Американският Сенат напредва с помощта за Украйна въпреки съпротивата на Тръмп

През тази седмица се очаква законопроектът да бъде приет и ще остане да получи само подкрепа от Камарата на представителите

Новият законопроект включва 61 млрд. долара за Украйна, 14 млрд. долара за Израел и 4.83 млрд. долара за подкрепа на партньорите в Индо-Тихоокеанския регион, включително Тайван, и за възпиране на агресията на Китай
Новият законопроект включва 61 млрд. долара за Украйна, 14 млрд. долара за Израел и 4.83 млрд. долара за подкрепа на партньорите в Индо-Тихоокеанския регион, включително Тайван, и за възпиране на агресията на Китай
Новият законопроект включва 61 млрд. долара за Украйна, 14 млрд. долара за Израел и 4.83 млрд. долара за подкрепа на партньорите в Индо-Тихоокеанския регион, включително Тайван, и за възпиране на агресията на Китай    ©  Reuters
Новият законопроект включва 61 млрд. долара за Украйна, 14 млрд. долара за Израел и 4.83 млрд. долара за подкрепа на партньорите в Индо-Тихоокеанския регион, включително Тайван, и за възпиране на агресията на Китай    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Осемнадесет републиканци подкрепиха законопроекта, след като Тръмп го разкритикува в социалните медии, като заяви, че чуждестранната помощ трябва да бъде под формата на заем.
  • За Киев парите са от решаващо значение, докато се приближава към втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна.
  • По време на посещението си в Киев в петък двупартийна делегация обеща да даде своя принос за приемането на помощта.

Американският Сенат гласува в неделя да се даде ход на пакет от помощи в размер на 95 млрд. долара за финансиране на Украйна, Израел и Тайван. Това е положителен знак, че дългоочакваната подкрепа може да получи нужните гласове, за да бъде приета през тази седмица, съобщава CNBC.

"Не мога да си спомня кога за последен път Сенатът е заседавал в неделя по време на Супербоул, но както казах, през цялата седмица ще продължим да работим по този законопроект, докато не свършим работата", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър в неделя от трибуната на Сената.

Гласуването в неделя, което завърши с 67 гласа "за" и 27 "против", е едно от последните процедурни препятствия преди окончателното гласуване, което показва, че законопроектът за 95 млрд. долара върви към успешно приемане след дълги преговори.

За Киев парите са от решаващо значение, тъй като се приближава към втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна. Приемането на законопроекта в Сената обаче ще го изпрати в контролираната от републиканците Камара на представителите, където бъдещето му е несигурно.

Осемнадесет републиканци подкрепиха законопроекта, след като Доналд Тръмп, доминиращият републикански кандидат за Белия дом, го разкритикува в социалните медии, като заяви, че чуждестранната помощ трябва да бъде под формата на заем. Тръмп също така предизвика раздразнение в САЩ и в чужбина, като заяви, че ще насърчи агресията срещу съюзниците от НАТО, които не плащат достатъчно за отбрана.

"Мисля, че ще приемем този законопроект за разходите за Украйна. Вече преминахме през няколко процедурни пречки, които изискват 60 гласа. Мисля, че в крайна сметка ще има 60 гласа", заяви оптимистично сенаторът Крис Мърфи от демократите, който е водещ преговарящ по законопроекта, в неделно интервю за CBS.

От сряда насам законодателите работят по процеса в Сената, прекарват часове в преговори, последвани от процедурни гласувания и още преговори. Тези процедури вероятно ще продължат и през тази седмица, преди да се проведе окончателното гласуване, което прекъсва планираната двуседмична ваканция на сенаторите преди началото на преговорите за федералния бюджет.

Процесът можеше да бъде ускорен, ако всички 100 сенатори се съгласят единодушно да ускорят сроковете, но сенатор Ранд Пол от републиканците изрази намерението си да забави процеса. "Няма да се противопоставя на поправките, но ще се противопоставя на съкращаването на времето", заяви Пол пред NBC News в петък. В неделя Пол коментира, че при сегашното темпо окончателното гласуване вероятно ще се състои във вторник вечерта или сряда.

Първият вариант пропадна

Версията на законопроекта на стойност 118 млрд. долара вече се провали в Сената миналата сряда. Това предложение съдържаше разпоредби за сигурността на границите, на които републиканците в Сената се противопоставиха, което ги накара да блокират сделката. Противопоставянето на републиканците срещу финансирането на границата в размер на 20 млрд. долара подразни сенатските преговарящи, които бяха участвали в четиримесечни преговори, за да удовлетворят исканията на консерваторите за повече условия за гранична сигурност в първоначалното предложение за помощ на президента Джо Байдън от октомври.

Въпреки това часове след като законопроектът за 118 млрд. долара беше бламиран, Шумър премахна условията за границите и проведе ново гласуване на нова версия на законопроекта за 95 млрд. долара само за помощта за Украйна, Израел и Тайван. Някои републикански сенатори все още са недоволни от този компромис и преразгледаха въпроса за необходимостта от разпоредби за гранична сигурност, което предизвика политически трусове.

"Ако осигурим собствената си граница тук, в Съединените щати, аз казах, че... трябва да помогнем на Украйна", заяви сенатор Марко Рубио от републиканците в интервю за CNN в неделя. "Моят проблем е следният: Преди да направим тези неща, трябва отново да превърнем американците в приоритет."

Новият законопроект

Новият законопроект включва 61 млрд. долара за Украйна, 14 млрд. долара за Израел и 4.83 млрд. долара за подкрепа на партньорите в Индо-Тихоокеанския регион, включително Тайван, и за възпиране на агресията на Китай. Освен това ще бъдат осигурени 9.15 млрд. долара за хуманитарна помощ на цивилното население в Газа и на Западния бряг, в Украйна и в други конфликтни зони по света.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, където републиканците имат крехко мнозинство от 219-212, посочи, че може да се опита да раздели разпоредбите за помощта в отделни мерки, след като законопроектът пристигне от Сената.

Миналата седмица обаче самостоятелният законопроект за помощ за Израел стана жертва на съпротивата на демократите, които подкрепят по-широкото законодателство на Сената, и на твърдолинейните републиканци, които искаха компенсиращи съкращения на разходите, което беше двойно унизително поражение за Джонсън.

По време на посещението си в Киев в петък двупартийна делегация обеща да даде своя принос за приемането на помощта. Републиканците от Сената смятат, че двупартийното приемане на мярката би помогнало да се получи подкрепа сред републиканците в Камарата на представителите, отбелязва Reuters.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura

    Единствената причина в момента да има някакво движение е това, че парите за Израел са на калъп с тези за Украйна, а израелското лоби е по-силно от про и антиукраинското. Есенцията на законопроекта с помощите е в края на статията, че пакетът най-вероятно ще се раздели на отделни парчета от Долната камара. Когато това стане и се най-вероятно одобри от конгресмените, където републиканците имат мнозинство, след това се връща в Сената за преразглеждане и повторно гласуване. Ако не се стигне до единодушие между двете камери играта на пинг-понг продължава до постигането на такова. Забавянето накара Байдън да се активизира и да натиска Нетаняху за мир, щото кинти нема да има скоро.

    До коментар [#2] от "D-r D":

    1 и 2 макар и леко преувеличени са си на място. За 3 е така, като това с Еквадор е наистина забавно - https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/01/31/first-ecuador-now-greece-joe-biden-is-finding-more-and-more-countries-to-help-him-arm-ukraine/

    Но наистина смятам, че това с Ламанша и сегашните опорки на изкуфелите либерали няма как да се получи.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "kuranakyumura":

    Ламаншът е матафора, че няма кой чисто физически да спре руснакът, ако тръгне по пътя на дедите си да гони злодея. И тъй като и злодеят е друг тип, ловът ще е много различен.

    Писах някъде горе за статията, в която съвсем сериозно на руската публика се обяснява, че 4 атомни крайцера с по 16 циркона могат да направят от Британия спомен. Пречат ни - изтриваме ги!

    Пада сдържащият ужас от ядрена война. яа започва да изглежда - едва ли не - очаквано предстояща.
    В същото време последното изпитание на минитмън-3 (които са почти на моите години) бе неуспешно, което говори за твърде хазартното атомно блъфиране на американците, за реалностите на което много добре знаят и руснаците, и китайците.
    Войната САЩ vs Русияв (и за сметка на) Украина е наистина екзистенциална: който мигне - умира! Руснаците не мигат. Западните политици мигат и със сфинктера си! И това се вожда и отчита от света. Западът загуби лице в тая война. И никога няма да си го върне.
    Свърши това със Запада.

    Бил съм в Сирия. Руснаците на терен имат феноменално здрава психика! Те не отиват там за пари, макар да им дават. Знаят, че имат мисия за просперитете на Родината. Не съм срещал често подобни типажи.
    А такива българи след Бенковски и Стамболийски май не са се раждали...

    Нередност?
Нов коментар