🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Suneung: пътят към реномирано образование в Южна Корея

Осемчасовият приемен изпит е единственият шанс на учениците в страната да влязат в SKY университет

Изпитът покрива няколко различни предмета и макар често да бива сравняван с американския SAT, е значително по-сложен като материя и има по-голяма тежест при кандидатстването във висши училища.
Изпитът покрива няколко различни предмета и макар често да бива сравняван с американския SAT, е значително по-сложен като материя и има по-голяма тежест при кандидатстването във висши училища.
Изпитът покрива няколко различни предмета и макар често да бива сравняван с американския SAT, е значително по-сложен като материя и има по-голяма тежест при кандидатстването във висши училища.    ©  Reuters
Изпитът покрива няколко различни предмета и макар често да бива сравняван с американския SAT, е значително по-сложен като материя и има по-голяма тежест при кандидатстването във висши училища.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Всяка година през ноември в Южна Корея се провежда приемният изпит Suneung. Продължителността му е осем часа, въпросите обхващат няколко различни предмета, а високите резултатите са билет към най-престижните три университета в страната, или т.нар. група SKY.
  • Изпитът е "най-важният" в живота на всеки кореец и определя не само висшето училище, но и професионалното развитие, социалното положение, дори личните отношения.

"В деня на Suneung", гласи поверие в Южна Корея,"... въздухът е по-мразовит от всякога."

И суеверието вероятно е вярно. Suneung определя съдби. Притеснението и на ученици, и на родители смъква температурата и смразява всичко. Или може би молитвите на семействата събуждат духовете на предците и именно тяхното присъствие носи студа. Независимо кое от двете е, в деня на изпита температурите винаги спадат под нулата и веднага след отминаването на "треската" се покачват отново. Спират военните учения, банки, компании и борси отварят с един час по-късно, за да се намали трафикът. В определена част от деня дори самолетите не летят.

Цялата страната застива и чака "присъдата" на изпита - към небето или към земята на посредствените?

170 въпроса, осем часа и едно бъдеще, що е то?

Suneung (корейски акроним за College Scholastic Ability Test) е приемен изпит, който учениците полагат всяка година през ноември и винаги в четвъртък, за да се "гарантира разпределението на изпитните пликове" според служители, цитирани от The Korean Herald.

Изпитът покрива няколко различни предмета и макар често да бива сравняван с американския SAT, е значително по-сложен като материя и има по-голяма тежест при кандидатстването във висши училища. Самите корейци възприемат Suneung като "най-важния изпит в живота им", тъй като високите резултати отварят вратите на рая - в контекста на корейската образователна система тези врати водят към трите най-елитни висши училища в страната. Сеулският национален университет, университет "Йонсей" и Корейският университет съставят т.нар. група SKY, която е еквивалент на известната Ivy League в САЩ. И докато 70% от завършващите продължават образованието си, само 2% от тях биват приети в изброените висши училища по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Конкуренцията обаче не е единственият стресов фактор за учениците. Suneung продължава осем часа и покрива няколко различни предмета. Започва точно в 8.40 ч. местно време и приключва около 18.00 ч. Между всеки модул има кратка почивка (около 20 минути) и една обедна пауза от 50 мин.

Изпитът има общо шест секции - корейски език, математика, английски език, корейска история, хуманитарни науки/природни науки/професионално образование и чужд език (немски, френски, испански, руски, арабски, китайски и японски). Най-труден е първият модул, където учениците отговарят на 45 разнообразни граматически въпроса от затворен тип. Математиката се дели на два варианта - Ga и Na, като първият е за кандидатстващите природни науки, а вторият е за тези с интерес към хуманитарните. По време на частта за слушане с разбиране на английски език (17 въпроса), провеждаща се едновременно в цялата страна, полетите са забранени с цел намаляване на шума.

Последната част от Suneung не е задължителна, тъй като не се изисква от всеки университет. Записването за нея обаче променя разпределението по училища. Много родители вярват, че мястото на изпита е от изключително значение за успеха, и затова повечето ученици се явяват и на трети чужд език, пише Хейли Брадли, създателка на един от най-популярните блогове за Корея - The soul of Seoul.

И ако от гледна точка на нашата образователна система подобни суеверия са донякъде странни, животът не само на децата, но и на семействата (дори на цялото общество) се върти около осемчасовия изпит. Подготовката за Suneung започва още през първите години от образованието, като не е изненада, че е изморителна и трудна.

18-годишната Ко Юн-Су, която тази година се явява за пръв път, описва пред BBC типичния си ден: "Отивам на училище в 07:30, за да уча сама. Часовете започват в 09:00 и продължават до 17:00. След училище вечерям, отивам на hagwon и се прибирам около полунощ."

Заради значимостта му в деня на изпита цялата страна забавя темпото си - бизнесът отваря по-късно, строежите спират, не летят самолети.

Hagwon са частни школи за допълнителни уроци, които се провеждат на живо или онлайн. В Южна Корея съществуват около 100 хил. такива центрове, посещавани от повече от 80% от учениците от прогимназиален и гимназиален етап. Огромните суми, които родители плащат за тези подготовки, са превърнали hagwon в процъфтяваща индустрия на стойност 20 млрд. долара, отбелязва Times.

Юн-Су посещава въпросните школи за уроци по математика и английски език шест пъти в седмицата. Уикендите обикновено прекарва в dokseosil, или стая за преговор.

"Dokseosils са винаги тъмни. Направени са за самоподготовка, затова всяко бюро е отделено с дълги завеси. Влизаш вътре, светваш лампата и учиш", разказва тя.

Всички тези дълги часове подготовка, разходи и стрес отнемат по-голямата част от детството и го заменят с една безспирна надпревара за влизане в SKY.

"Това е силно свързано с разбирането за успех в Корея", коментира пред Times Тай Чой, професор в Университета за чуждестранни изследвания "Ханкук". "Целта е стабилен живот, а той се постига, ако работиш в chaebol."

Династии на богатството

Chaebol представляват група от големи компании, управлявани почти изцяло от една фамилия, с особено значение за икономическата структура на страната. Преведена буквално от корейски език, думата означава "богат клан". Samsung, Hyundai, SK Group, LG Group, Lotte са най-влиятелните династии, които през последните 15 години осигуряват повече от половината брутен вътрешен продукт на Корея, пише New York TImes, позовавайки се на книгата Republic of Chaebol на Парк Санг-Ин.

Икономическата сила, разпределена само между няколко семейства, създава рязко неравенство на пазара на труда. Малките бизнеси линеят, а същевременно работните места в chaebol са ограничени, тъй като вниманието на гигантите е насочено главно към външния пазар.

Професор Лий До-Хун - социолог от "Йонсей", споделя пред BBC: "Всяка година държавният вестник публикува колко от служители на chaebol са учили в SKY университети. Затова хората смятат, че завършването им е равносилно на добра работа. В действителност свободните позиции в тези компании са доста малко."

Получава се парадокс - Suneung поправя път към небето, а то (на теория) се отваря към царството на chaebol, (на практика) династиите на богатството не са твърде гостоприемни.

Очакванията, изтощителната подготовка и огромната конкуренция оказват негативно влияние върху учениците. Нивата на стрес са високи, а случаите на самоубийства - тревожно чести.

И все пак завършилите SKY имат по-голям шанс за успех. Затова част от младежите се явяват на изпита повторно или докато не получат желаната оценка. В известен смисъл тези осем часа осигуряват равен шанс за всички ученици независимо от финансовите им възможности. Но макар да дава надежда за бъдеща реализация, корейската образователна система оказва сериозен психически натиск върху учещите. Категоричен симптом на претоварването е високият процент на самоубийства сред младите хора, който въпреки усилията на властите продължава да расте. Според доклад от 2022 г. на екип от корейски изследователи в научното списание BMC Public Health в периода 2000-2019 г. самоубийствата са се увеличили с 46%. От всички напреднали държави в света Южна Корея има и най-високите нива на стрес сред деца на възраст 11-15 години по данни на ОИСР.

Националната мания за академични успехи, комбинирана с икономическия дисбаланс, затормозява най-уязвимата част от населението и води до подобни тревожни статистики. Всъщност Suneung е само събирателен образ на корейското общество, неговите възгледи и проблеми. 170-те въпроса отразяват стремежа на една страна към съвършенство във всички аспекти на земното съществуване, а формулата за постигането му е винаги една и съща - учи, за да стигнеш небето.

90 секунди по-рано

На 19 декември 39 ученици, явили се на Suneung, заведоха дело срещу правителството, след като изпитът по корейски език приключа 90 секунди по-рано, съобщава BBC. Адвокатът на групата твърди, че преждевременният край е повлиял негативно върху представянето на учениците по време на останалите части от изпита, тъй като са били "твърде разстроени, за да се съсредоточат". Някои дори отказват да продължат и напускат изпитната зала. Учениците настояват на всеки от тях да се изплати компенсация в размер на 20 млн. южнокорейски вона (близо 28 хил. лв.) - сумата, необходима за още една година частни уроци. Случаят не е единичен - през април друга група ученици спечели подобно дело, заведено през 2021 г., и получи компенсация 7 млн. вона.