🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Войната | Украйна ще контраатакува още месец до 45 дни, смята генерал Мили

Според шефа на украинското военно разузнаване обаче контраофанзивата няма да спира през есента и през зимата

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На Украйна ѝ остава малко повече от месец за водене на бойни действия в рамките на настоящата контраофанзива. Това заявява председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мил в интервю за неделната програма на BBC Sunday with Laura Kuenssberg.

Причината за това негово заключение най-вероятно е приближаването на прословутия есенен дъждовен сезон в Украйна, по времето на който придвижването извън асфалтираните пътища става проблематично дори за верижната бойна техника. Евентуалния край на настоящата остра фаза на бойните действия в най-голяма степен ще зависи от прогнозата за времето и метеорологичните условия през следващите няколко седмици. За момента дългосрочната прогноза за октомври предвижда, че началото на есента в Украйна се очертава да е по-сухо от обичайното.

Американският военачалник все пак прави уточнението, че е твърде рано да се каже дали започналата през юни контраатака на Киев е постигнала целите си, или се е провалила. Мили отбелязва, че Украйна "напредва с много стабилни темпове през руските фронтови линии". Първият генерал на САЩ добавя, че контраофанзивата се движи с по-бавно от очакваното темпо и че все още се "водят тежки боеве". В момента украинската армия се опитва да пробие втората укрепена отбранителна линия на Русия в Запорожието в района на селищата Новопрокопивка и Вербове. Ако успее да го направи, ще и остане, грубо казано, още един защитен рубеж, преди да получи възможност да маневрира по-свободно в посока към Кримския полуостров и крайбрежието на Азовско море. Програмата максимум на настоящата украинска контраофанзива е прекъсването на т.нар. сухопътен коридор, който свързва окупирания Крим и "континентална" Русия.

"Все още има относително много време, вероятно остават около 30 до 45 дни подходящо за бойни действия, така че украинците не са приключили. Има сражения, които не са приключили... Те не са завършили бойната част от това, което се опитват да постигнат", обобщава Марк Мили. След началото на "калния" сезон в Украйна военните действия обикновено временно утихват до евентуалното идване на първите големи зимни студове и втвърдяването на почвата, така че бойната техника отново да може да маневрира по-свободно. Тук е важно да се отбележи, че миналата година есента беше по-мека и започна сравнително късно. По този начин украинската армия в крайна сметка успя да прогони руските окупатори от Херсон дори в средата на ноември, когато по принцип би трябвало да е пикът на "калния" сезон.

Във същото предаване на BBC адмирал Тони Радикин, командващ въоръжените сили на Обединеното кралство, коментира, че Украйна отбелязва напредък в битката за възстановяване на територията си. Според него тя е деокупирала около 50% от земите, завзети от Русия след началото на инвазията миналата година. Напредъкът на Украйна се дължи и на усилията на международната общност, която "оказва икономически и дипломатически натиск и Русия страда от това", добавя той.

Украинското военно ръководство обаче явно си е поставило амбициозната цел да опровергае ген. Мили. Запитан за влиянието на метеорологичните условия върху хода на контраофанзивата, ръководителят на военното разузнаване на Украйна генерал-лейтенант Кирило Буданов коментира в събота пред BBC, че "боевете ще продължат по един или друг начин". Той отбелязва, че е по-трудно да се воюва в студено и влажно време, но става въпрос не за спиране на военните действията, а за приспособяване.

Буданов отбелязва, че в мокрото време колесните машини ще са по-проблемни, отколкото верижната техника като танковете. Той също така добавя, че широката употреба на противотанкови мини и дронове камикадзе от страна на Русия остава сериозно предизвикателство. "Така че, за съжаление, в повечето случаи нашата офанзива преминава в ходене пеш", коментира украинският генерал.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 8

    Дали пък вече не е време да вземе да се разделя пропагандата от реалните факти, а не да се получава такава хермафродитна мешавица?
    Тя войната може да продължава и до края на света, логичният въпрос е кой ще я води при тая месомелачка, в която си тикат украинците?

    Ген. Мили едва ли е идиот и все през живота си трябва да е виждал военна карта.
    Всеки, който е виждал такава (и може да мисли сам), може да прецени, че за 100 дни на 1000 км фронт ефектът от "контраофанзива" - превземането на 108 кв.км е класическа катастрофа!
    Това - опростено - означава фронтът да се е преместил за 3,5 месеца на ...1 (е д и н !!!) метър по цялото му протежение!!!

    И това струва на атакуващите между 45 000 и 66 000 трупа и около 5 000 бронирани машини и оръдейни системи!
    10% от ВСУ са мъртви само при тази протяжна операция!

    С тези темпове последният украинец може и да стигне и до Крим...
    Клаузевиц говори, че армията, а не територията трябва да се пази, защото без армия, територията пада във вражеските ръце.
    Никой ли в Нато не е чел Клаузевиц? Или на чужд (украински! гръб и 66000 трупа са нищо?

    Ген. Мили разиграва военни игри на пясъчника в Украина, тикайки с показалката украинските части към братските могили. Едва ли щеше така фриволно да говори, ако там гинеха в същата пропорция янки.

    Буданов може да си говори каквото пожелае. Че мобилизационният капацитет на Украина е на изчерпване, говорят фактите, че дори инвалиди вече се пращат на фронта, а от 1 октомври и жените подлежат на мобилизация.

    И ми е странно, че така често цитираният в газетата Зеленски този път е пропуснат. Може би, защото в интервюто пред CNN изказва съмнение, че "контранаступът" ще завърши с "хепиенд":

    https://clips-mp4-aka.warnermediacdn.com/cnn/clips/2023-09/1307654-9e6b091017b545c28e097bb1cb627e5d/mp4/cms3-CNN-exp-gps-0910-zelensky-on-corruption-primary-305576-1307654-1920x1080_8000k.mp4

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    P.S. Извинявам се, напредъкът не е един, а цели10 м..

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 3

    При тия загуби в Киев явно броят дните до дъждовете.
    Роботино се превръща в Бахмут 2.0 - гробище за елитните им части.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 3

    Генерал Мили май ми чете коментарите: "Украинската контраофанзива има 20 дни за истински пробив и резултати, след това идва генерал Распутица, а натовските колесни тенекета не могат да оперират в такива условия. В най-големият ѝ пик и съветските затъват като в плаващи пясъци."
    Под този материал - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2023/09/06/4525731_komentar_vreme_e_za_plan_c_za_ukraina/?ref=id

    Макс 20 дни имат идеално време, после започват дъждовете и генерал Мили дава още 2-3 седмици в които калта няма да е толкова дълбока, че напълно да блокира маневрената доктрина. Но тези допълнителни седмици постепенно ефективността на маневрения бой ще намалява с бърза прогресия. НАТО даде на украинците основно колесни бойни машини, а самите западни образци в почти всички случаи независимо колесни или верижни са значително по-тежки от съветските модели. Тоест, затъват по-бързо и лесно. Основният украински танк T-64 тежи 38 тона срещу 62 за Leopard 2A6/Challenger 2 и 65 тона за M1A1 Abrams.

    С други думи, контранастъплението е капут до 3 седмици ако няма пробив. И така поне до декември или януари в зависимост каква е зимата. Тогава идват новите руски армии и нещата не изглеждат розови за Киев. Докторе, малко е манипулативно за украинския прогрес, пробивът под двете основни направления в южния фронт - Орехов и Велика Новоселка е точно по 10 км всяко. При първия в Роботине е достигната първата отбранителна линия (от 3), а при втория имат още поне 5км и две големи села да прочистят, за да я достигнат. Тежка работа, предвид, че им отне 3 месеца за 10 км и 10 дни за пробив на първия окоп на първата линия. Рано е да се признае провалът, защото дори и да успеят да пробият трите линии, руснаците... укрепват четвърта. А дори и нея да пробият маневренният бой в калта няма да продължи по-далеч от нея - чисто и просто като къпан украински генерал са нещата няма пътища в тия региони. Американците напълниха гащите и от "доставяме Abrams през септември" преминаха на "не са готови, ще се забавим". Дори и с обявените кинетични снаряди с обеднен уран. Унищоженият "безсмъртен" Challenger 2 как бързо променя мнението, а?

    Най-смешни са опонентите на генерал Мили, които сънуват как газят руските позиции в калта и зимуват в Крим. Същите фантазии бяха през юни как ще летуват на плажовете на полуострова. Зеленски почна да се присламчва на Тръмп като вика, че оранжевият "никога няма да бъде с Путин". Вятърът на промяната май почна да духа и то от правилната посока.

    Нередност?
  • 5
    gvd16944647281192276 avatar :-|
    Славчо Славчев
    • - 7
    • + 1

    Абе ненормални проксита какви 108 кв км ви гонят какви 66 хиляди и 5 хиляди бойна техника .Найстина ли сте толкова малоумни и тъпи проксита ? Та Украйна не разполага със толкова техника бе прости русороби .66 хиляди загинали ?Оле безмозъчни идиоти Укртайна изпозлва общо 12 бригади или 60 хиляди в тази контраофанзива как са дали 66 хиляди вие може ли да бройте дебилчета . Във направление ,Мелитопол украинците са освободили пладцард 22 на 15 километра това са към 400 кв км .Общо са към 600 кв км не е много на важното е и че 2-рата линия е рпобита и са вече на 7 км от Токмак а падне ли Токмак всичко приключва за останките от руската измет които вече си избиват и изтеглящите о чудо като че ли не са го правцили през 2-рата световна война ! Ебаси зомбираните проксита прости !

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Това, което наричаш манипулативно е просто опит за визуализация на база цялата фронтова линия. Естествено, че "контранаступът" е съсредоточен единствено в тия две направления - толкова сили са останали. За останалата част няма ресурс, а в северната част на фронта ВСУ полека отстъпват.

    Ето една пределно прегледна карта на ситуацията около Роботино - достигнатото от ВСУ и (в червено) камарата отбранителни линии на руснаците:
    https://s1.hostingkartinok.com/uploads/images/2023/08/2fccb142e8e9a9b4fc95c6932b60d9d7.jpg
    А ето и описанието на бойните действия от безкрайно точния в коментарите си Борис Рожин:
    https://colonelcassad.livejournal.com/2023/09/01/

    И както казва за финал: целта да се стигне до морето е също толкова далеч, колкото и преди три месеца...

    Нередност?
  • 7
    basilicum avatar :-P
    basilicum
    • + 4

    До коментар [#6] от "D-r D":

    до морето ще стигат след 10г, с визи, като туристи

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 2

    До коментар [#5] от "Славчо Славчев":

    Жертвите (убити и ранени) за ВСУ за последните 3 месеца са толкова - над 65 000. Това включва всички фронтове не само участъкът при Роботине. Само по контактната линия Камянска-Угледар, Украйна има разположени над 22 бригади, в Бахмут са още 15, по линията Кремина-Купянск още 21 бригади. Без да броим частите между Маринка и Торецк и Белогоривка общо говорим за 58 бригади на ВСУ. Една бригада преди войната имаше средна численост от 4500 души, новите формирования идват със сила на полк от 2000. Г-д в момента бригадите на ВСУ са със 60-65% численост спрямо предвоенните или говорим за общо около 169000 души. 65000 убити и ранени означава 38% загуби от общия числен състав, което е напълно реалистично.

    ВСУ вкара в бой и резервите, всички нови бригади които се формират в момента на база лека пехота, полицейски и гранични части. Една танкова бригада (5та) чака Leopard 1 да пристигнат, най-вероятно и това е. Положението не е никак добре. За тенекетата и аз смятам, че 5000-6000 е доста завишена бройка, но реалистичната такава е около 3000. ВСУ преди войната има около 10 000 единици бойна техника (танкове, бронирани машини, леки машини, артилерия и ПВО) и още около 6000 на склад (от които какъв процент са възстановени е неизвестно). Западът до момента е предоставил около 7600 единици техника и още 2600 се чакат до началото на 2024 г. Та ВСУ със 17600 техника общо, да загуби 3000 означава 17% от общите или 30% от предвоенните, което също е реалистино.

    За стратегията и линиите също сте в доста силна грешка. В посока Токмак е достигната първата линия при Роботине, в посока изток към Вербове е достигната втората траншея на първата линия, но тук векторът е към Бердянск, не към Токмак. Първоначалната стратегия на ВСУ беше да се опитат да направят пробив на руските линии и след това да "прелеят" маневрените части към Азовско море, напълно заобикаляйки Токмак и Мелитопол. Целта - да се отреже логистиката на руските части в цялата Херсонска област. Превзимането на Токмак щеше да затрудни само снабдяването на руския гарнизон в Енергодар. Дори хипотетично, ВСУ тръгне да щурмува фронтално Токмак имат още 18 км от две двойни отбранителни линии. 10 км бяха постигнати за 3 месеца при това в идеални метеорологични условия. Калта ще постигне същия ефект като мините, дори по-зле, защото няма да има опция за заден ход. Та контранастъплениенито върви плавно към положение Капут.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#8] от "kuranakyumura":

    Твоите коментари май масово се четат!
    Освен оня Мили и проф. Миършаймър те подкрепя:

    https://mearsheimer.substack.com/p/bound-to-lose

    Всъщност, като изключим тежко психически обременените, за останалите е ясно като бял ден, че американците чрез киевските им васали хвърлят безплатното пушечно месо на изтребление заради свои си интереси.
    Ефектът от толкова смърт е потресаващо микроскопичен!
    Няма нормално човешко същество, което да не вижда това!

    Нередност?
Нов коментар