🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Британски Chieftain в танковия музей "Бовингтън" в Югозападна Англия.
Британски Chieftain в танковия музей "Бовингтън" в Югозападна Англия.    ©  (CC) Peter Trimming/Wikipedia

Войната | Украйна може да получи и стари британски танкове

Армията на Йордания вероятно ще осигури за Киев "пенсионирани" машини Chieftain и/или Challenger 1

Британски Chieftain в танковия музей "Бовингтън" в Югозападна Англия.    ©  (CC) Peter Trimming/Wikipedia
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Този танк Challenger 1 и още много като него скоро ще бъдат в Украйна. Благодарим за това на нашите британски приятели." Думите са на украинския военен кореспондент Роман Бочкала, който изненадващо разпространи във вторник свое видео на фона на полупребоядисана верижна бойна машина, около която усърдно обикалят двама техници. Мястото на заснемането на клипа не е уточнено.

Показаният танк всъщност не е британски Challenger 1, а неговият предшественик Chieftain. Това обаче е първото визуално доказателство, че Обединеното кралство (или друг тайнствен донор) най-вероятно ще подпомогне (пряко или индиректно) украинските танкови войски не само с вече изпратените на фронта 14 модерни танка Challenger 2, но и с по-стари машини от своя арсенал. Въпреки че отдавна са свалени от въоръжение в британската армия, те най-вероятно биха могли да свършат много добра работа на украинците, които все още отчаяно се нуждаят от всяка работеща тежка бойна техника, която могат да използват в хода на бавно развиващата се контраофанизва срещу руските окупатори.

За евентуално изпращане на Challenger 1 в Украйна всъщност се говори от началото на тази година. Още през януари германският отбранителен гигант Rheinmetall изненадващо обяви, че има готовност за ремонт и модернизация на "голяма двуцифрена бройка" от този тип стари британски танкове.

Въпреки че Обединеното кралство ги изважда от активна служба преди повече от 20 години, Challenger 1 до съвсем скоро продължаваха да се използват от армията на Йордания. По странно стечение на обстоятелствата тя ги свали от въоръжение малко преди изявлението на Rheinmetall - през януари 2023 г. Поне на хартия Йордания би трябвало да разполага "на склад" с около 400 машини от този тип. Преди известно време прозападно ориентираната арабска монархия взе стратегическото решение да ги замени с френски танкове Leclerc и италиански колесни бронирани машини B1 Centauro, оборудвани със 105-милиметрови оръдия.

"Тайният склад" за стари танкове

Йордания също така има най-големите военновременни запаси от танковете Chieftain - същите като този, който се вижда на клипа на Роман Бочкала. Те са предшественик на Challenger 1 и са основната ударна сила на британските сухопътни войски между... 1965 и 1995 г. Йордания би трябвало да има в складовете си около 360 консервирани машини от този тип.

Грубо казано, Chieftain са еквивалент на старите германски Leopard 1, от чиято последна версия А5 от края на 80-те години на миналия век Украйна трябва да получи минимум 130 бройки с финансовата подкрепа на Германия, Нидерландия и Дания. Макар и с повече от половин век история зад гърба си, последните им модификации успешно могат да съперничат на по-ранните версии на руските Т-72, а при нощни условия - дори на по-модерни машини.

Основното предимство Chieftain пред Leopard 1A5 е неговото оръдие - 120-милиментрово с нарезна цев, за разлика от германската машина, която използва по-малкомощно 105-милиметрово. Дори най-новите британски танкове Challenger 2 използват снаряди с този калибър (макар и с помощта по-модерно оръдие). По-големият калибър позволява на Chieftain да използва съвременни натовски боеприпаси и по-ефективно да пробива бронята дори на по-новите противникови машини.

За разлика от много свои връстници, този тип танкове също така имат стабилизация на купола. Тя им позволява да стрелят в движение и в комбинация с нарезната цев на 120-милиметровото оръдие да поразяват врага на разстояние дори до рекордните 3-4 км. Също така последните им модификации имат мощна оптика и система за нощно виждане, която според британски военни позволява да се различи противников войник на тъмно от една миля разстояние или да се види топлинната следа от гумите на преминало превозно средство.

Бронята, изглежда, е (трудно решим) проблем

Основният проблем и на Chieftain, и на Leopard 1 обаче остава тяхната слаба броня. Тя не може да устои при пряко попадение на стандартните в момента 125-милиметрови руски танкови снаряди. Британците установяват този проблем още през 80-те години на миналия век по време на войната между Иран и Ирак. Тогава иранската армия разполага с танкове Chieftain, чиито куполи обаче не успяват да спрат дори слабите 115-милиметрови снаряди на съветските Т-62, използвани от силите на Багдад. Затова Лондон спешно започва програма за усилване на бронировката, наречена Stillbrew. На теория тя увеличава издръжливостта на Chieftain с 50%.

След като евентуално получи танкове от този тип, Украйна най-вероятно допълнително ще засили защитата им с т.нар. explosive reactive armor, или ERA. На практика това са специални плочки от метална броня и пресован експлозив, който се взривява в противоположна посока при попадение на вражески снаряд и така абсорбира поне част от пробивната му сила. С подобна ERA броня през последните седмици бяха облицовани дори някои от по-новите танкове Leopard 2A4, които бяха дадени на Украйна. Такава със сигурност ще получат и по-архивните Leopard 1A5, както и Chieftain. Това едва ли ще ги превърне в пълноценни модерни танкове, които могат да поведат настъпление и да излязат в равностоен челен сблъсък с руски Т-80 или T-90. Със сигурност обаче сериозно ще увеличи шансовете им за оцеляване, ако случайно попаднат в неравна битка.

Най-добре за Украйна все пак би било наистина да получат не само старите Chieftain, но и относително по-новите Challenger 1. Последните са много по-сериозно защитени с нов тип керамично-композитна броня и де факто са връстници, както на Leopard 2А4, така и на ранните версии на щатските M1A1 Abrams, използвани от САЩ по време на първата война в Персийския залив и в американската операция в Афганистан след атентатите от 11 септември 2001 г.

По време на операция "Пустинна буря" Challenger 1 поставя няколко рекорда за далекобойност. Първоначално той унищожава иракски Т-55 на 3600 метра, после поразява вражеска цистерна на 4700 метра, а накрая взривява танк на цели 5100 м. Последното се смята за най-далечния успешен изстрел в историята на танковете изобщо. По време на Войната в залива британските танкисти също така успяват да унищожат в "дуели" над 300 вражески машини, без да загубят нито една от своите.

Точно затова не е ясно дали в крайна сметка йорданската армия, която в момента е най-големят притежател на Challenger 1 в света, няма да предпочете да запази по-голямата част от тях в своите военновременни запаси, освен ако не получи някакво много примамливо предложение за "триъгълна сделка". При това положение към Украйна евентуално може да замине само вече споменатата "двуцифрена бройка" от този тип танкове, за които мениджмънтът на Rheinmetall мимоходом спомена през януари.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 5

    Бих предложил на БГ ястребите да влязат в тия антики и да се поразходят с. тях по бойнните полета на Украина. Закратка ще е ..
    Защото най-евтиното и без значение нещо там е животът на украинците.
    Малоумно е допускането дори, че с техника от минала война може да се удържи в съвременна.
    То и героичната. полска кавалерия през 1939 г е атакувала с извадени саби танковете на Гудериан, ама всички знаем как е завършило.
    Военните антики просто увеличават разходната норма на украинското пушечно месо, което никой не слага в сметките.
    Стига сте обезлюдявали Украина в американската колониална война !

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 6
    • + 2

    Ами Путин първо да спре да обезлюдява Русия. Той започна тази безумна война и сега съответно ще си понесе последствията. Защото това са все пак танкове. Не кавалерия.

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 4

    Голяма плетеница е тази статия и то заради оскъдната информация по която е правен – туит на превъзбуден украински пропагандьор.

    Да започнем с това, че Великобритания няма почти танкове – има само Challenger 2 и 20-на консервирани Challenger 1. По ирония на съдбата Лондон подготвяше военна реформа през 2019-2021 г. според която британската армия трябваше да се откаже изцяло от танка като бойна машина. Войната в Украйна заличи тези намерения със светлинна скорост. Липсата на достатъчно модерни танкове доведе до символичната помощ от 14 Challenger 2. Които Лондон е натиснал Киев да не ги пуска в офанзивните действия, след като се видя колко ефективни бракониери на Леопарди са руснаците. Така, 82-ра въздушно-щурмова бригада на ВСУ (като добра колония – с номер по пример на американската въздушно-преносима дивизия и с лого на германския орел) ги лъска в тила зад Велика Новоселка.

    Странно защо в статията първо се говори за Challenger 1 и как той ще се предава на Украйна, а след това се изписват неща за Chieftain. ОК, ще видим и двата варианта какви проблеми разполагат. Явно украинският пропагандист добре е объркал всички.

    Challenger 1 е може би по-реалистичният вариант за бърза доставка към ВСУ. Защото тези танкове се използват активно от йорданската армия и няма нужда да се възстановяват след разконсервирането им. Тук идва първото голямо противоречие – Rheinmetall щели да ги възстановяват. Най-вероятно става дума за държаните от Йордания в резерв машини, тези на въоръжение ще бъдат предадени директно, а другите – възстановени от германския концерн. Само че излиза нов проблем – Rheinmetall още не се е справил с възстановяването на Leopard 1A5 и нещата не вървят гладко, защото първите танкове от този тип вече трябваше да са доставени на ВСУ, а последните до края на годината. Опашката от стари железа пред германците почва да се трупа. С което сроковете за доставка на ремонтирани британски танкове се изнасят най-оптимистично за към края на тази, началото на следващата година. Също така показва, че британците нямат никакъв капацитет за КВР на танкове.

    Йордания разполага с 290 Chieftain от Великобритания и още 90 пленени ирански. Арабите дори не са си правили труда да поправят вторите и те най-вероятно са ползвани за резервни части. Във всички случаи Chieftain е дълбоко консервиран танк и ще отнеме време за неговото възстановяване и доставка към Киев. Като гледаме колко бързо се справят с Leopard 1A5 и ако опашката пред халетата на Rheinmetall се трупа, тези машини може и да не видят скоро бойни действия. Догодина може би.

    Всички британски танкове имат един основен проблем – ползват нарезно оръдие. Това понижава ефективността на подкалибрените снаряди. Британците не произвеждат за него експлозивни снаряди (HE или HEAT), тоест нямат възможност за ефективна огнева поддръжка срещу пехота и укрепления. Chieftain, Leopard 1A5 са от едно поколение и възможности съпоставими с T-62M. Липсата на ефективни HE снаряди правят британския танк почти неизползваем в условията на украинския конфликт. Challenger 1 може да се мери с по-съвременните руски танкове, но не с най-последните модификации.

    Поздравления на автора да не нарича италианските Centauro леки танкове, както се правеше с френските AMX-10RC. Провалът по полетата на Запорожие на френските машини доказа, че не всичко с голямо танково оръдие е танк и трябва се ползва като такова. Украинците го разбраха по трудния начин. Но не са бронетранспортьори. Точното определение за този тип машини е „танков разрушител“ и е хубаво да започнете да го ползвате. Въпреки, че AMX-10RC може да мине и за разузнавателна машина (RC-то означава точно това).

    И ако анализът трябва да бъде пълен продължаваме с въпроса – какво се случва с танковите сили на Украйна, че има непрекъснат глад за такива? ВСУ преди войната разполага с 1300 на въоръжение и 1100 резерв. До момента Западът е предоставил 737 танка. Общо това са над 3100 танка. Украйна е явно някаква аномалия – черна дупка, в която машините просто изчезват безследно.

    Последното е критика, че Капитал не може още да възприеме, че украинската офанзива се провали и то с гръм и трясък. Залужни призна за големия брой жертви, а трупането на скрап по полетата продължава. ВСУ се опитва да спаси офанзивата с щурм при Бахмут, но и там вече ги спират руснаците. Лошото за Киев е, че сега силите на Москва почват да взимат инициативата по оста Купянск-Кремина/Торское. Част от украинските резервни бригади за офанзивата на юг бяха прехвърлени още преди няколко седмици в това направление, а вече се развръщат и част от съединенията, които бяха подготвени да форсират Днепър при Херсон и Никопол. Връщаме се към статуквото от миналата есен, когато руснаците консолидираха и почнаха да подгряват фронта, а Киев налива резерви и запълва дупки по линиите. ВСУ ако направи нещо, то ще е нова офанзива до края на лятото. Остава въпросът с какво, че явно все недостига.

    Руснаците си обезлюдиха най-вече затворите, докато украинците – държавата. Вече мнозинството от емигриралите в Германия и Полша директно заявяват, че не възнамеряват да се връщат дори след края на войната. Демографските щети тепърва ще излизат наяве и по-трудно ще могат да се скрият от Киев в дългосрочен план, както сега жертвите от фронта.

    Нередност?
  • 4
    coj23604087 avatar :-|
    Harry Krup

    Правилно новите са по скъпи

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 2

    И да се допълня. Германия достави първите 10 танка Leopard 1A5 днес. От планирани 60 през юни и общо 178 до края на годината. Ще видим германците как ще се справят със следващите 168 танка. Нещата обаче не са по план, щом вместо 2 батальона с намалена численост се доставят машини за 1 рота с намалена численост. А и спорът между шваби и поляци за ремонтния завод покрай Украйна продължава и няма да е изненада, точно той да е в дъното на тези забавяния.

    Нередност?
Нов коментар