Съдът на ЕС отмени санкциите срещу руските олигарси Фридман и Авен

Според магистратите няма достатъчно доказателства, че милиардерите са подкрепяли Кремъл във войната в Украйна

Фридман и Авен (на снимката) не казаха публично нито дума за войната и не влязоха в конфликт с Путин, заяви Леонид Волков, ръководител на екипа на покойния опозиционен лидер Алексей Навални
Фридман и Авен (на снимката) не казаха публично нито дума за войната и не влязоха в конфликт с Путин, заяви Леонид Волков, ръководител на екипа на покойния опозиционен лидер Алексей Навални
Фридман и Авен (на снимката) не казаха публично нито дума за войната и не влязоха в конфликт с Путин, заяви Леонид Волков, ръководител на екипа на покойния опозиционен лидер Алексей Навални    ©  Reuters
Фридман и Авен (на снимката) не казаха публично нито дума за войната и не влязоха в конфликт с Путин, заяви Леонид Волков, ръководител на екипа на покойния опозиционен лидер Алексей Навални    ©  Reuters

Съдът на ЕС отмени санкциите срещу руските милиардери Михаил Фридман и Пьотр Авен, като установи, че няма достатъчно доказателства, че двамата олигарси са подкрепяли войната на Кремъл срещу Украйна. Решението е удар по режима на санкции на ЕС срещу Москва, който е насочен срещу повече от 1700 души и над 400 юридически лица, обвинявайки ги, че подкрепят или дават възможност за нахлуването в Украйна. Съдът на ЕС стигна до заключението, че ЕС не е представил достатъчно доказателства, за да докаже, че милиардерите са участвали в усилията за подкопаване на Украйна, което може да създаде прецедент за други обжалвания, съобщава Financial Times.

В решението се констатира, че е възможно да има "известна близост между Пьотр Авен и Михаил Фридман и Владимир Путин или неговото обкръжение", но се казва, че ЕС не е успял да "докаже, че [мъжете] са подкрепяли действия или политики", които са навредили на Украйна, подкрепяли са ключови руски служители или са се възползвали от техните решения. Авен и Фридман са най-известните руснаци, за които най-висшата съдебна инстанция се е произнесла срещу включването им в списъка на ЕС със забрана за пътуване и замразяване на активи. И на двамата бяха наложени санкции с мотива, че са "подкрепяли действия и политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

"Съдът счита, че нито едно от изложените основания не е достатъчно обосновано и че поради това включването на г-н Авен и г-н Фридман [в списъците за налагане на санкции] не е оправдано", се казва в съобщение за медиите.

Решението е "много неудачно", заяви високопоставен дипломат от ЕС. Санкциите на ЕС срещу стотици руснаци бяха изготвени бързо в дните след пълномащабното нахлуване на Русия, а някои служители на Брюксел признаха в частни разговори, че доказателствата често са били събирани набързо, включително и позовавайки се на публикации в пресата. Решенията на Съда на ЕС могат да бъдат обжалвани.

Решението е голям удар по режима на санкции на ЕС срещу Москва, който е насочен срещу повече от 1700 души и над 400 компании.

През септември бяха отменени санкциите и срещу трима по-малко известни руски бизнесмени, а през март ЕС отмени ограниченията срещу основателя на технологична компания Аркадий Волож. Волож и ексцентричният финтех милиардер Олег Тинков, който миналата година спечели делото срещу санкциите на Обединеното кралство, остават единствените известни руски бизнесмени, които отправят яростни критики към инвазията на Москва.

Близки до Путин

Фридман, който е роден в Украйна, първоначално нарече инвазията "трагедия" и заяви, че войната "никога не може да бъде отговор", но отказа да се изкаже по-категорично срещу Путин, намеквайки за възможни репресии за това. Фридман се завърна в Русия през октомври, което според близки до олигарха показва как погрешната западна политика на санкции е накарала магнатите да влязат в прегръдките на Путин въпреки опасенията им за войната. Вместо да критикуват пряко войната, Фридман и Авен убедиха някои видни руснаци, настроени против войната, да подпишат писма в подкрепа на отмяната на санкциите на ЕС срещу тях. Леонид Волков, ръководител на екипа на покойния опозиционен лидер Алексей Навални, по-късно заяви, че съжалява за подписа си под писмото. След решението на съда Волков заяви, че то е "много, много лошо", защото показва, че олигарсите могат да преодолеят санкциите, без да се противопоставят на Кремъл.

"Фридман и Авен не казаха публично нито дума за войната и не влязоха в конфликт с Путин, написа той в социалните мрежи. Какъв сигнал изпраща съдът към Путин, неговите приятели и руските олигарси?"

Александра Прокопенко, сътрудник в Центъра "Карнеги Русия - Евразия" в Берлин, която изучава московския елит, заяви, че Кремъл е насърчил олигарсите да оспорят санкциите в съда с надеждата да създаде правен прецедент срещу тях. "Проблемът е, че механизмът на санкциите не е бил прозрачен", казва тя. Ако случаят беше такъв, ЕС можеше да издейства осъждане на войната от руските бизнесмени в замяна на облекчаване на санкциите. "Но тъй като има съдебно решение, те нямат причина да правят това."

Преди да пристигне в Лондон преди почти десетилетие, Фридман печели милиони в петролния и телекомуникационния сектор, банковото дело и търговията на дребно в Русия, където заедно със своите партньори създава инвестиционната група LetterOne, базирана в Обединеното кралство, и ЕС наложи санкции на Фридман и Авен, както и на техните партньори Герман Хан и Алексей Кузмичев, в първите седмици на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г.

Олигарсите бяха принудени да отстъпят контрола върху LetterOne и пристъпиха към продажба на дяловете си в Алфа-банк, която беше най-големият им руски актив. Фридман и Авен, който има латвийски паспорт и живее в Латвия, са отказали коментар пред британското издание.