритети и път напред за преодоляване на съществуващите бариери пред основното здраве в климатичен дискурс. Проверката на напредъка ще се извърши на Световното здравеопазване през следващата година на Общо събрание на организацията (СЗО).

На форума "Достигане до последната миля" бяха обещани 777 милиона долара за ускоряване напредък срещу пренебрегваните тропически болести, включително $100 милиона обявено от ОАЕ, съобщиха организаторите.

  • Финансирането- изоставане или напредък


На 4 декември в Тематичен ден за финанси, търговия, равенство между половете, отчетност се обсъди дизайна на климатичния фонд ALTÉRRA за 30 милиарда долара. ОАЕ обяви форум за финансиране на климата, който ще се проведе през 2024 г. за проследяване напредъка спрямо ангажиментите, обявени на COP28.

Многостранните банки за развитие (МБР) направиха заявка за значителни финансови ангажименти, включително 5 млрд. долара за чиста енергия в Африка от Световната банка, 1 млрд. долара за стимулиране на страните за постигане на климатичните цели от Междуамериканската банка за развитие (IDB). Азиатската Банка за развитие (ADB) обяви 10 млрд. долара финансиране за климата, Африканската банка за развитие (AfDB) обяви 1 млрд. долара за застраховка за фермери и 175 млн. долара за зелена инфраструктура.

  • Възобновяемата енергия и нови идеи за по-ранно "пенсиониране на въглищата"


На 5 декември в Тематичен ден за енергия и индустрия, справедлив преход, коренно население предизвикателството е стана повече от ясно. Последният доклад на Global Stocktake (GST) от септември подчерта бързо затварящия се прозорец за намаляване емисиите с 43% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г. С тази цел имаме само 50% шанс за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5°C.

Шест индустриални асоциации от стомана, цимент, алуминий, авиация подкрепят възобновяемите енергийни източници, но и развитието на петролния и газовия сектор. Инициативата Industry Transition Accelerator (ITA) подчерта значението на междусекторното сътрудничество по цялата верига, включително относно финансирането и политиката.

Повече от 60 страни подписаха Global Cooling Pledge за намаляване на свързаните с охлаждането емисии на въглероден диоксид с поне 68% до 2050 г. в сравнение с 2022 г. Обещанието е разработено от COP28 и ООН

Бяха представени и преходни кредити, иновативно пазарно решение, което подпомага ранното "пенсиониране" на въглищните централи по целия свят.

Общо 39 страни одобриха Декларацията на COP28 относно водорода като се съгласяват взаимно да признаят съществуващите стандарти за зелен водород и да отключете водородната икономика.

  • Ясен призив за справедлив преход на COP28


Агенцията за възобновяема енергия (IRENA) и UNZA съвместно обещаха да утроят глобалният производствен капацитет от възобновяеми източници до 2030 г. ида постигнат удвояване на глобалната цел за енергийна ефективност до 2030 година. А включването на местното население може да подпомогне справедливия преход към нисковъглеродни емисии. Това е единственият начин преходът да бъде приет от всички.
Все още няма коментари
Нов коментар