Видеокаст със Симеон Матев: Деца на 7-8 години не са виждали истински сняг

Суши и наводнения - крайностите са големият проблем на съвременния климат, казва още климатологът

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

Гост в новия епизод на видеоподкаста "Капитал Green" Симеон Матев. Той е асистент по климатология в катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" на Софийския университет и автор в платформата "Климатека". С него си говорим за промените в климата и ефекта върху бизнеса и обществото, за това по-студен ли беше месец май и по-топла ли е като цяло зимата, както и кога ще имаме гръцки климат в България.

Климатът от Северна Гърция ще дойде в Южна България. Това е една от прогнозите, които Матев прави във връзка с климатичните промени. На фона на хладния месец май това може да звучи абсурдно, но си има своето обяснение.

"Трябва да правим ясна разлика между времето и климата. Това са две напълно различни неща. Те зависят от коренно различни фактори. Времето е това, което виждаме в момента - температурите, вятъра, валежите. Докато климата е всеобхватно понятие за това, което се случва дългосрочно. Климатът е обобщение на времето в момента за период от поне 30 години", казва Матев.

Според него глобалното затопляне е фактoр, и то научно доказан - 95% от климатолозите смятат така. А съществена причина за затоплянето е именно антропогенното въздействие. Колкото до другите 5% от учените, които отричат глобалното затопляне - те сравняват днешния климат с отминали епохи от развитието на Земята, когато наистина е било по-топло, но тогава хората не са съществували.

Освен това, казва Матев, през последните сто години затоплянето е рекордно бързо. Преди такива промени са се случвали не за хиляди и десетки хиляди години, а за стотици хиляди и дори милиони години.

Факт е, че промените в климата вече се усещат - чрез екстремните събития.

Но все пак валежите през май са нещо нормално, казва Матев. За България най-валежният период е от втората половина на май до средата на юни. Промяна би било, ако не вали, както впрочем се случваше в предишни години. Това създава доста големи проблеми за селското стопанство.

Миналата зима е била най-топлата зима в инструменталната метеорологична история на България. Или от около 140 години насам. Но за сравнение, зимата на 2005-2006 г. е била с по-малко снеговалежи.

"Деца на 7-8 години не са виждали истински сняг, ако не са ходили на планина. Реално нормална снежна покривка не е имало от 2017 г. Няма ги вече типично зимните прояви на времето - виелици, обилни снеговалежи, дълги ледени периоди", казва още Матев.

Земеделието и климата

Промените в климатичните цикли засягат силно агробизнеса. Според Матев решението за минимизиране на риска е да се търсят по-устойчиви култури, да се чете повече за настъпващите промени и да се прави земеделие с адаптивни растения. Може да се мисли и за друг начин на отглеждане на културите - с по-ефективни системи за поливане и запазване на влажността на почвата, тъй като засушаването може да провали цялата реколта.

Климатът засяга пряко и туризма. Зимният сезон е пряко зависим от снеговалежите и когато ги няма, той може съвсем да пропадне. Същото е и през лятото - ако времето е лошо, бизнесът не върви.

Валежите засягат и енергетиката, тъй като липсата на вода спира ВЕЦ-овете. Например в България има с почти 40% по-малко произведена енергия от вода.

Какво се променя в Европа?

Като цяло според Матев става по-топло. При валежите обаче има т.нар. петнистост. Осреднено изглежда, че валежите са в норми, но реално има места с много валежи и такива с много малко.

Очаква се Северна Европа да има повече валежи, а Южна - по-малко, с дълги периоди на суша и такива с проливни валежи. Като цяло в Южна Европа ще има повече екстремни прояви на времето.

"В климатично отношение България е изцяло в Европа, но в политическо - имаме известни съображения", изтъква Матев и пояснява, че най-голямо затопляне от всички региони на земята има в Арктика - до 8-10 градуса. В райони около екватора пък се наблюдава средно понижение на температурата.

"Трябва да сме подготвени и да използваме водните си ресурси най-рационално. Според някои хидролози България е сред най-бедните на водни ресурси и не трябва да ги пилеем", казва още той.

В подкаста ще чуете още за:

  • Градските топлинни острови и примера в София
  • Ролята на въглищата, CO2 емисиите и ВЕИ
  • Бъдещият климат на България и ще може ли да се садят тропически култури тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • + 1

    Тази специалност "Климатология" трябва да я преместят във факултета по Политология

    Нередност?
  • 2
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов

    Последната сериозна зима беше през 2017г. А това, че някой не е виждал сняг, не е фатално. Да иде на планина да види.

    Нередност?
Нов коментар