Мюнхенската конференция: Миграцията и Русия са предизвикателство за глобалната сигурност

В новия доклад на организацията се твърди, че в настоящата световна ситуация всички губят

Темата накратко
  • Според много развиващи се държави международният ред никога не е изпълнявал обещанието си да "увеличи пая" в полза на всички.
  • Очакванията на гражданите от Г-7, анкетирани за Мюнхенския индекс на сигурността 2024 г., са Китай и други сили от глобалния Юг да станат много по-могъщи през следващите десет години.
  • Капиталовите и търговските потоци започват да се фрагментират по геополитически признак.

Проучване за Мюнхенската конференция по сигурността показва, че хората се страхуват повече от миграцията, предизвикана от изменението на климата, отколкото от заплахата от Русия. Освен това те се притесняват и от кибератаки и въздействието на изкуствения интелект.

Светът през 2024 г. ще се характеризира с "низходяща тенденция в световната политика, белязана от нарастване на геополитическото напрежение и икономическата несигурност", пише Кристоф Хойсген, председател на Мюнхенската конференция по сигурността (MSC), в доклада за сигурността на конференцията за 2024 г., публикуван в понеделник преди годишната среща тази седмица в Бавария.

От 16 до 18 февруари в Мюнхен отново ще се срещнат военни, експерти по сигурността и високопоставени политици от цял свят, като се очаква да присъства и украинският президент Володимир Зеленски.

В проучването на Мюнхенския индекс за сигурност, публикувано преди миналогодишната конференция, войната на Русия в Украйна беше оценена като най-голямата заплаха за сигурността, особено в страните от Г-7, която включва седем от развитите икономики в света.

Но в настоящото проучване - за което Мюнхенският индекс на заплахите е анкетирал 12 хил. души в страните от Г-7, както и в Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка - "миграцията чрез война и изменението на климата" вече се смята за дори по-важна от перспективата за агресивна Русия. Изглежда, анкетираните през октомври и ноември 2023 г. са свикнали с продължаващата война в Украйна.

В проучването са попитани украинците и за "приемливите условия за прекратяване на огъня", като 92% от тях призовават за пълно изтегляне на руските войски от Украйна, включително от Кримския полуостров. Само 12% биха намерили за приемливо, ако Крим остане анексиран от Русия. Повече от две трети биха искали Украйна бързо да се присъедини към ЕС и НАТО.

Западът губи влияние в конкуренцията с Китай

В новия доклад на MSC, озаглавен "Губим - губим?", се твърди, че в настоящата глобална ситуация всички губят. Според проучването усещането за риск от военен конфликт в Индо-Тихоокеанския регион между Китай и Тайван рязко се е повишило. Страхът от все по-самоуверения Китай е нараснал значително - особено в Япония, следвана от Индия, САЩ, Германия и Франция.

В страните от Г-7 (Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия, Япония, Канада и САЩ) "големи групи от населението [...] смятат, че след 10 години техните страни ще бъдат по-малко сигурни и богати", пише Хойсген. Анализът на проучването показва, че хората в страните от Г-7 очакват Китай и страните от глобалния Юг да увеличат своята власт и влияние, като Китай ще се възползва за сметка на останалите държави.

Трудната задача за балансиране

Според авторите на доклада сега трансатлантическите партньори и съмишленици са изправени пред трудна задача за балансиране. От една страна, те трябва да се подготвят за една много по-конкурентна геополитическа среда, в която мисленето за относителни печалби е неизбежно. От друга страна, те трябва да съживят сътрудничеството с положителен резултат, без което трудно могат да бъдат постигнати по-всеобхватен глобален растеж и решения на неотложните глобални проблеми.

В периода след студената война рискът от война между великите сили изглеждаше далечен, многостранното сътрудничество процъфтяваше, демокрацията и правата на човека се разпространяваха, а бедността в света намаляваше. Възникналият отворен международен ред, основан на правила, позволи световното благосъстояние да нарасне значително. Сега обаче посоката се променя, тъй като песимизмът е изместил оптимизма от началото на епохата след студената война. На фона на засилващото се геополитическо съперничество и забавянето на световната икономика ключовите участници в трансатлантическата общност, във влиятелните автокрации и в т.нар. глобален Юг започнаха да недоволстват от това, което възприемат като неравномерно разпределение на абсолютните ползи от международния ред, посочва докладът.

От гледна точка на много развиващи се държави международният ред никога не е изпълнявал обещанието си да "увеличи пая" в полза на всички. Китай - може би най-големият бенефициент на либералния икономически ред - и други автократични претенденти смятат, че Съединените щати ограничават законните им стремежи, и настояват за още по-голям дял от баницата. И дори традиционните пазители на реда вече не са доволни, тъй като виждат, че собствените им дялове намаляват.

Глобализация на задна скорост

Като цяло недоволството от икономическата ситуация в света нараства, се казва още в доклада: "Въпреки огромните постижения в епохата след студената война ключовите участници в Запада, мощните автокрации и страните от т.нар. глобален Юг започнаха да изпитват недоволство от статуквото - и от собствения си дял от прословутия пай."

Глобализацията като цяло е включила задна скорост. В днешния свят явно преобладават конкуренцията и силно нарасналата нужда от сигурност. В световен мащаб по-малко капитали се насочват по-специално към Китай, а засилването на геополитическото съперничество погреба убеждението, че глобализацията, движена от пазара, води до справедливо разпределение на печалбите. Според доклада държавите дават приоритет на "устойчивостта и сигурността пред ефективността".

Драматичните политически промени от последните няколко години намират отражение в това, което докладът нарича "макроикономическа реалност". Западните капиталови потоци се пренасочват от Китай към други партньори. "Търговските потоци също показват несигурни признаци на преструктуриране по геополитически линии", се казва в Мюнхенския доклад за сигурността, който рисува много песимистична картина на свързването в мрежа в света като цяло.

Въпреки това Европа и по-специално Германия се открояват като изключение. "Германските компании също продължават да инвестират сериозно в Китай, противопоставяйки се на амбицията на Берлин да намали експозицията си", се казва в доклада. "Германските преки чуждестранни инвестиции в Китай остават на почти рекордно високо ниво през първата половина на 2023 г."

Всички губят от ескалацията на насилието в Близкия изток

Терористичните атаки на "Хамас" причиниха огромни проблеми на Израел и нанесоха удар върху самото чувство за сигурност на страната. Отговорът на Израел потопи ивицата Газа в отчаяние, белязано от рязко нарастване на броя на жертвите сред цивилното население, разрушена инфраструктура и извънредна хуманитарна ситуация. Войната може също така да провали регионалното сближаване, което беше набрало скорост. В най-лошия случай конфликтът може да се разпространи още повече, ако иранските прокси организации разпалят пожара.

Регионът Сахел: Повече насилие след всеки преврат

Нарастващото военно влияние на Русия в региона на Сахел също играе роля в анализа на MSC. Изгонването на френските войски от военната хунта на Нигер през 2023 г. е само един от примерите за намаляващия интерес на Франция към региона, докато Русия, изглежда, се опитва да откъсне страните от Сахел от Европа и САЩ.

И тук авторите на доклада виждат само губещи. "Жителите на региона на свой ред губят шанса за мир и демократичен напредък, тъй като всеки преврат от 2020 г. насам е последван от още по-големи нива на насилие."

Според доклада повишеното недоверие в световен мащаб намира отражение и във възприемането на опасността от кибератаки и негативните последици от използването на изкуствен интелект (AI).

"Някога двигател на взаимноизгодна глобализация, технологичният прогрес се превърна в надпревара за геополитическо господство", твърди анализът. Това се потвърждава от резултатите от проучването Munich Security Index, според което респондентите в САЩ оценяват тази заплаха като особено висока, следвани от Индия.

Като цяло изглежда, че хората все повече се страхуват от кампаниите за дезинформация в цифровия свят.

Китай, САЩ и други страни искат да доминират в стратегически технологии като полупроводниците и AI, се отбелязва в доклада. По този начин те приемат факта, че ще фрагментират технологичния сектор и ще понесат съпътстващи загуби на благосъстояние. Много необходимите глобални регулации за AI и сигурността на данните рискуват да станат жертва на секюритизацията на технологиите.

Препоръки

Вместо да реформира отворения и основан на правила международен ред, така че той да постига по-добре обещаните взаимни ползи, международната общност в момента се движи в обратна посока. По този начин трансатлантическите партньори и съмишленици са изправени пред труден баланс. Те трябва да инвестират в отбрана и възпиране, като същевременно селективно ограничават стремежа към взаимни ползи до политически сходно мислещи държави; но това не трябва да води до порочен кръг, в който страховете от неравностойно заплащане обхващат все повече въпроси, а сътрудничеството с положителен резултат се ограничава до все по-малко държави, препоръчват авторите на доклада.

Корекциите на курса не трябва да подкопават трансатлантическите усилия за изграждане на по-силни партньорства със страните от глобалния Юг и за съвместно реформиране на съществуващия ред, така че той да работи в полза на много по-широк кръг от хора по света. Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи в година на избори, в която осезаемите ползи от тясното сътрудничество между демокрациите може да се окажат под допълнителен натиск. Така че съществува реален риск все повече държави да се окажат в ситуация на губещи, в която вече не става въпрос за това кой печели повече, а само за това кой губи по-малко.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Мюнхен от след 1938 г продължава да е лобното място на Запада.

    Нередност?
Нов коментар