"Соларити БГ" - богатият опит винаги носи добри резултати

Все повече фирми се интересуват от изграждането на фотоволтаични системи, а напоследък - и от монтирането на батерии

Антоанета Калоферова, Найден Калоферов - основатели на "Соларити БГ
Антоанета Калоферова, Найден Калоферов - основатели на "Соларити БГ
Антоанета Калоферова, Найден Калоферов - основатели на "Соларити БГ
Антоанета Калоферова, Найден Калоферов - основатели на "Соларити БГ

Ако допреди няколко години разговорите за батерии и системи за съхранение на енергия звучаха екзотично и малко претенциозно, днес все повече фирми (а и домакинства) се интересуват от възможностите за съхранение на енергия. А причината е проста - така те могат да постигнат частична или пълна енергийна независимост в условията на ценови и пазарни колебания.

"В България вече хората са проактивни, имат достъп до информация и се интересуват. Нашите клиенти идват при нас с желанието да бъдем техни консултанти и заедно да извървим стъпките към успешната реализация на техните проекти - независимо от това дали става въпрос за изграждането на фотоволтаична инсталация или за батерия, с която да я допълнят", казва Антоанета Калоферова, съосновател на "Соларити БГ".

Компанията е основана през 2009 г. в Пловдив и работи в сферата на фотоволтаичните централи. Към момента дружеството е изградило над 400 енергийни обекта с обща мощност над 50 MW - наземни за продажба на електричество, покривни системи, инсталации за собствени нужди или пък автономни централи. Фирмата разполага с висококвалифицирани специалисти с богат опит, свързан с проектирането, изграждането и поддържането на фотоволтаци, а този експертен опит прави "Соларити БГ" ценен партньор в реализацията на подобни проекти. "Почти няма форма на приложение на фотоволтаиците, която "да не е минала през ръцете ни", подчертава Калоферова.

Какво се търси

Експертите на "Соларити БГ" отчитат повишен интерес към фотоволтаиците, особено в последните години. Първоначалният стимул за това били високите цени на борсовата електроенергия, което довело и до рязкото повишение на себестойността на произвежданите продукти. Затова значителен брой фирми се насочили към подобни проекти, с които да оптимизират работния процес в опит да намалят производствените си разходи. Според Калоферова друга част от бизнеса, който не бил толкова притиснат от цените, просто повярвал в зеленото бъдеще. А в последно време интересът бил продиктуван от новите изисквания на ЕК, свързани с опазването на климата.

Напоследък към експертите на "Соларити БГ" се обръщат основно средни и големи заводи, чиито проекти се отличават с известни особености. "Част от тях имат по-сложен цикъл на управление на енергията, електропреносна инфраструктура, разпределена на един или няколко вътрешни трафопостове, ниво на напрежение, специфично присъединяване към електропреносната мрежа", обясни Калоферова. Именно тези проекти са предизвикателство за "Соларити БГ", защото отварят възможности не просто за монтаж на панели, а за инженеринг, чрез който изграждането на ФЕЦ, както и интегрирането на батерии да са максимално ефективни за инвеститорите. Един от последните фирмени проекти, който скоро ще бъде завършен, е именно интеграция на системи за съхранение на енергия с общ капацитет 23 MWh, инсталирани както в заводи, така и на стандартен ФЕЦ за продажба на произведената електроенергия, като проектите са самостоятелна инвестиция без подкрепа от европейските програми за финансиране.

Как се развива съхранението

Технологиите се развиват постоянно. Първата инсталирана индустриална батерия от компанията е отпреди 2 години и e с капацитет 1.86 MWh. Инсталацията е изпълнена в 40-футов контейнер. В края на май за "Соларити БГ" предстои да инсталира проекти с общ капацитет 23 MWh, като в един 20-футов контейнер са събрани 3.7 MWh. До края на годината компанията ще има възможност да инсталира 20-футов контейнер с капацитет 5 MWh. Естествено с подобряване на ефективността цената на батериите е намаляла 2 пъти от 2022 г. насам.

Изчисляване на подходящия капацитет

Алгоритмите на управление се задават от спецификите на съответния инвеститор. А те са важни както по отношение на харчовете, така и по отношение на възможностите за производство, спестяване на енергия и др. "Затова винаги първо започваме с анализ - независимо дали става въпрос само за батерия или за фотоволтаик. Важно е кога има максимално потребление, дали енергията ще се връща в мрежата или е само за собствено потребление. Това е комбинация от важни въпроси, а на база техните отговори се прави изчисление за капацитета", казва съоснователят на "Соларити БГ" Найден Калоферов. Бизнес планът е важен и с оглед пресечната точка на живота на съоръжението, цената и неговото изплащане.

Факторът "живот"

Експертите са убедени - батериите не са нещо, което просто инсталираш и то работи - те трябва да се управляват, при това "умно". "Батериите не са съоръжения както фотоволтаика - при него е доста по-лесно и на практика всеки може да се справи, докато батериите - особено индустриалните, са много сложни и дори опасни", отбелязва Калоферов. По думите му често хората се изкушават от ниски цени в интернет пространството. Но е важно да се знае, че когато човек си поръча капацитет от 1 Mwh, използваемата "енергия" всъщност ще бъде друга. Важно е също да се вземат предвид надеждност на производителя и гаранцията, която той дава.

"Тук е нашата роля, тази на експертите - да обясним. В пространството циркулират всякакви стойности, които звучат добре, но трябва да се вземе предвид и стареенето на батерията. Батерията е съоръжение, което трябва да работи минимум 15 години (нашите са изчислени на 20 години работа). Важно е бизнес планът да се сметне на средна стойност на периода на живот", обясни той. Например на десетата година капацитетът вече е спаднал с около 15%. На 20-ата година пък той вече е около 30% надолу и това трябва да се вземе предвид", предупреждават експертите.

Управлявай умно

За да може системата да се управлява интелигентно, е нужно не просто да има софтуер, а система, която да събира и анализира информацията в реално време, така че профилът на клиента да се определи възможно най-точно. И "Соларити БГ" разполагат именно с такава.

"Ние донадградихме системата за енергиен мениджмънт, която е наша разработка, с това, че добавихме функционалността за управление на батериите. Това защитава инвестицията, тъй като съобразяваме данните за това какви са цените на борсата и кой е моментът, в който е най-изгодно батериите да зареждат или да разреждат. Софтуерът, разработен от "Соларити", е подходящ както за собственици на централи, така и за компании, които търгуват с електроенергия. Те могат лесно да конфигурират товаров профил за работата на инсталацията или дори да оставят системата автоматично да определя режима на работа в зависимост от цената на електроенергията. Системата има възможност за интеграция и с борси в други държави. Удачна за приложение в енергийната общност. Софтуерът вече е интегриран и за наши партньори в Унгария", казва Антоанета Калоферова. Системата ще бъде представена на тазгодишното издание на световното изложение "Интерсолар" през юни.

Реализирането на фотоволтаични системи със или без батерии е сложно и понякога трудно. Затова всеки търси партньор, с който да може да доведе проекта си до успешен финал и експертите на "Соларти БГ" добре знаят това. "Да, трудности има и вероятно винаги ще има, но те не биха ни отказали от това да изпълним проектите, така че накрая не само клиентите, но и ние да сме доволни от свършената работа", обобщават от "Соларити БГ".