🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израелска противовъздушна отбрана може да има същите проблеми като украинската

Почти всички ирански ракети и дронове бяха прехванати от израелската защита, но при продължителна война тя може да се претовари

Според бивш израелски военен цената на отбраната срещу иранската атака на 13 април възлиза на над 1 млрд. долара в изразходвани материали, като това не включва разходите по изпращането на изтребители от САЩ, Франция и Обединеното кралство
Според бивш израелски военен цената на отбраната срещу иранската атака на 13 април възлиза на над 1 млрд. долара в изразходвани материали, като това не включва разходите по изпращането на изтребители от САЩ, Франция и Обединеното кралство
Според бивш израелски военен цената на отбраната срещу иранската атака на 13 април възлиза на над 1 млрд. долара в изразходвани материали, като това не включва разходите по изпращането на изтребители от САЩ, Франция и Обединеното кралство    ©  Reuters
Според бивш израелски военен цената на отбраната срещу иранската атака на 13 април възлиза на над 1 млрд. долара в изразходвани материали, като това не включва разходите по изпращането на изтребители от САЩ, Франция и Обединеното кралство    ©  Reuters
Темата накратко
  • Сложната противовъздушна система на Израел успя да прехване почти всички изстреляни от Иран ракети и дронове.
  • Експерти предупреждават, че при продължителна война израелската защита може да има същите затруднения като украинската.
  • Засега американската военна помощ остава "непоклатима".

Израел отблъсна стотици дронове и ракети, изстреляни от Иран на 13 април, използвайки завидна комбинация от собствената си сложна противовъздушна отбрана и критичната подкрепа на западните сили и арабските партньори. Но Тел Авив може да не успее да запази успеха си и да поддържа решаваща външна подкрепа завинаги, особено ако еврейската държава предприеме голям ответен удар срещу Техеран, което би ескалирало напрежението в региона по начин, който никой от съюзниците на Израел не желае. Израел отвърна на иранската атака, но също не нанесе сериозни щети.

Докато само шепа ракети на Иран и нито един от евтините дизелови дронове успяха да преминат през многослойната израелска система за въздушна отбрана, Техеран разполага с десетки хиляди ракети, съобщава Financial Times. Но дори израелските военни признават, че при пълномащабна война поне някои от тях биха пробили защитата, особено в случай на многобройни залпове, изстреляни от различните въоръжени от Иран групировки в Ливан, Йемен, Сирия и Ирак.

Подобно нападение би наподобявало отчаяната ситуация, пред която е изправен друг западен съюзник в момента - Украйна. "Ние много добре разбираме ужаса на подобни атаки", каза президентът Володимир Зеленски във видеопост, в който осъди иранската атака, но също така призова западните лидери да предоставят на Киев същата военна помощ, която Израел е получил.

В края на миналата година противовъздушната отбрана на Украйна прехващаше почти всички въздушни атаки на Русия, която използва оръжия, подобни на иранските. Но оттогава защитата е изтощена от постоянния поток от вражески ракети и миналата седмица Украйна успя да спре по-малко от две трети от масивен бараж, който унищожи най-голямата електроцентрала в Киев. "Думите не спират дронове и не прехващат ракети, възмущава се Зеленски във видеото. Само осезаемата помощ го прави."

Тази нужда от продължаваща "осезаема помощ" е централно съображение за военния кабинет на Израел, докато претегляше как да отговори на иранското нападение. Техеран заяви, че ако Тел Авив отмъсти, неговият последващ "отговор ще бъде значително по-сериозен". Но САЩ, Обединеното кралство и Франция обявиха, че няма да подкрепят Израел в ответен удар срещу Иран, препоръчвайки сдържаност предвид очевидните минимални щети от атаката на Техеран.

"Съюзите работят и в двете посоки", отбеляза Бен Уолъс, бивш министър на отбраната на Обединеното кралство. Той припомни как Израел отказа да помогне на Украйна, когато Русия за първи път нападна държавата, и отхвърли искането на Зеленски за системата за противовъздушна отбрана "Железен купол".

"Израел трябва да разбере, че Иран и Русия са заедно и че има още един еврейски президент, който се нуждае от помощ", добави Уолъс, имайки предвид Зеленски.

Израелската противовъздушна система няма да смогне при продължителна война

Иранското нападение срещу Израел миналия уикенд беше масивно по всички стандарти. По данни на Института за изучаване на войната Техеран е изстрелял около 170 дрона, повече от 30 крилати ракети и около 120 балистични ракети на вълни, така че над 300-те ракети и дронове да достигнат държавата в рамките на 10 минути едно от друго.

За разлика от последните атаки на Русия срещу Украйна обаче, почти всички входящи ирански ракети и дронове бяха прехванати. Частична заслуга за успеха има добре оборудваната и многопластова противовъздушна отбрана на Израел, изградена и платена до голяма степен с американската военна помощ Но значителна помощ оказа и водената от САЩ коалиция, както и фактът, че иранският залп беше телеграфиран предварително, което позволи достатъчно време за подготовка.

Изтребители на САЩ и Обединеното кралство заедно с йорданската противовъздушна отбрана свалиха множество дронове и ракети много преди да достигнат израелските граници. Centcom, централното командване на американската армия за региона, който включва Израел от 2021 г., координира разузнавателните и радарните сигнали от целия регион и сваля почти една трета от пристигащите ракети и дронове.

Израел хвърли значителни ресурси за отблъскване на иранската атака, вместо внимателно да организира въздушната си отбрана, както Украйна е принудена да прави след две години руски атаки.

"Израел се защити при идеални условия миналия уикенд, когато беше изправен пред еднократен наказателен удар", каза пред Financial Times Франц-Стефан Гади, експерт от аналитичния център на Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

"Истинската опасност за Израел е противовъздушната му отбрана да се изтощи по време на продължителна война, тоест, ако се сблъска с голям брой въздушни атаки на много кратки интервали, които в крайна сметка надделяват върху всеки вид система за противовъздушна отбрана, добави той. Тогава рано или късно дори Тел Авив щеше да изчерпи запасите си и щеше да се изправи пред подобни предизвикателства като Украйна сега."

Целта на атаката на Техеран, която е първото директно нападение срещу еврейската страна от Ислямската революция през 1979 г., беше да надвие противовъздушната отбрана на Израел чрез численост. Подобна стратегия имаше и Русия, която в началото на тази година например изстреля поетапно близо 500 дрона в продължение на пет дни.

По думите на Уолъс Техеран преувеличава възможностите си за въздушни удари. Въпреки това той предупреждава, че ракетните арсенали на Иран и неговите поддръжници, особено на ливанската групировка "Хизбула", са значителни по отношение на обема и "определено биха могли да постигнат резултати" в продължителна битка.

Дори няколко ирански балистични ракети пробиха противовъздушната отбрана на Израел. Израелската армия в понеделник отрече американските доклади, твърдящи, че половината от ракетите на Иран не са успели да се изстрелят или са се разбили, преди да достигнат целите си.

"Заплахата от дронове и ракети на Техеран не трябва да се омаловажава", отбелязва Бехнам Бен Талеблу, експерт от аналитичния център Foundation for Defense of Democracies.

Американската "непоклатима" помощ

Израел и преди се е изправял пред подобни атаки В 11-дневната война през 2021 г. "Хамас" изстреля близо 5000 ракети от Газа, като всеки залп се състоеше от 50 или повече снаряда. И въпреки че ракетите на палестинските екстремисти са много по-прости от тези в арсенала на Иран и "Хизбула", Израел използва толкова много прехващачи Tamir на стойност 50 хил. долара по време на атаката, че САЩ спешно отпуснаха 1 млрд. долара военна помощ.

Засега американският ангажимент към Тел Авив продължава. Дори при обтегнатите двустранни отношения заради подхода на Бенямин Нетаняху в анклава Джо Байдън обеща, че подкрепата на Вашингтон е "непоклатима".

Съществуват обаче и странични фактори, които усложняват ситуацията. От една страна, има глобален недостиг на ракети прехващачи, ефективни срещу атаки с балистични ракети като тези, използвани в американската система Patriot и израелската Arrow. Производството на някои от по-сложните версии може да отнеме до две години, а и също така е скъпо. Според бивш израелски военен цената на отбраната срещу иранската атака на 13 април възлиза на над 1 млрд. долара в изразходвани материали, като това не включва разходите по изпращането на изтребители от САЩ, Франция и Обединеното кралство.

От друга страна, западните съюзници на Израел трябва да балансират собствените си военни и бюджетни приоритети. Камарата на представителите най-накрая одобри военната помощ за Украйна, Израел и Тайван. Що се отнася до Европа, тя се опитва да задоволи нуждите на украинската армия и противовъздушна отбрана. Няколко европейски страни отказаха на Киев поисканите седем батареи Patriot, въпреки че те вече имат 100 от тях в арсенала си, твърди Жозеп Борел, върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност

Ние напълно подкрепяме правото на Израел да се защитава, каза високопоставен европейски служител. Но вътрешно има нарастващо напрежение относно подкрепата за Израел вместо за Украйна." "Близкият изток ще бъде нестабилен завинаги. Но ако Украйна загуби от Русия, това ще бъде рязка промяна за Европа и НАТО. Къде всъщност са нашите стратегически приоритети?", допълва той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Изведеното в заглавие твърдение, че израелската ПВО имала същите проблеми като украинската е абсолютно невярно!

    Нищо общо няма между израелската и украинската ПВ и ПРО!
    Н И Щ О О Б Щ О!

    Фактология по открити източници:
    1. Площта на Израел е 22 хил кв.км, а на Украина, като махнем от 600 хил кв.км (1991) 20%, които са окупирани, остават около 480 хил кв.км., което е 22 пъти територията на Израел.
    Т.е. няма как (или поне никъде не е направено!) на такава площ да се изгради дълбоко ешелонирана защитна система. Правят се точкови "чадъри" около стратегически обекти и градове;

    2. Железният купол е изграден от американски ПР системи, с добавени подобрения от местни компании. В Украина е сбирток от съветски (и техните украински преработки) ПВ системи и 7 (вече унищожени) американски ПРО системи пейтриът. Както и от всякакво производство преносими ПВО гратомети. В този смисъл изобщо не може да се говори за система, защото съветските С-200, Бук и пр. "не си говорят" с натовския тип ПРО системи и всяка е за себе си;

    3. Израел има производство на ракети и част от въоръжението за ПРО системата си, докато Украина очаква всичко да й се сервира и като не го опази: бате, дай пак...;

    4. Не е вярно и твърдението, че "Почти всички ирански ракети и дронове бяха прехванати от израелската защита".
    Пърпорещите с около 200 км/ч цели 5 часа около 200 БПЛА Шахед - изключително леки цели! - са били почти изцяло унищожени във въздушното пространство на Ирак, Сирия и Йордания от изтребители на ВВС на САЩ, ОК, Франция и Йордания, които са поразили и някои от старите дозвукови БР. Несъществена част от шахедите е достигнала границите на Израел.
    В този смисъл, ако шахедите бяха изстреляни от проирански групировки от съседните на Израел Сирия или Ливан, резултатите щяха да бъдат много по-сериозни. А защо не са изстреляни оттам е друга тема...

    5. Има още една много съществена разлика между казусите в Израел и Украина - израелската ПР система е била ПРЕТОВАРЕНА, докато украинската е УНИЩОЖЕНА.

    Много различно е!

    Нередност?
Нов коментар