Украйна смъква наборната възраст с надежда да попълни армията си

Минималната граница се намалява от 27 на 25 години

Украинските сили се надяваха да си върнат части от територия, спечелена от Русия, както и да прекъснат руските линии за доставки до Кримския полуостров, незаконно анексиран от Москва през 2014 г.
Украинските сили се надяваха да си върнат части от територия, спечелена от Русия, както и да прекъснат руските линии за доставки до Кримския полуостров, незаконно анексиран от Москва през 2014 г.
Украинските сили се надяваха да си върнат части от територия, спечелена от Русия, както и да прекъснат руските линии за доставки до Кримския полуостров, незаконно анексиран от Москва през 2014 г.    ©  Reuters
Украинските сили се надяваха да си върнат части от територия, спечелена от Русия, както и да прекъснат руските линии за доставки до Кримския полуостров, незаконно анексиран от Москва през 2014 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украйна прие закон, според който минималната наборна възраст се променя от 27 на 25 години. Решението цели да попълни резервите на украинската армия, след като потокът от доброволци драстично намаля.

Още през май 2023 г. Върховната рада одобри предложението, но то влезе в сила във вторник, когато президентът Володимир Зеленски подписа документа, съобщава BBC.

В сряда държавният глава заяви, че армията "няма нужда от половин милион войници", като така отрече предишното си твърдение от декември. Главнокомандващият на Украйна ген. Олександър Сирски потвърди, че "бройките са значително намалени" след преглед на наличните ресурси.

Съгласно военното положение, действащо в момента в държавата, призоваването към служба има два етапа. Първо мъжете се обучават и служат в армията и след даден период от време могат да бъдат мобилизирани от правителството. Приетият закон смъква само наборната възраст, но тази за мобилизация остава на 27 години. Украинският парламент обаче разглежда законопроект, който да промени и нея на 25 години.

Освен пред недостиг на оръжия Киев е изправен и пред сериозна разлика в числеността с армията на Путин. Доклад на разузнавателните служби на Обединеното кралство, публикуван по-рано тази седмица, отбелязва, че Русия разполага със значително повече войници и боеприпаси на източния фронт и е в състояние да попълни силите си с 30 хил. войници на месец, пише CNN.

Същевременно външните министри на НАТО обсъждат създаването на петгодишен фонд от 100 млрд. долара за Украйна. Предложението е внесено от генералния секретар Йенс Столтенберг и цели да подсигури военната помощ за Киев срещу руската агресия. На въпроса дали посочената сума е реална той отговори, че рамката на проекта още се обсъжда, но съюзниците са съгласни, че украинските им партньори се нуждаят от пари, и то за много години. "Не се заблуждавайте, Украйна може да разчита на подкрепата на НАТО сега и в дългосрочен план", каза Столтенберг.

Не е ясно какво е накарало Зеленски да подпише закона и колко точно войници ще бъдат повикани в армията, макар че по-рано той предупреди за плановете на Русия да започне пролетна или лятна офанзива. А в сряда украинският лидер заяви, че Кремъл е готов да мобилизира допълнителни 300 хил. войници през юни. Руските власти не са коментирали твърдението.

Украинските сили се надяваха да си върнат части от територия, спечелена от Русия, както и да прекъснат руските линии за доставки до Кримския полуостров, незаконно анексиран от Москва през 2014 г. Но поради липса на превъзходство във въздуха и изправено пред руската отбрана, контранастъплението на Киев спря в началото на зимата.

През последните няколко месеца армията активно изгражда отбранителни укрепления в опит да спре постоянното руско настъпление, довело в края на февруари до превземането на стратегическия град Авдеевка.

Миналата година украинският генерал Александър Тарнавски предупреди, че войските са принудени да съкратят някои военни операции поради спад на чуждестранната помощ. Държавата разчита в голяма степен на западната подкрепа, особено на доставките на ракети с голям обсег и системи за противовъздушна отбрана. Въпреки това милиарди долари финансиране от САЩ и ЕС бяха задържани на фона на политически спорове.

През януари 2024 г. Зеленски обяви, че въоръжените сили на Украйна наброяват 880 хил. души, без да уточнява колко всъщност се бият на дългата повече от 1200 км фронтова линия в югоизточната част на страната. Президентът каза също, че 31 хил. украински войници са били убити от началото на пълномащабното нахлуване на Русия, но американските служби посочиха, че броят на жертвите е най-малко 70 хил. и около 120 хил. ранени.

Руският президент Владимир Путин твърди, че повече от 600 хил. негови войници се бият в Украйна, но не разкри колко са загубили живота си там. Класифициран доклад на американското разузнаване, публикуван през декември, изчислява, че 315 хил. руски войници са били или убити, или ранени от началото на войната.

В сряда руското министерство на отбраната съобщи, че повече от 100 хил. души са се записали да служат във въоръжените сили на страната от началото на годината.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Продължава биенето по ламарината, че Украина може пък да спечели война на бойното поле слещу свръхядрена сила. Просто трябва да погребе поредния половин милион мъже...

    Украина проигра златния си шанс да спаси от смърт първия половин милион мъже, които погреба оттогава, и да запази в границите си четирите откъснати области, ако през март 2022 г в Истанбул просто бе поела ангажимент да заличи от констиуцията си членството в Нато.
    Просто - отказ от членство в Нато!

    Има прекалено много въпрси, които ВВС просто са заобиколили. Най-същественият от тях е, че пушечното месо се събира предимно от източната и най-западната част на страната, където са руснаци, българи, унгарци, власи. Мобилизационните тройки не вършеят така старателно в Лвовска, Тернополска, Ивано Франковска, Виницка области, бившите до 1939 полски земи.

    И една тъжна истина покрай задаващата се - подборна! - мобилизация на нова месо за месомелачката:

    https://colonelcassad.livejournal.com/9064185.html

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura

    В предишни коментари съм обобщил горната ситуация само с едно изречение - "Бой до последния герой". Планът се следва плътно, а НАТО вече панически се подготвя да разполага войски в Молдова, че скоро ще свършат украинците, които иначе нямат бойни загуби.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Много навлеменно е напомнянето за План "Б" за подпалването и на Молдова!
    Вероятно това е причината за стартирането разширението на базата край Констанца, която ще стане най-голямата американска в Европа.
    Ако Молдова бъде присъединена към Румъния - без значение от мотивите, Гагаузия обяви, че ще се отдели от държавата и ще търси помощ от Москва. Ясно е каква помощ...
    Т.е. войната все повече ще приближава БГ, а с т.нар. "евроатлантически" мнозинства е повече от ясно, че отново ще настъпим мотиката, както навремето с прогерманските...

    Линк към един нелишен от логика анализ по темата:
    https://asiatimes.com/2024/04/us-troops-in-moldova-in-emerging-plan-b-for-ukraine/

    Нередност?
Нов коментар