От зелени към индустриални политики: ЕС ще се фокусира върху производство на авангардни материали

Те ще формират бъдещето на ключови индустрии в световен план: енергетика, отбрана, медицина, космонавтика и др.

Под натиска на увеличено влияние и позиции на крайнодесните в блока Фон дер Лайен има ясно послание - че чува и страховете, и притесненията не само на фермери и земеделци, но и на промишлените производители
Под натиска на увеличено влияние и позиции на крайнодесните в блока Фон дер Лайен има ясно послание - че чува и страховете, и притесненията не само на фермери и земеделци, но и на промишлените производители
Под натиска на увеличено влияние и позиции на крайнодесните в блока Фон дер Лайен има ясно послание - че чува и страховете, и притесненията не само на фермери и земеделци, но и на промишлените производители    ©  Reuters
Под натиска на увеличено влияние и позиции на крайнодесните в блока Фон дер Лайен има ясно послание - че чува и страховете, и притесненията не само на фермери и земеделци, но и на промишлените производители    ©  Reuters
Темата накратко
  • Нова индустриална сделка ще замени Европейския зелен пакт в следващия мандат на ЕК, който отново се очаква да е с Урсула фон дер Лайен на борда.
  • В нея се предвижда и стратегия за създаване на модерни материали в ЕС.
  • Това са изкуствено създадени материали с по-високи качества и възможности от конвенционалните.

В активна кампания за втори мандат начело на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен направи рязък завой в реториката и приоритетите си. Зелената вълна на политиките, които преобладаваха от 2019 г. насам, отстъпва място пред опасенията относно нарастващите разходи за живот и конкурентоспособността на икономиката. Под натиска на увеличено влияние и позиции на крайнодесните в блока, Фон дер Лайен има ясно послание - че чува и страховете, и притесненията не само на фермери и земеделци, но и на промишлените производители.

Нещо повече - тя вече открито говори за нов индустриален план, който да извади европейското производство отново на световните пазари, преодолявайки субсидирането на основните конкуренти от САЩ. Като част от този план Европейската комисия представи в сряда в Страсбург пред евродепутатите нова всеобхватна стратегия за преминаване към промишлено лидерство на ЕС в авангардните материали.

В опит да засили своята индустриална и технологична мощ Европейската комисия обяви поредица от конкретни стъпки, предназначени да синхронизират научните изследвания, иновационните приоритети и инвестициите в целия ЕС. Това бележи начало на единна европейска стратегия за самостоятелно създаване на модерни материали, от съществено значение за иновациите в ключови сектори като енергетиката, електрониката и строителството, както и за завършване екологичния и цифров преход.

Кои са новите авангардни материали?

Т.нар. авангардни материали са изкуствено проектирани и създадени материали, които имат по-голяма производителност или специални функции. Те често биват разработени с безпрецедентна скорост благодарение на съвременните технологии и изчислителна мощ. Авангардни материали например за иновациите в енергетиката, електрониката, строителството и мобилността и следователно са от решаващо значение за екологичния и цифровия преход. Очаква се първият списък с изследователски области да бъде разширен след време в диалог с технологичния съвет, който предстои да бъде създаден.

Пример за авангардни материали е графенът. Това е най-тънкият и най-здрав материал, който изпреварва медта като топлопроводник. Използва се в телевизионни екрани, компютри и смартфони. Енергийната ефективност и новите характеристики на показателите са възможни само поради съвременните проектни качества.

Какво включва новата стратегия?

Търсенето на модерни материали се очаква да нарасне значително през следващите години, например за производството на възобновяема енергия, батерии, сгради с нулеви емисии, полупроводници, лекарства и медицински устройства, сателити, космически ракети носители, самолети или за друга двойна употреба приложения, както и отбранително оборудване.

ЕК предлага действия по пет основни стълба, които да бъдат приложени заедно с държавите - членки на ЕС, участниците в индустрията и други ключови заинтересовани страни:

  • Укрепване на европейската екосистема за научни изследвания и иновации в областта на авангардните материали.
  • Бързо проследяване на иновативните материали на пазара. Това включва разработването на "общи материални блага" - европейска цифрова инфраструктура за научни изследвания и иновации в областта на авангардните материали. То значително ще ускори проектирането, разработването и изпитването на нови авангардни материали в контролирана среда, като се използва и ИИ.
  • Увеличаване на капиталовите инвестиции и достъпа до финансиране. Като част от този пакет от действия ЕС ще създаде ново партньорство с промишлеността в рамките на "Хоризонт Европа" с цел инвестиции в размер на 500 млн. евро за периода 2025 - 2027 г., като най-малко 250 млн. евро идват от частни източници.
  • Насърчаване на производството и използването на авангардни материали. Това включва възлагане на обществени поръчки за иновации, определяне на стандарти и създаване на Академия за авангардни материали с Европейския институт за иновации и технологии, за да се гарантира, че европейската работна сила притежава необходимите умения.
  • Създаване на Съвет по технологии за авангардни материали, който да предоставя консултации относно управлението на тази инициатива с държавите членки, държавите, асоциирани към "Хоризонт Европа", и промишлеността.

Стратегията има за цел да подобри дългосрочната конкурентоспособност на ЕС, като гарантира, че съюзът остава в челните редици на новите технологии, като подкрепя капацитета за развитие, тестване и внедряване. "Това е от решаващо значение за нашата конкурентоспособност, отворена стратегическа автономност и икономическа сигурност", коментира и българския еврокомисар Илиана Иванова.

Част от новия Индустриален план на ЕС

Още миналата седмица в Антверпен, по време на бизнес събитие, организирано от Белгийското председателство на ЕС, Фон дер Лайен заговори за новия приоритет в следващ мандат - Европейската индустриална сделка.

В декларация от събитието, подписана от 108 организации от 18 сектора, се подчертава "неотложната нужда от яснота, предвидимост и доверие в Европа и нейната индустриална политика". Предвижда се поставяне на индустриалната сделка в основата на новата европейска стратегическа програма за 2024 - 2029 г. и осигуряване на публично финансиране с фонд за внедряване на чисти технологии.

Сред поставените цели на самия план се очаква да включват намаляване на разходите за енергия с възобновяеми източници, ядрена енергия, водород и разработване на необходимата инфраструктура за тяхното доставяне в изобилие, и най-интригуващото - инсталирането на "първи вицепрезидент, отговорен за изпълнението на Европейската индустриална сделка". Нещо съвсем познато от настоящия мандат, където Франс Тимерманс доскоро играеше ролята на "царя на Зелената сделка" (преди да направи рязък скок към националната политика).