🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сърбия подкрепя доставките на боеприпаси за Украйна като част от завоя към Запада

Президентът Вучич продължава да се опитва да лавира, но е наясно, че през трети страни оръжейни доставки от Белград стигат до фронта

Вучич трябва да се справи и с нарастващия гняв в Сърбия след двете масови убийства преди месец, при които загинаха десетки хора, предимно ученици.
Вучич трябва да се справи и с нарастващия гняв в Сърбия след двете масови убийства преди месец, при които загинаха десетки хора, предимно ученици.
Вучич трябва да се справи и с нарастващия гняв в Сърбия след двете масови убийства преди месец, при които загинаха десетки хора, предимно ученици.    ©  Reuters
Вучич трябва да се справи и с нарастващия гняв в Сърбия след двете масови убийства преди месец, при които загинаха десетки хора, предимно ученици.    ©  Reuters

Сръбският президент обяви, че не се противопоставя на това страната му да продава боеприпаси на посредници, които да ги доставят на Украйна, което е знак, че балканският съюзник на Русия се ориентира на запад. Александър Вучич традиционно подкрепя Москва и отказва да се присъедини към западните санкции срещу Русия след пълномащабната ѝ инвазия в Украйна. Но сръбският президент заяви, че е запознат с докладите на американското правителство, че сръбски боеприпаси са доставяни в Украйна чрез посредници и че не планира да спре това.

"Възможно ли е това да се случва? Не се съмнявам, че може да се случи", заяви Вучич пред Financial Times. "Каква е алтернативата за нас? Да не го произвеждаме? Да не го продаваме?"

Промяна в отношението на Запада

Според трима западни дипломати в региона каналът, чрез който сръбските боеприпаси се насочват към фронта в Украйна, е бил решаващ фактор за забележимата промяна, тъй като САЩ, НАТО и ЕС наскоро подкрепиха Сърбия при неотдавнашното изостряне на етническото напрежение в Косово.

Запитан дали това е умишлена стъпка, за да спечели одобрението на западните столици, Вучич твърди, че Белград се стреми да действа по "неутрален начин". "Но аз не съм глупак. Наясно съм, че част от оръжията може да се окажат в Украйна."

Вучич признава, че се движи по въже между Москва и западните сили, но заявява, че няма да помогне на руските военни усилия. "Присъединихме се към всички резолюции на ООН", каза той във връзка с изявленията на ООН, осъждащи пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. "Присъединяваме се към забраните за реекспорт, като например [технологиите] с двойна употреба при безпилотните самолети... Ние няма да бъдем център за реекспорт на нещо за Русия."

И добавя, че времената, когато е разговарял с руския президент Владимир Путин на всеки три месеца, са отминали, като посочва, че от една година не е поддържал контакти с Кремъл освен при приемането на гости от Москва. "Това никога не се е случвало преди", каза той.

Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил заяви пред британското издание, че темата за Украйна е надделяла над всеки друг въпрос в Европа и особено на Балканите, където Русия традиционно има влияние.

Силните връзки на Сърбия с Русия и потенциалът ѝ да наруши регионалната сигурност накараха западните столици да възприемат по-снизходителна позиция спрямо Белград, заяви фирмата за отбранително разузнаване Janes.

"Като се има предвид рискът от военна ескалация в Северно Косово, западните правителства не искат да рискуват да се стигне до нов конфликт в Европа", заявиха анализаторите на Janes Стефано Марас и Инес Гонзалес.

Този подход крие рискове, смята Енгелуш Морина, старши сътрудник в Европейския съвет за външна политика. "Косово допусна грешки в рамките на процеса, но западното снизхождение към антизападната външнополитическа ориентация на Сърбия помогна да се проправи пътят към неотдавнашното насилие", пише тя.

Вучич заяви, че не очаква пробив в Северно Косово, където миналия месец избухна насилие, когато местните сърби се опитаха да бойкотират назначаването на етнически албанци за кметове след избори, които местните сърби бойкотираха.

ЕС настоява Косово да повтори гласуването и настоя сърбите да участват в изборите и да приемат резултатите. Вучич заяви, че това ще бъде невъзможно, докато не бъдат изпълнени исканията на сръбската общност, като например премахването на тежко въоръжените албански полицейски части.

Вътрешни проблеми

Във вътрешен план Вучич трябва да се бори и с нарастващия гняв след двете масови убийства преди месец, при които загинаха десетки хора, предимно ученици. Поредица от протести през последните седмици показаха нарастващото обществено недоволство от десетилетното управление на Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия, което протестиращите смятат за все по-авторитарно и корумпирано.

Демонстрациите, както и конфликтът в Косово, едва ли ще отшумят. Най-големият протест, петият в рамките на един месец, привлече миналата събота в Белград десетки хиляди хора от цялата страна.

Все още няма коментари
Нов коментар