🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ: Апокалиптични избори

Джо Байдън и Доналд Тръмп ще се изправят в надпревара по непопулярност

Попитайте гласоподавателите как се чувстват и бързо ще откриете, че състоянието на американския съюз е необичайно унило. През септември 2023 г., когато Pew Research Centre попита американците какво е мнението им за политиката в страната, 65% от отговорилите казаха, че са изтощени; 55% казаха, че обичайно биват докарвани до гняв; само 10% казаха, че имат проблясъци на надежда; едва 4% често се чувстват въодушевени от политиката. Когато бяха попитани да опишат политиката с една дума, повечето използваха "разделяща", "корумпирана", "хаотична" или "лоша".

Идната година най-вероятно ще доведе до още по-голяма бъркотия. В президентската кампания всички сигнали водят към реванш в групата 70+ между президента Джо Байдън и предшественика му Доналд Тръмп. Основният проблем в изборите няма да бъде нещо конвенционално като икономиката или външната политика, а дали който и да било от двамата е годен да управлява. В целогодишния конкурс по непопулярност, който ни очаква, г-н Байдън ще твърди, че предшественикът му е екзистенциална заплаха за републиката. Г-н Тръмп без никакъв срам от опита за бунт на 6 януари 2021 г., нито от свързаните с него криминални дела ще поддържа тезата, че настоящият президент е прекалено стар и слаб, за да се справи с проблемите на САЩ. И двамата ще представят другия като предвестник за края на страната. Повечето членове на техните партии ще се съгласяват с тази техни апокалиптични пророчества.

Настоящият президент ще развява знамето на "байдъномиката" и ще твърди, че огромните разходи за инфраструктура са подобрили живота на работещите хора. Г-н Тръмп ще сочи недоволството от инфлацията, която изяжда реалните доходи на американците, откакто Байдън пое поста, както и националния дълг, който също е нараснал значително. Малко вероятно е предложенията на г-н Тръмп да подобрят фискалната позиция на страната. Неговата цел е да запази социалните програми недокоснати, докато реже данъци и предизвиква търговска война със света чрез 10% мита върху целия внос. И двамата правилно виждат пътя си към Белия дом чрез убеждаване на недоволните хора от работническата класа. Икономическите обещания и на двамата ще се опитат да се харесат на тази група, без значение дали мерките наистина биха проработили.

Стратегията на г-н Тръмп, който никога не се е интересувал от детайлите в политиката, вероятно ще вкара републиканците в състояние на гняв и лудост. Кампанията му ще повтори тезата за "американска разруха", която наложи по време на встъпителното си слово като президент през 2017 г. Според нея г-н Байдън може да унищожи САЩ, като се провали с подсигуряването на южната граница, намаляването на престъпността и смъртните случаи от свръхдоза. Освен това той ще обвини опонента си в поддаване към левичарското крило на партията си, която иска да направи САЩ безбожен рай за поддръжници на аборта, престъпници, бюрокрация и транс хора. Вместо да признае загубата си през 2020 г., г-н Тръмп успя да убеди повечето си поддръжници, че изборите са били откраднати. Когато алтернативата на Овалния офис е затворническа килия, неговата реторика през 2024 г. ще бъде още по-екстремна и корозираща демокрацията.

Разбира се, има и съвсем реални разлики в предложенията за политика на двамата претенденти, но най-често те просто се игнорират от гласоподавателите. Двамата биха водили много различна външна политика. Въпреки че и двамата са протекционисти, г-н Байдън не е изолационист, какъвто е г-н Тръмп. След като бе погълната от движението "Америка на първо място", Републиканската партия изглежда готова да се откаже от финансирането на Украйна в нейната война срещу Русия. Макар двете партии да се опитват да се надпреварват коя е по-твърда по отношение на Китай, не е ясно дали г-н Тръмп би пратил американски войници да бранят Тайван. Съюзниците в Европа са притеснени от перманентната ерозия на американската централна позиция в НАТО.

Отвръщането на удара срещу яростните атаки на г-н Тръмп изисква сила и енергия, каквито, изглежда, липсват на г-н Байдън. И вероятно ще липсват в още по-голямо количество по време на изборите. Надеждата за поддръжниците на г-н Байдън е, че г-н Тръмп ще успее да се победи сам - чрез постоянното напомняне за 6 януари по време на криминалните дела срещу него, както и чрез непопулярните позиции на републиканците по въпроси като аборта. Победите в американската политика обичайно са с малка разлика, предимно заради екзистенциалната омраза между членовете на двете партии. Крайният резултат не може да бъде предвиден година по-рано. Но увеличаване на процента уморени и гневни хора е силно вероятно.

Все още няма коментари
Нов коментар