Европа си хареса модела "Руанда" за износ на кандидати за убежище

До влизането в сила на Европейския миграционен пакт остават две години, а държавите членки вече търсят варианти за действие дотогава

Всяка година стотици хиляди мигранти предприемат опасни пътувания, за да стигнат до границите на ЕС
Всяка година стотици хиляди мигранти предприемат опасни пътувания, за да стигнат до границите на ЕС
Всяка година стотици хиляди мигранти предприемат опасни пътувания, за да стигнат до границите на ЕС    ©  Reuters
Всяка година стотици хиляди мигранти предприемат опасни пътувания, за да стигнат до границите на ЕС    ©  Reuters
Темата накратко
  • Брюксел прокара спорни реформи в областта на миграцията, които ще включват депортиране на хора в трети страни за разглеждане на молби за убежище.
  • Новата политика се смята за опит за предотвратяване на възхода на крайнодесни и екстремистки партии като AfD в Германия.
  • Дясноцентристката Европейска народна партия е в основата на промяната на миграционната политика.

Едва ли знаете нещо за държавата Руанда, освен че се намира в Африка. Сега на част от европейците, особено на държавните служители, ще им се наложи да се запознаят по-отблизо с най-гъсто населената страна на континента, а и с други на него.

Това се налага, защото Брюксел прие спорни реформи в областта на миграцията, които ще включват депортиране на хора в трети страни за разглеждане на молби за убежище и въвеждане на квотна система за лицата, които получават закрила в страните от ЕС. Тези трети страни се очертава да бъдат основно в Азия и Африка, по примера на Великобритания, която сключи споразумение именно с Руанда. Правителството в Лондон се опитва да прокара промени в законодателството, въпреки че първият опит беше блокиран от съда (виж карето).

Политиката се разглежда като инициатива за предотвратяване на възхода на крайнодесни и екстремистки партии като AfD в Германия. Тя предвижда ЕС да сключи серия от сделки с държави извън ЕС с цел депортиране на хора, пристигнали по маршрути за незаконна миграция, за обработване на молби за убежище в тези "безопасни" трети държави.

Пактът за миграцията, за който имаше политическо споразумение още през декември, но сега преминава през технически процедури в Съвета и Европейския парламент, ще доведе до затваряне в центрове за задържане на хиляди търсещи убежище - потенциално и деца, както и други спорни моменти. Гласуваните общо 10 досиета от постоянните представители на държавите в Брюксел целят да затегнат миграционните правила. Доколко ефективни ще бъдат те остава под въпрос, а държавите членки все още гледат към двустранните споразумения с трети страни като по-сигурната опция.

Без да е изненада, темата влезе и предизборния манифест на най-голямата партия в Европейския парламент - дясноцентристите от ЕНП, които миналата седмица издигнаха Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия. Фон дер Лайен официално подкрепи двустранните споразумения с трети страни от Азия и Африка и се обяви срещу екстремистите в блока, включително българската партия "Възраждане".

Това беше жест към държави с вътрешнополитически проблеми, свързани с миграцията, като Австрия, чийто канцлер Карл Нахемер обвърза икономическия просперитет с опазване на вътрешните граници в блока. Но не е сигурно дали кампанията на Фон дер Лайен в ЕНП няма да й изиграе лоша шега, докато все още е председател на изпълнителния орган на блока.

В помощ на външните граници

Всяка година стотици хиляди мигранти предприемат опасни пътувания, за да стигнат до границите на ЕС. Те често са жертви на престъпници, контрабандисти и трафиканти, които ги лъжат с фалшиви обещания за безопасно преминаване и ги изнудват за пари. Държавите по външните граници на съюза като България са на първа линия и трябва да бъдат важна част от дебатите за новите правила, които ги засягат пряко.

"Пактът за миграцията и убежището ще гарантира, че е налице ефективен европейски отговор на това предизвикателство. Това означава, че европейците, а не контрабандистите, ще решават кой идва в ЕС и кой може да остане. Това означава защита на нуждаещите се. Този пакт също така ще гарантира, че държавите членки споделят усилията си отговорно, като оказват солидарност на тези, които защитават външните ни граници, като същевременно предотвратяват незаконната миграция към ЕС", коментира председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен миналата седмица в Букурещ и добавя, че Пактът също ще предостави на ЕС и държавите членки инструменти за бърза реакция в ситуации на криза, когато сме изправени пред голям брой незаконни пристигания или инструментализиране на миграцията, когато враждебни държави умишлено се опитват да дестабилизират ЕС или отделни негови членки.

"Политическото споразумение беше голям пробив. Регламентът за управление на убежището и миграцията (AMMR) е едно от ключовите досиета на Новия пакт за миграцията и убежището. Той включва поредица от инструменти, за да направи дъблинската система да работи по-ефективно, обезкуражаващо вторични движения и създаване на постоянен механизъм за солидарност. AMMR има за цел да замени сега действащия Дъблински регламент", коментира и говорител на ЕК за "Капитал".

Според евродепутата Елена Йончева с промените в Дъблинския регламент "ще се създаде работеща европейска система, която ще отмени сегашните правила в областта на миграцията, които са несправедливи както към търсещите закрила, така и към държавите под натиск". Комисията ще отпусне 2 млрд. евро, които ще бъдат разпределени между държавите на първа линия, включително България, за да могат да се подготвят. За да обучат експерти, да създадат материална и техническа база, които да им позволят да извършват всички процедури по новия пакт, включително проверката по границата.

Освен че вече ще има задължителен механизъм за солидарност, който ще включва и релокация на мигранти, критериите за оценка на държавата, която e отговорна за разглеждането на молбите, са други. По настояване на Европейския парламент бяха записани критерии като семейни връзки, завършено образование. Критерият държава на влизане вече ще е на последно място.

Спорните моменти

Според новите правила, които ще започнат да действат в пълна сила след две години, непридружени малолетни и непълнолетни, които се считат за риск за сигурността, в определени случаи могат да бъдат затворени до шест месеца. "Теорията е, че карайки хората да страдат с враждебни политики, вие създавате възпиращ фактор и по-малко хора ще пристигнат. Но на практика хората пак ще пристигат, защото нямат избор, така че няма възпиращ ефект - само страданието", коментира Катрин Уолард, директор на Европейския център за бежанци и изгнаници.

Другите моменти в новото европейско законодателство, които са често критикувани от неправителствени организации в областта на миграцията, включват проверките по външните граници и вземането на биометрични данни от тях; процедурите за подаване и обработка на молби за убежище; правилата за определяне коя държава членка е отговорна за разглеждането на молба за убежище; правилата за взаимопомощ, когато държава е обект на засилен натиск и не може да поеме всички в кризисни ситуации,

Така например националните власти ще имат право да прилагат по-строги мерки, като например удължаване на граничната процедура и периода на задържане на отхвърлени кандидати от 12 на 20 седмици.

И все пак остава въпросът дали с тези твърде строги според някои мерки не удовлетворява вътрешнополитически желания, вместо да има единен европейски подход. Такъв вече беше опитан на практика с двустранното споразумение между ЕС и Тунис за връщане на мигранти, но то се сгромоляса.

Двустранните споразумения като алтернатива

Най-голямата промяна е, че според новите правила страна от ЕС ще може да депортира хора в трети страни за разглеждане на молби за убежище и ще се въведе квотна система за лицата, които получават закрила в страните от ЕС.

Още преди промените да влязат в сила, сме свидетели и на първите двустранни споразумения. През ноември 2023 г. италианският премиер Джорджа Мелони застана с широка усмивка до албанския си колега Еди Рама, за да обяви нов протокол между двете страни, възлагащ обработката на кандидатите за убежище през Адриатическо море, но все още извън границите на Европейски съюз. Както беше съобщено, споразумението ще се прилага за хора, спасени в морето от италианските власти, които след това ще бъдат изпратени на албанска територия, в Шенджин, на около 75 км северозападно от Тирана. Предвижда се там да бъдат построени два затворени приемни центъра за сметка на Италия и да се управляват изключително от италиански държавни служители. Те ще останат под италианска юрисдикция (по този начин ще се създаде зона на извънтериториално прилагане на законодателството на ЕС), докато външната сигурност ще бъде осигурена от албански персонал.

Центровете трябва да приемат до 3000 наведнъж и над 36 хил. души годишно, като молбите за убежище се обработват за не повече от 28 дни наведнъж - отхвърлените кандидати ще бъдат депортирани от албанските власти. Бременните жени, децата и други уязвими хора ще бъдат изключени от приложното поле на споразумението, което ще влезе в сила от 2024 г., след като бъде ратифицирано от албанския парламент.

Първият опит за "аутсорсинг" в Руанда, опитан от Обединеното кралство, беше спрян от съда, но изглежда, че Дания, Австрия и сега Италия са привлечени от подобни решения. Редица държави по източните и централните средиземноморски миграционни пътища: Египет, Турция, Йордания, Ливан, Сенегал и Мавритания, са избрани за по-нататъшен "обмен" на бежанци.

Германският канцлер Олаф Шолц също подписа меморандум за разбирателство по въпроса с Киргизстан, а подобен документ съществува и с Узбекистан - две страни, които тази година досега са приели общо около 160 бежанци, докато Германия регистрира повече от 220 хил. молби за убежище в същия период. От страните, с които Германия се стреми да сключи миграционни споразумения, само Грузия е приела голям брой търсещи убежище (около 7400) в сравнение с малко по-големия брой кандидати.

В същото време и при липсата на забележим успех на ниво ЕС и след провала на двустранното споразумение ЕС - Тунис подобни партньорства с трети държави са все по-предпочитана мярка поне в следващите две години до влизане в сила на Пакта на миграцията.

ЕНП стои зад промените

Както стана ясно, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи реформите в областта на миграцията. Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия (ЕНП), заяви, че политиките - подобни на схемата на Обединеното кралство в Руанда (или моделът "Руанда", както става популярен в западните медии - бел. ред.), са били разработени с всички партии в политическата група на ЕНП, която включва Християндемократическия съюз на Фон дер Лайен в Германия. Пактът, който се застъпва за фундаментална промяна на европейския режим за предоставяне на убежище, беше разгледан на годишния конгрес на ЕНП в Букурещ миналата седмица като част от обсъжданията на манифеста на партията.

Предупреждавайки, че "крайната десница иска да разруши Европа отвътре", Вебер заяви, че ЕНП ще бъде "пределно ясна" по отношение на желанието си да намали имиграцията в кампанията за европейските избори през юни.

Втвърдяването на миграционната политика вероятно ще разпали напрежението в Европейския парламент и ще създаде външнополитически рискове за Фон дер Лайен, която трябва да представлява интересите на целия ЕС, а не на един политически блок в парламента, където ЕНП е най-голямата група.

Един от брюкселските вътрешни източници заяви пред Guardian, че "социалистите ще полудеят от това" - препратка към "Социалистите и демократите", втория по големина блок в Европейския парламент.

ЕНП представлява дясноцентристки партии в цяла Европа, включително правителствени партии в Гърция, Полша, Ирландия, Латвия, Хърватия, Литва, Швеция, Румъния, Финландия и Люксембург. Зам.-председателят на партията Антонио Таяни заговори открито в Букурещ за включването в ЕНП и на "Италиански братя" на Джорджа Мелони, една от най-екстремистките партии в Европа.

В манифеста на ЕНП, представен в Букурещ, се казва: "Искаме да приложим концепцията за сигурни трети страни. Всеки, който подаде молба за убежище в ЕС, би могъл да бъде прехвърлен в сигурна трета страна и да премине през процедурата по предоставяне на убежище там." Въпреки това (в това, което може да се разглежда като опит да се разграничи от спорната политика на Обединеното кралство спрямо Руанда) в манифеста се подчертава, че "критериите за сигурни държави трябва да бъдат в съответствие с основните задължения на Женевската конвенция за бежанците и Европейската конвенция за правата на човека".

В него се отбелязва, че нито една от тези конвенции "не включва правото на свободен избор на страната на закрила". Както и се предлага на ЕС да "приеме квота от хора, нуждаещи се от закрила, чрез годишни хуманитарни квоти за уязвими лица".

Публикуването на манифеста и началото на кампанията на ЕНП може да се окаже началото на труден период за Фон дер Лайен. "Не мисля, че тя ще има някакви затруднения сред държавите членки, но парламентарният вот е съвсем друга игра", казва един дипломат.

Макар че остава много малко законодателство за договаряне, неравностите по пътя до юни напомнят как Фон дер Лайен дойде на власт през 2019 г. - като компромисен кандидат в последния момент, който беше избран с крехко мнозинство.

Какъв е планът на Лондон за справяне с проблема

Британското правителство иска да изпрати граждани, търсещи убежище, в Руанда. То предлага нови закони, за да преодолее правните пречки, след като Върховният съд обяви плана му за незаконен. В рамките на петгодишно споразумение някои от пристигащите в Обединеното кралство лица, търсещи убежище, ще бъдат изпращани в Руанда, за да бъдат обработени молбите им там. Ако те бъдат удовлетворени, може да им бъде предоставен статут на бежанец и да им бъде разрешено да останат. В противен случай те ще могат да кандидатстват за установяване в Руанда на друго основание или да потърсят убежище в друга "сигурна трета страна".

Лицата, търсещи убежище, няма да могат да кандидатстват за връщане в Обединеното кралство. Министрите твърдят, че планът ще възпре хората да пристигат в Обединеното кралство с малки лодки през Ламанша. Все още обаче нито един кандидат за убежище не е бил изпратен в Руанда, малка държава без излаз на море в Източна Централна Африка, на 6500 км от Обединеното кралство. Първият полет беше планиран за юни 2022 г., но беше отменен, след като през ноември 2023 г. Върховният съд постанови единодушно, че схемата за Руанда е незаконна.



Той заяви, че истинските бежанци ще бъдат изложени на риск да бъдат върнати в родните си страни, където може да им бъде причинена вреда. Това е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), която забранява изтезанията и нечовешкото отношение. Обединеното кралство е подписало ЕКПЧ.

След решението на Върховния съд правителството представи нов законопроект, за да уточни, че Руанда е сигурна страна. Законът - който трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента - разпорежда на съдилищата да не спазват ключови раздели от Закона за правата на човека в опит да се заобиколи решението на Върховния съд.

Някои депутати разкритикуваха законодателството, тъй като според тях то нарушава международното право. Законопроектът беше приет от Камарата на общините на 17 януари въпреки опозицията на някои депутати от Консервативната партия.

Сега той се гласува в Камарата на лордовете, където също срещна съпротива. Премиерът Риши Сунак иска полетите до Руанда да започнат "възможно най-бързо" и призова лордовете да "постъпят правилно". Всички промени, направени от лордовете, вероятно ще бъдат отменени, когато законопроектът се върне в Камарата на общините.

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли каза, че промените ще гарантират, че всеки изпратен в Руанда няма да бъде изложен на риск да бъде върнат в родината си. Нов независим мониторингов комитет ще гарантира, че Руанда спазва задълженията си и че британските съдии ще бъдат включени в нов процес на обжалване. Британското правителство е платило досега 240 млн. паунда на Руанда досега. Общите разходи за петте години ще бъде най-малко 370 млн. паунда според Националната сметна палата.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    npocmaka avatar :-|
    npocmaka

    "Те често са жертви на престъпници, контрабандисти и трафиканти, които ги лъжат с фалшиви обещания за безопасно преминаване и ги изнудват за пари." - Ами хахавите НПО-та които купуват кораби и прекарват мигранти? Има такива в Германия , Франция и Испания. Това беше до такава степен проблем ,че Джорджа Мелони искаше мигрантите да бъдат пращани към държавите под които флаг плават "хуманитарните кораби". Дейността на такива НПО-та трябва да бъде забранена.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Тези, дето са го писали това, дали са ходили до депо за ТБО - сметища, казано разговорно?
    Защото според европейското колониално мислене "моделът Руанда" всъщност представлява тъкмо такова депо за отпадъци. Човешки отпадъци от Азия, Близкия, Африка, които бягат от предизвиканите от същия този Запад неоколониални мизерия или войни, като тези в Ирак, Сирия, Либия, Афганистан... Ами бягат хората, канени от евролидери като Ангела Меркел, която разчиташе свежата арабска спер** да оплоди старите дойчландски м*т** и да реши демографския дойч проблем.
    Старомомински мечти...

    Някога тогавашните мигранти - хуни, авари, готи - са теглили ножа на Римската империя, която се с разкиснала в сласт с наченките на днешните ЛБГТИ. Неолибералния троцкистки ЕС днес стъпва в абсолютно същите стъпки, като си мисли, че с пари може да си купи всичко. Всъщност ЕС и пари няма. Има печатница за хартии...

    Гледали ли сте фентъзи с два свята - лъскавият за баровците и нещо като средновековен бардак за парцаливи човешки отпадъци, готови на всичко, за да се нахранят? Е, ЕС си измисля такова фентъзи. и се самопозиционира в лъскавия... Човешкият отпадък от Азия и Африка ще е набутан в гетото Руанда, грантовете ще отиват у хиперкорумпираните лидери на концлагера Руанда (които, естествено, ще си държат мангизите в западни банки) и въдворените ще стоят като бройлери в клетки ли?

    Идиотско евро колониално мислене!
    Западът не е мръднал ментално от нивото на мисленето на (тогава!) прогресивната колониална буржоазия от XIX в...

    Няма мислене! Просто червата още работят...

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Нищо де, Западът разпалва войни, главорезите на Пригожин отиват на място и умиротворяват положението :-). Както СССР беше тръгнал да умиротворява Афганистан през 1978 и... накрая самият СССР се разпадна. Същото очаква сега и руската федерация. Пригожин беше решил да изпревари събитията и да реши проблема "Путин", но нещо не му стигна куражът. За съжаление - сега щяхме да живеем в по-добър свят. Въпрос на време е прецедентът да се повтори. А мигрантите бягат от брутални режими, които всъщност са руски проксита. Кадафи, Асад, все убави хора. Ако си мислиш че Либия по времето на Кадафи е била добро място за живеене, попитай някоя от нашите медицински сестри, които изгниха в либийските затвори. Колега си, със сигурност имате общо познати. И в Мали и в ЦАР не е по-добре. Стъпи ли някъде миризливият руски ботуш, добро не чакай. Така че стига постановки и изопачаване на фактите.

    Нередност?
Нов коментар