🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Maersk възобновява превозите в Червено море, след като коалиция, водена от САЩ, осигурява сигурността

Подкрепяните от Иран хути нападат контейнеровозите заради войната на Израел срещу "Хамас"

През последните седмици хутите предприеха редица нападения срещу кораби, които според бунтовниците са отговор на войната на Израел срещу палестинската групировка "Хамас".
През последните седмици хутите предприеха редица нападения срещу кораби, които според бунтовниците са отговор на войната на Израел срещу палестинската групировка "Хамас".
През последните седмици хутите предприеха редица нападения срещу кораби, които според бунтовниците са отговор на войната на Израел срещу палестинската групировка "Хамас".    ©  Reuters
През последните седмици хутите предприеха редица нападения срещу кораби, които според бунтовниците са отговор на войната на Израел срещу палестинската групировка "Хамас".    ©  Reuters

Вторият най-голям оператор в света на контейнеровози ще възобнови изпращането на танкери през Червено море, след като водената от САЩ коалиция започна да осигурява морска сигурност срещу нападения от подкрепяните от Иран бунтовници хути.

Датската компания AP Møller-Maersk заяви в неделя, че ще спре да пренасочва плавателни съдове около Южна Африка - дълъг и скъп маршрут - и ще продължи през Суецкия канал след началото на операция Prosperity Guardian, съобщава Financial Times. Многонационалната операция, обявена от САЩ миналата седмица, ще подсили военноморската оперативна група в Червено море, за да осигури безопасно преминаване на търговските кораби през един от най-важните световни търговски пътища, където те са подложени на безпилотни и ракетни атаки от хутите, базирана в Йемен военна група, която се подкрепя от Иран.

Поредица от нападения

През последните седмици хутите предприеха редица нападения срещу кораби, които според бунтовниците са отговор на войната на Израел срещу палестинската групировка "Хамас", което доведе до най-голямото пренареждане на световната търговия след руската инвазия в Украйна миналата година.

"С началото на инициативата Prosperity Guardian се подготвяме да позволим на корабите да възобновят транзита през Червено море както в източна, така и в западна посока", се казва в изявление на Maersk. Компанията добави, че работи по планове за възобновяване на първите транзити "веднага щом това е оперативно възможно", но предупреди, че може да промени решението в зависимост от рисковете.

В събота танкер, минаващ на около 200 морски мили от бреговете на Индия, беше атакуван от дрон - първият инцидент, насочен към плавателен съд далеч отвъд Червено море. Според Пентагона дронът е с произход от Иран, което също е първият случай от началото на вълната от нападения на хутите.

Палестинските власти в Газа преброиха най-малко 106 души, убити от израелски обстрел в неделя вечер, с което Бъдни вечер се превърна в една от най-смъртоносните нощи от началото на израелската сухопътна и въздушна офанзива срещу "Хамас". Повечето от жертвите са били убити при един израелски въздушен удар по бежанския лагер Магази, съобщи палестинското министерство на здравеопазването.

Министерството обяви, че броят на загиналите в Газа е вече над 20 600 души от началото на войната на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" проникнаха в южната част на Израел, убивайки 1200 души, според израелските власти.

Израел отговори с бомбардировки и нахлуване в анклава, което според него има за цел да ликвидира войнстващата групировка. В понеделник Израелските отбранителни сили съобщиха, че техни изтребители са атакували и Хан Юнис в южната част на Газа, като са убили командир на "Хамас". В навечерието на Коледа във Витлеем, на окупирания Западен бряг, празненства бяха отменени от уважение към загубите в Газа, въпреки че празнуващите се събраха в църквата "Рождество Христово" на литургия със свещи и прочетоха молитви за мир. В Рим папа Франциск осъди насилието.

Нетаняху обеща войната да продължи

През уикенда израелските сили претърпяха сериозни загуби, като за два дни бяха убити 15 войници, съобщиха военните в неделя, а в понеделник загинаха още двама, с което общият брой на убитите от началото на войната войници достигна 156. Въпреки нарастващите жертви премиерът Бенямин Нетаняху обеща в коледно послание войната да продължи, докато Израел не победи, като заяви, че страната се бори срещу "чудовища" в "битката на цивилизацията срещу варварството".

"Предполага се, че Коледа е време на добронамереност към всички хора и мир на Земята. Е, ние нямаме мир на Земята, поне не в нашата част", каза Нетаняху и добави: "Ние ще спечелим тази война и ще осигурим нашите общи ценности."

Въпреки че от 11 седмици се водят сражения, Израел не успя да постигне целите си - да "унищожи" "Хамас" като военна и управляваща сила в Газа и да осигури връщането на повече от 100-те останали израелски заложници. Египет, който заедно с Катар се опитва да посредничи за сключването на примирие между Израел и "Хамас", е изготвил предложение за прекратяване на огъня и сделка за заложниците, съобщиха израелските медии в неделя. Планът предвижда спиране на боевете за две седмици и освобождаване на 40 жени, деца и възрастни хора, държани като заложници от "Хамас", в замяна на 120 палестинци в израелски затвори. На втория етап от сделката Египет ще координира преговорите между палестинските фракции за създаване на единно правителство над Газа и Западния бряг, пълно прекратяване на огъня и завършване на размяната на заложници.

На фона на засилващите се критики в Израел за липсата на ясен военен успех и нарастващия брой на загиналите войници президентът на Израел Исаак Херцог призова за единство. Враговете на Израел "празнуват, когато виждат пукнатините между нас", предупреди Херцог, като призова политиците да бъдат сдържани в изразяването на недоволство.