🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАТО предлага създаването на петгодишен фонд от 100 млрд. долара за Украйна

Инициативата цели да подсигури военната подкрепа за Киев преди евентуалния втори мандат на Тръмп

Инициативата, наречена "Мисия за Украйна", цели да предпази Киев от "политическите промени", които евентуален втори мандат на Доналд Тръмп биха донесли
Инициативата, наречена "Мисия за Украйна", цели да предпази Киев от "политическите промени", които евентуален втори мандат на Доналд Тръмп биха донесли
Инициативата, наречена "Мисия за Украйна", цели да предпази Киев от "политическите промени", които евентуален втори мандат на Доналд Тръмп биха донесли    ©  Reuters
Инициативата, наречена "Мисия за Украйна", цели да предпази Киев от "политическите промени", които евентуален втори мандат на Доналд Тръмп биха донесли    ©  Reuters

Йенс Столтенберг - генералният секретар на НАТО, предложи да бъде създаден петгодишен фонд от 100 млрд. долара за подсигуряването на военната помощ за Украйна. Инициативата, наречена "Мисия за Украйна", цели да предпази Киев от "политическите промени", които евентуален втори мандат на Доналд Тръмп биха донесли. Предложението ще бъде обсъдено на двудневната среща на външните министри на алианса в сряда и четвъртък, пише Financial Times.

Според петима дипломати, запознати с плана, финансирането му ще бъде представено от 32-те държави, членки на НАТО. Ако предложението бъде одобрено, военният съюз ще поеме от САЩ ръководството на формата "Рамщайн" - коалиция от 56 страни, създадена в отговор на руската инвазия в Украйна и управляваща голяма част от западните оръжия, предоставени на страната. По този начин за пръв път от началото на конфликта алиансът ще може да контролира разпределението на военните помощи и доставките няма да зависят от политическите нагласи във Вашингтон.

Норвежкият генерален секретар, който ще се оттегли от поста тази есен, се стреми да постигне споразумение преди срещата на лидерите на НАТО в американската столица през юли.

"Това ще е като преминаването на Рубикон. НАТО ще играе роля в координирането на военната подкрепа за Украйна", коментира един от дипломатите. "Виждам, че между членовете има консенсус и смятам, че докато се качим на самолета за САЩ, планът ще бъде приет."

Предложението е отговор на забавената помощ от страна на Конгреса, където републиканците под влиянието на Доналд Тръмп вече месеци блокират обещаните 60 млрд. долара. Много съюзници виждат тази безизходица като предвестник на това как политиката на САЩ спрямо Киев ще се промени при президентството на Тръмп.

Продължават дебатите относно структурата на финансирането, като някои настояват за същата разбивка, използвана за общия бюджет на НАТО. Според нея Вашингтон ще трябва да осигурят малко повече от 16 млрд. долара - значително по-малка сума от блокираната военна помощ.

"Външните министри ще обсъдят най-добрия начин да организират подкрепата на НАТО за Украйна, така че тя да бъде по-мощна, предвидима и издръжлива", каза представител на НАТО, добавяйки, че се очаква дискусиите да продължат в навечерието на срещата на върха през юли. Други двама дипломати предупредиха обаче, че за приемането на предложението е нужно одобрението на всички членове на алианса, което вероятно ще доведе до месеци преговори и отпадането на някои от аспектите на плана.

Човек, запознат с въпроса, описа предложението на Столтенберг като "развиващо се" и сподели, че съюзниците са поискали повече информация. Лицето твърди също, че е имало дискусии за по-голямо участие на НАТО в "Рамщайн", но не е взето решение.

Очаква се известна съпротива от страна на държави, обявили се против предоставянето на оръжия на Украйна като Унгария, и от тези, притесняващи се от всякакви провокиращи стъпки. Руският президент Владимир Путин се опита да представи конфликта като война между Русия и НАТО.

"Продължаваме да работим с нашите партньори в Европа и Канада, за да гарантираме, че подкрепата [за Украйна] ще продължи", заяви Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО. "Виждам страни да излизат с нови идеи всяка седмица. Очаквам това да е фокусът на предстоящата министерска среща."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Всъщност има 2-3 измами по темата.

    а) не "Нато предлага", както е пропагандно изведено в заглавие, а Столтенберг предлага, както се чете в първото изречение, на когото остават още само няколко месеца там. Не е едно и също.
    б) Нато бюджет няма. Въпросните 100 млрд. ще трябва да ги осигурят европейските държави, които "поемат" от САЩ прокси войната в Украина;
    в) ЕС пари също няма, така че 100-те (евентуални) млрд -както по ковида - ще трябва да се напечатат. А европейците да поемем допълнителната "украинска" инфлация;
    г) Украина е във фалит. Остатъчната държава от година е изцяло на системи от Запада - за оръжия, за заплати, пенсии - за каквото се сетите! Потребностите на Киев са за 40 млрд годишно, така че с поредния си напън уж Нато, а всъщност ЕС, ще покрива едва около половината от бюджетните й разходи. За въоръжение - допълнително;
    д) по инфо от открити източници Украина военно едва ли ще издържи до есента, така че обещания за кредитиране за в неопределено бъдеще е просто пропаганда.

    И стига пропаганда!
    Да си говорим сериозно, ако може.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    P.S. В същото време, докато васална Европа си самооблага гражданите със стотици милиарди за корупционна Украина, Зеленский купува резиденцията на Чарлз и Даяна за 20 000 000 лири...

    https://londoncrier.co.uk/2024/04/zelenskyy-acquires-highgrove-house-former-residence-of-king-charles-for-20million/

    Нередност?
  • 5
    jvh26646884 avatar :-|
    jvh26646884

    Тъкмо да имат с какво да платят репарации на Русия.

    Нередност?
Нов коментар