Русия променя тактиката си срещу енергийните централи в Украйна

Москва концентрира атаките си срещу енергийната инфраструктура извън Киевска област

Според украински представители, макар и нанесените щети да не са толкова мащабни, те са по-тежки, отколкото през зимата на 2022-2023 г., като очевидната цел сега е трайно увреждане
Според украински представители, макар и нанесените щети да не са толкова мащабни, те са по-тежки, отколкото през зимата на 2022-2023 г., като очевидната цел сега е трайно увреждане
Според украински представители, макар и нанесените щети да не са толкова мащабни, те са по-тежки, отколкото през зимата на 2022-2023 г., като очевидната цел сега е трайно увреждане    ©  Reuters
Според украински представители, макар и нанесените щети да не са толкова мащабни, те са по-тежки, отколкото през зимата на 2022-2023 г., като очевидната цел сега е трайно увреждане    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Русия променя тактиката срещу енергийната инфраструктура на Украйна, използвайки прецизни ракети за унищожаване на електроцентрали в по-слабо защитени райони от Киев, някои от които няма да могат да бъдат напълно възстановени навреме за следващата зима. Според украински представители, макар и нанесените щети да не са толкова мащабни, те са по-тежки, отколкото през зимата на 2022-2023 г., като очевидната цел сега е трайно увреждане, съобщава Financial Times.

В периода 22-29 март Русия е атакувала седем топлоелектрически централи - всички в региони, различни от Киев. Поразени са и две водноелектрически централи. Украйна не е предоставила подробна информация за размера на щетите във всяка централа, но официални лица са заявили, че няколко от тях, включително в Харковска област, близо до руската граница, са били почти напълно унищожени, добавя изданието.

"Нашата цел е да възстановим колкото се може повече до октомври", заяви Максим Тимченко, главен изпълнителен директор на украинската енергийна компания ДТЕК. Групата е загубила около 80% от производството си на електроенергия при руските атаки, извършени през последната седмица на март, пише FT.

Тимченко добавя, че съществуват планове за възстановяване на работата на някои подстанции и по-големи електроцентрали, които не са били напълно разрушени. "При условие че няма да има нови атаки, поне 50% от повредените енергоблокове ще бъдат включени отново към мрежата." Ако не беше топлото време, вносът на енергия от ЕС и увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници, Украйна щеше да преживее сериозни и масови прекъсвания на електрозахранването, както през 2022-2023 г., казва Тимченко.

Промяна на тактика

По време на предишната зимна кампания, насочена срещу украинската енергийна мрежа, Русия атакува подстанции и трансформатори в цялата страна, заявява Тимченко. Сега обаче руските ракети се насочват към електроцентрали в определени региони, за да ги "унищожат напълно, защото не е възможно електроцентралите да бъдат възстановени за кратко време".

"Същият брой ракети, използвани при зимната атака на 2022-2023 г., сега са насочени към пет-шест енергийни съоръжения в един регион", казва Мария Цатурян, ръководител на комуникациите в държавната "Укренэнерго". "Опитват се да откъснат големи промишлени райони и градове от електрозахранването", твърди тя.

Друга разлика със зимата на 2022-2023 г. е, че Русия вече използва и скъпи прецизни балистични ракети, заявява Андрий Герус, ръководител на парламентарната комисия по енергетика и комунални услуги на Украйна. Според него при едно от последните нападения срещу въглищна електроцентрала са използвани балистични ракети на стойност 100 млн. долара.

Според Андрий Черняк, говорител на украинското военно разузнаване, Русия все още използва дронове, но като по-евтин начин за поразяване на други части на енергийната система, като трансформатори. "Очаквахме атаките в началото на зимата, но сега виждаме, че ракетите, които са използвали, са току-що произведени." По негови оценки Русия разполага с достатъчно ракети за още една или две големи атаки през следващите седмици, пише FT.

Макар че се твърди, че щетите са по-трайни, отколкото през зимата на 2022-2023 г., те са по-локализирани и въздействието временно се смекчава от комбинацията от голям внос на електроенергия от ЕС, местните слънчеви електроцентрали и топлото време, смята Герус.

След нападенията през март вносът от ЕС е достигнал 18 700 мегаватчаса, което е еквивалентът на произведената от две електроцентрали електроенергия, каза той. Слънчевите дни в началото на пролетта също са помогнали, добавя Герус, като сегашното топло време означава, че по обяд слънчевата енергия генерира между 20 и 25% от енергийните нужди на страната.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Тоталното разрушаване на икономическата инфраструктура на противника се нарича "принуждаване към мир". Това се случва в прокси войната.
    Почти унищожена е възможността на украинската енергосистема да осигурява върховото напражение, което само с АЕЦ не става. По-лесно маневрните ВЕЦ и ТЕЦ са сериозно повредени и извадени от уравнението.
    Твърденията за внос на ел.енергия от Полша и от фотоволтаиците е елементаренс реверанс към "евроатлантизма" и зелената сделка. Всъщност в Украина ще се види фалша и на едното, и на другото. Нека позахладнее...
    Примери за тотален пресинг - дал Господ. От последната война това са обявените вече за терористични авиобомбардировки с фугасни и фосфорни бомби от англо-американската авиация над живите градове Берлин, Дюселдорф, Лайпциг, Кьолн...
    Разбира се, черешката на тортата са ядрените бомбардировки над градовете Хирошима и Нагасаки, които не са били никаква военна цел - просто многолюдни населени места...

    Правите разлика между разбирането за тоталност у англосаксите и руснаците, нали?

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 7
    • + 3

    Нищо де, рафинериите също се превръщат във фойерверки. А там не живее никой. Опс, забравих че украинците са всъщност руснаци, а не англосаксонски възпитаници. Малко детски градини и жилищни блокове в Киев горяха от попадения на руски ракети, но това са излишни подробности.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 7
    • + 2

    Най-весело ще стане, когато изгърмят още няколко рафинерии. Тогава Путин няма да може да продава нефт и петролни продукти и ще види зор с финансирането на безумната си война.

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 7
    • + 3

    И в Хага го очакват. Това ще бъде звучен шамар за всички обезумял диктаторчета на тази планета.

    Нередност?
  • 7
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • + 2

    До коментар [#5] от "Венцеслав Ралев":

    Виждам, че често се пънеш под статии в Капитал, особено по тема Войната. От далече се вижда, че си от типа хора, които не обичат да четат, вярват че знаят всичко. Точно такъв тип хора са най лесни за манипулиране. Информационните канали заливащи ни от всякъде, бързо формират мнението им. Тръгваш да отговаряш на потребители, които правят анализи, споделят факти, данни и публикации допълващи написаното. Коментарите ти обикновенно са повърхностни, състоящи се от 1-2 изречения, съдържащи повтарящи се клиширани думи и внушения на западната пропаганда. Разликата в нивото между теб и на D-r или karakym е от земята до небето. Колкото и да се пънеш да пишеш е все тая,никой не те взима насериозно!

    Нередност?
Нов коментар