🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна трупа сили за настъпление

През последните няколко месеца тя получи неочаквано голямо количество западни оръжия

Западните политици са разделени за това дали помощта ще бъде достатъчна, за да се изгони Русия от около 18-те процента украинска територия, които тя контролира в момента.
Западните политици са разделени за това дали помощта ще бъде достатъчна, за да се изгони Русия от около 18-те процента украинска територия, които тя контролира в момента.
Западните политици са разделени за това дали помощта ще бъде достатъчна, за да се изгони Русия от около 18-те процента украинска територия, които тя контролира в момента.    ©  Reuters
Западните политици са разделени за това дали помощта ще бъде достатъчна, за да се изгони Русия от около 18-те процента украинска територия, които тя контролира в момента.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 22 септември 1941 г. Великобритания обявява седмица на "танковете за Русия", в която заводите произвеждат бронирана техника, за да бъдат "отблъснати дивите нашественици". Съпругата на съветския посланик в Лондон лично кръщава първия танк с името "Сталин". Първият танк "Леопард", който през февруари пристигна в Украйна като подарък от Полша, остана без име. Но това е авангардът на сериозен арсенал, който се е запътил към Украйна. Докато в момента всички погледи са насочени към битката за контрола над източния град Бахмут, съвсем скоро вниманието ще се пренасочи към очакваната контраофанзива, която може да започне още през април.

Изпращането на произведения в Германия танк "Леопард" беше в основата на трудни дебати между съюзниците на Украйна. На 25 януари канцлерът на Германия Олаф Шолц сложи край на седмици на безпокойство, след като обеща да изпрати на Украйна усъвършенствания вариант "Леопард 2A6". Мнозина смятаха, че това ще отприщи порой от дарения от страна на други европейски държави, които също притежават "Леопард"-и. Оказа се обаче, че вместо порой по-скоро виждаме "лек дъждец". Досега коалицията е поела ангажимент да оборудва само два батальона с танкове "Леопард 2" (всеки украински танков батальон трябва да има 31 танка). Дания, Германия и Нидерландия от своя страна се ангажират да ремонтират най-малко 100 по-стари, но обновени танка "Леопард 1A5", които стигат за още три батальона.

"Леопард"-ите ще бъдат допълнени с пъстра колекция от други танкове. Великобритания изпраща рота от 14 Challenger 2. САЩ са обещали 31 броя M1 Abrams - най-модерните танкове в техния арсенал, въпреки че e вероятно те няма да пристигнат в следващите няколко месеци. Полша, която се ангажира да осигури на Украйна 14 "Леопард"-а и вече изпрати около 250 проектирани в СССР танка T-72, ще изпрати и 60 модернизирани по полска технология T-72. Разнообразие от бойни машини на пехотата - от остарелите BMP-1 от съветската ера до американски Stryker и Bradley, ще допълват бронираните бригади.

По-важната промяна в стратегията

И все пак фиксацията върху танковете отвлече вниманието от по-важна промяна в стратегията. През декември САЩ и Великобритания осъзнаха, че една продължителна война не е в интерес на Запада. Освен това Русия се оказа още по-слаба, отколкото се смяташе дотогава. Настроението, казва един служител, участвал в тези дискусии, беше: "Ако искаме нещо да се промени, трябва да променим нещо."

Повратната точка настъпи на 20 януари на осмата среща на Контактната група по отбраната на Украйна, водена от САЩ , която се провежда приблизително всеки месец в голяма американска военновъздушна база в Рамщайн в Германия. Там съюзническите министри на отбраната се съгласиха да дарят на Украйна оборудване, достатъчно за повече от една дивизия, като целта е голяма част от него да бъде налично до края на март.

Потокът от оръжия съответно започна да се превръща в потоп. От цялата военна помощ, обещана от Пентагона от началото на войната, 40% на стойност над 8 милиарда долара са дошли през трите месеца след 9 декември. Представител на европейско министерство на отбраната твърди, че трансферът на оръжия, договорен в Германия само през януари, възлиза на две трети от общото количество, изпратено в Украйна през цялата 2022 г. Повечето от даренията не звучат толкова секси, колкото танковете, но все пак са от решаващо значение - последният американски пакет например включва бронирани превозни средства за полагане на мостове, които биха били жизненоважни за всяка офанзива на юг или изток.

В резултат на това самата украинска армия се трансформира. По-голямата част от оборудването й все още е от съветски произход, но докато съотношението на съветските и западни технологии беше пет към едно в края на миналата година, с идването на помощта се очаква то да спадне до пет към две. С други думи, почти една трета от украинската армия скоро ще има оборудване по стандарт на НАТО. Генерал Валерий Залужни, който ръководи въоръжените сили на Украйна, се надява, че в крайна сметка ще получи на свое разположение три нови армейски корпуса, всеки с шест бригади и численост по над 20 000 души.

Руската офанзива, която започна в края на януари, имаше за цел отчасти да принуди Украйна да ангажира тези резерви, като по този начин направи много по-трудно организирането на контранастъпление. През последните дни руски войници и наемници са навлезли по-дълбоко в Бахмут - град в Донецка област, който е подложен на руска атаки още от миналото лято. Но битката за града доведе до много по-големи загуби за руснаците, отколкото за Украйна. И, което е по-важно, генерал Залужни избягва очевидния капан.

Обучение зад граница

Вместо да хвърля значителни резерви в Бахмут, за да спаси града, който има много повече символична, отколкото военна стойност, той изпрати военнослужещи в чужбина, за да се обучават с новото оборудване. От януари Седмо командване на американската армия провежда 50-седмичен курс за украински части в своята тренировъчна зона "Графенвьор" в Източна Бавария, Германия. По време на офанзивите си миналата година украинската армия атакуваше предимно във формации с размер на рота. Обучението в "Графенвьор" има за цел да ги обедини в по-големи батальони и бригади, способни да водят комбинирани бойни действия, в които пехотата, бронираната техника, артилерията и другите оръжейни системи работят в синхрон, а не само последователно - както е в повечето случаи сега.

Западните политици са разделени относно това дали помощта ще бъде достатъчна, за да се изгони Русия от около 18-те процента украинска територия, които тя контролира в момента. Войници с численост едва около един батальон ще минават през "Графенвьор" всеки месец, а голяма част от армията на Украйна все още се състои от мобилизирани мъже с ограничен опит. Боеприпасите остават сериозен проблем, тъй като западните съюзници увеличават производството твърде бавно. А липсата на въздушна мощ на Украйна може да се превърне в по-голям проблем, ако руските бойни самолети решат да поемат по-големи рискове по време на украинска контраофанзива.

От друга страна, руската армия е в тежко състояние. Ако след евентуално превземане на Бахмут реши да навлезе по-дълбоко в Донецк, тя ще трябва да изразходва още повече собствените си оскъдни резерви. В крайна сметка може да започне да изтегля бойни части от други места на дългата фронтова линия, създавайки пукнатини, които Украйна може да използва, предполага Густав Гресел от Европейския съвет за международни отношения. Съюзниците на Украйна следят внимателно за наличието на подобни слаби места.

На 2 март Марк Мили, който е най-висшестоящият генерал на САЩ, посети командно щабно учение, провеждано от американската армия на полигон във Висбаден, Германия, за да помогне на украинските офицери да обмислят различни варианти за офанзива. Малцина смятат, че Украйна ще може да възстанови границите си отпреди войната с един удар, камо ли да си върне териториите, завзети от Русия през 2014 г., включително Крим. Но ако Киев може да откъсне още едно сериозно парче от окупираната от Кремъл територия, както направи миналата година на североизток около Харков и на юг около Херсон, това би опровергало виждането, изразено от ген. Мил и други специалисти, че войната е обречена на безизходица.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 1

    Нито Путин , нито Байден са се клели да защитават украинския народ . Бедата на хората идва , че не търсят отговорност от тези , които са се ЗАКЛЕЛИ да работят за тях .

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#4] от "xyha":

    Моля да обясните как се търси отговорност при представителна демокрация? Казали са нещо, които им е осигурявало моментна електорална подкрепа .
    И к`во става: гласуваш за червената Корнелия, а тя си ляга (политически) с КироАсен и Христос и лъже бабичките, че не подписва за хиляди тонове снаряди за Украина!
    Представителната демокрация е като при охлювите - хермафродитизъм отвсякъде!

    Украинският режим поиска снряди - получи ги.
    Поиска танкова - приготвили са му ги.
    Ще поиска самолети - ще му ги дадат.
    Накрая ще поиска синовете ни. Вие си дайте вашите.

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 5

    Ако някой си мисли, че Киев воюва с Москва, ето мнението на Джон Кърби (да не се бърка с жабока Кърмит!), координатор по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом: "Примирие в Украйна е неприемливо за нас".

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 6
    • + 3

    Примирие не е приемливо за никого. На ботоксовото джудже трябва да се смачка фасонът. Веднъж завинаги. Защото иначе то няма да се спре. Украйна, Молдова, Литва, Латвия, Естония, после и при нас... Едно примирие само отлага тази поредица напред във времето. Хайде, няма нужда. На зла круша - зъл прът, е казал народът.

    Нередност?
  • 8
    weiss avatar :-?
    Weiss
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#7] от "Венцеслав Ралев":

    Понеже имам син на 20, някак си не ми харесва Вашата гледна точка. Но ако Вие явно не сте успели да се възпроизведете досега, не е проблем да заминете сам, търсят се опитни кадри за под Артьомовск...

    Нередност?
  • 9
    kuranakyumura avatar :-@
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    Ех демокрация, ех свобода на словото. Три коментара изтрити, единият от които пълен с конкретика по темата при това основно от западни източници, нито една нападка или обидна дума. Просто беше студенокръвно анализирано, че украинците си пропиляха зимния офанзивен потенциал в месомелачката Бахмут. И още трупат подкрепления там, новите 67-ма механизирана и 77 въздушно-щурмова бригада продължават да дават отпор.

    Но с такива модератори - толкоз.

    Нередност?
Нов коментар