🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ и Япония засилват съюза си за сигурност

Причината е нарастващата геополитическа заплаха от Китай

Двете държави засилват договорените след Втората световна война отношения заради заплахата от китайско нахлуване в Тайван
Двете държави засилват договорените след Втората световна война отношения заради заплахата от китайско нахлуване в Тайван
Двете държави засилват договорените след Втората световна война отношения заради заплахата от китайско нахлуване в Тайван    ©  Reuters
Двете държави засилват договорените след Втората световна война отношения заради заплахата от китайско нахлуване в Тайван    ©  Reuters
Темата накратко
  • Целта е да се гарантира по-добра възможност за реакция в случай на китайско нахлуване в Тайван.
  • Япония иска промяна на съществуващата структура за координиране на двете армии на местно ниво.
  • Пацифизмът, с който беше известна Япония доскоро, изглежда, вече е в историята.

САЩ и Япония ще надградят вече съществуващото си споразумение за взаимозащита, съобщават източници на Financial Times. Американският президент Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида ще представят план за преструктуриране на военното командване на САЩ в Япония, като целта е да се укрепят оперативното планиране и ученията между двете страни. Това ще се случи на 10 април, когато Кишида гостува във Вашингтон.

Причината за решението на двете страни е нарастващата геополитическа заплаха от Китай. И Вашингтон, и Токио искат да са възможно най-добре подготвени за възможното китайско нахлуване в Тайван. Очевидно е взето решение, че това ще е възможно, ако отношенията между две от трите най-големи икономики в света бъдат засилени.

Все по-далеч от пацифизма

Това е поредният ход на японското правителство, който отдалечава страната от поддържаната до края на 2022 г. политика на пацифизъм. През декември 2022 г. Токио представи план за въоръжаване, който е оценен на 320 млрд. долара, което би наредило страната директно след САЩ и Китай по военни разходи.

Това беше най-голямата промяна в политиката на Токио от Втората световна война насам, като в конституцията на страната е заложено, че Япония се отказва от правото да води война и от средствата да го направи. Постоянно нарастващото напрежение около войната в Украйна, както и влошените отношения между Токио и Пекин обаче слагат край на дългогодишната политика.

В средата на 2023 г. стана ясно, че дроновете на САЩ, Япония и Тайван ще обменят данни в реално време. Американската отбранителна компания General Atomics трябва да достави четири безпилотни самолета MQ-9B Sea Guardian на Тайпе след 2025 г. Морският вариант на безпилотния самолет Reaper, който ВВС на САЩ използва широко в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия, може да открива, проследява и насочва вражески кораби и радари. Възможностите на дроновете биха били от изключително голямо значение при потенциална атака на Китай срещу Тайван.

Японската армия също така ще създаде "Съвместно оперативно командване" през следващата година. Целта е да се подобри координацията между различните видове въоръжени сили.

"Новата политика за национална сигурност на Япония е най-положителното развитие на сигурността в Източна Азия през този век. Признаването, че отбранителните стратегии на нашите две нации са се сближили, прави подобрението в ежедневното ни командване и контрол логичната следваща стъпка", каза пред FT Филип Дейвидсън, който се пенсионира като индо-тихоокеански командир през 2021 г.

Смяна на структурата

Един въпрос, който е от голямо значение за Токио, е промяна на начина на командване на Силите на САЩ в Япония (USFJ). В момента японската армия трябва да координира действията си с Индо-тихоокеанското командване на САЩ в Хавай, което е с часова разлика от 19 часа зад Токио и на 6200 км.

Японското искане за промяна на този механизъм не е ново, като за първи път такива призиви се чуха след опустошителното земетресение от 2011 г. Тогава двете армии заедно проведоха редица спасителни операции, които макар и да завършиха успешно, са били доста трудни за координиране, заяви тогава Риоичи Орики, началник на съвместния щаб на силите за самозащита на Япония.

Макар желанието за промяна да е ясно заявено от Токио, няма такова подобно от Вашингтон. Един модел, който администрацията на Байдън обмисля, включва създаването на нова американска военна съвместна работна група, която ще бъде прикрепена към Тихоокеанския флот на САЩ, едно от командванията в Indopacom в Хавай. Четиризвездният командир на флота ще прекарва повече време в Япония, отколкото в момента, и ще има подобрена поддържаща структура в страната. С течение на времето работната група ще се премести в Япония. Според анализатори подобен ход би бил сигурен знак, че двете страни създават значителна и важна военна връзка помежду си. Все още обаче плановете не са сигурни, което означава, че са възможни други решения за промяна на съществуващия механизъм.

Джеймс Шоф, експерт по алианса между САЩ и Япония в Sasakawa Peace Foundation USA, каза пред FT, че съюзниците трябва да укрепят и изяснят лидерството и оперативните взаимоотношения за планиране както в мирно време, така и по време на криза. "Ръководството на САЩ потенциално би могло да "пътува" от Хавай до Япония в мирно време, но те ще се нуждаят от някакъв съвместен персонал на пълен работен ден, базиран в Япония, който да планира, улеснява и изгражда доверие с японските колеги за практически набор от двустранни мисии", добави той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Усмивки предизвиква вече оправданието на отмиращия хегемон за разпалването от него на нови и нови войни с шаблонното обяснение "геополитическа заплаха от ...".
    Многоточието може да се попълни с половината държави в ООН: Русия, Китай, Иран, йеменските хути, С.Корея, Палестина, Куба, Венецуела, Никарагуа, Сирия, Афганистан, в своето време Югославия и Либия...

    Всъщност много по-простичко е да се изброи васалитета на САЩ: Западът, трите бивши доминьона на Британската и двете победени в последната войта страни. Защото Германия и Япония с от 80 г десетките US бази на територията им е твърде спорно да се нарекат суверенни държави - окупирани - да, и още по-комично е да се назовават "съюзнически" на владеещите ги САЩ.

    Нередност?
Нов коментар