НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Марешки излезе на фронта срещу проф. Стоименова

Как беше фалшифицирана декларация от несъществуващия от 2004 г. съюз на фармацевтите

Вероятно фармацевтите, работещи в аптеки "Марешки", повече няма да протестират
Вероятно фармацевтите, работещи в аптеки "Марешки", повече няма да протестират
Вероятно фармацевтите, работещи в аптеки "Марешки", повече няма да протестират    ©  Фейсбук
Вероятно фармацевтите, работещи в аптеки "Марешки", повече няма да протестират    ©  Фейсбук
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войните във фармацевтичния сектор, в който се конкурират 200 производители на лекарства, около 200 търговци на едро и 4000 аптеки, никога не стихват. След поредния протест на фармацевтите с искане за сваляне на обвиненията от прокуратурата срещу председателя на съсловната им организация проф. Асена Стоименова в битката се включи и собственикът на най-голямата верига аптеки в България - депутатът Веселин Марешки, председател на политическа партия "Воля".

Той обяви в интервю по "Нова телевизия", че няма недостиг на лекарства и че не бива да бъдат впрягани фармацевтите да протестират насила или срещу заплащане. Освен това Марешки си послужи с фалшификация. По думите му срещу протеста се обявил Съюзът на българските фармацевти. Той обаче не съществува от 2004 г.

Междувременно Стоименова получи подкрепата на Националната пациентска организация и на евродепутата Радан Кънев.

Как се фалшифицира

В края на миналата седмица проф. Асена Стоименова беше обвинена от прокуратурата по чл. 326 от Наказателния кодекс: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години." Досега той се използваше да се преследват хора, които подават неверни сигнали на тел. 112. В случая според държавното обвинение проф. Стоименова е предала "по друг начин", а именно в интервюта за медии "тревога", а именно, че може да има проблеми с наличността на някои лекарства заради кризата с коронавируса. Това е тема, която се коментира от месеци от Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската лекарствена агенция, както и в България, където заради ниските цени на лекарствата периодично от регистрите отпадат медикаменти.

В първия ден на масовите протести на фармацевтите пред аптеките им в медии, близки до главния прокурор, излезе декларация срещу протестите от името на Съюза на българските фармацевти. Тази декларация не беше получена в останалите медии, вероятно заради фалшификацията, с която са си послужили авторите ѝ.

Преди регистрирането през 2007 г. на Българския фармацевтичен съюз (БФС), който е създадената със закон съсловна организация на фармацевтите (в нея членството е задължително, за да практикуваш, по подобие на съсловната организация на лекарите), организация на бранша беше Съюзът на фармацевтите в България, който се вля в БФС. Паралелно с БФС беше основан и Съюзът на българските фармацевти, в който членуваха фармацевтите от веригата аптеки на Веселин Марешки. Това сдружение, което би трябвало да е изпратило декларацията, обаче не е пререгистрирано в новия електронен регистър, за него няма данни за дейност от 2004 г. насам, а телефонният номер за връзка съвпада с този на партия "Воля", чийто лидер е Марешки.

Защо Марешки е против Стоименова

През последните няколко години прокуратурата неведнъж е съобщавала, че започва проверки както около бизнеса с горива на Марешки, така и на този с лекарства. Собственост на неговото семейство са дистрибуторът на медикаменти "Фармнет" и веригата аптеки "Марешки" с 301 обекта.

Въпреки че тези проверки са започвали шумно и всякакви регламентирани срокове за тяхното приключване би трябвало да са изтекли отдавна, до момента няма никаква информация какво се случва с тях. През 2017 г. Марешки и хора от неговата фирма, в момента депутати, бяха привлечени като обвиняеми за изнудване, но оправдани. Въпреки това проверките продължават и Марешки се оказва в позиция на зависимост от обвинението и има интерес да поддържа линията, зададена от него.

Сред сигналите срещу него са и 49 сигнала, подадени от самата Асена Стоименова от времето, когато тя управляваше Изпълнителната агенция по лекарствата. Преди нея двама поредни директори бяха назначения, близки до Марешки. При встъпването си в длъжност тя уволни редица назначени от тях негови приближени. Ставаше въпрос за инспектори, които преди това са били техници, касиери, склададжии и юристи във фирмите на Марешки и са с екзотична биография като пиколо, касиерка в магазин и др. В резултат на техните проверки, глоби и затваряния на аптеки държавата беше осъдена да плати щетите на множество фармацевти.

Защо фармацевтите протестират

"Призивът за подкрепа на Асена Стоименова дойде отдолу нагоре. Колегите от цялата страна звъняха възмутени и искаха доста по-радикални действия. Управителният съвет единствено предложихме формата на израз на подкрепа по време на почивката с оглед минимална вреда за пациентите", коментира Анжела Мизова, заместник-председател на БФС. По думите ѝ в този разнороден съюз с 6000 членове за първи път има единна реакция, което няма как да стане спуснато отгоре.

"Без вътрешния порив на всеки отделен колега масовост на реакцията е невъзможна. БФС няма нито ресурс, нито някога е имал каквото и да било желание да стимулира някого материално. Повече от смешно е подобно твърдение и аз бих искала да видя доказателства за подобни твърдения, в противен случай го смятам за клевета, а тя се решава в съда", казва Мизова.

Междувременно от БФС съобщиха, че са уведомили за обвинението срещу Стоименова европейската организация на фармацевтите PGEU.

Арестувайте и евродепутатите

Във фейсбук профила си евродепутатът Радан Кънев окачестви обвинението срещу Стоименова като пълен абсурд и произвол, но и нещо по-лошо - пряка заплаха срещу свободата на изразяване на научната общност и съответно - основите на цивилизования начин на живот.

"Само ще отбележа, че тревожните послания, за които проф. Стоименова беше обвинена, са тема на ежедневен дебат в Комисията на Европейския парламент по околна среда и обществено здраве, на която съм член. Ако г-жа Стоименова е извършила престъпление, значи всички депутати от комисията ENVI в ЕП, и особено колегите от ЕНП, които постоянно поставяме въпроса за недостига на ключови медикаменти в ЕС, сме престъпници. Г-н Гешев е добре дошъл да арестува и мен, веднага ще се откажа от имунитет и ще му съдействам със списък на комисията (ако Господ не му го е пошушнал междувременно)", казва Кънев.

Пациентите са обезпокоени

В открито писмо на най-голямата национално представена пациентска организация в България - Националната пациентска организация, се отбелязва, че твърденията, че в България е възможна липса на медикаменти, могат да се срещнат в публичното пространство и от други авторитети в здравеопазването.

"През февруари 2020 г. европейската група, обединяваща производителите на активни съставки - European Fine Chemicals Group, предупреди, че ако ситуацията се превърне в глобална пандемия, повечето страни ще се изправят пред недостиг на основни лекарства в момент, в който ще се нуждаят най-много от тях. На 3 март 2020 г. правителството на Индия ограничи износа на 26 активни вещества и препарати, включително парацетамол и редица антибиотици. Тъкмо Индия е най-големият световен доставчик на генерични препарати, тоест на евтините лекарства, произведени по формулата на оригинали с вече изтекъл патентен срок. Индийската фармацевтична индустрия доставя около 70% от субстанциите за тези генерични препарати от Китай", се казва в позицията. В нея пациентите допълват, че на 8 април 2020 г. европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес посочи, че тази безпрецедентна криза в здравеопазването поставя системите за здравеопазване под огромно напрежение - тъй като запасите от основни медикаменти в много европейски болници са изложени на риск от намаляване.

"Към настоящия момент у нас снабдяването с медикаменти е стабилно и липса на лекарства не се наблюдава, основно поради предприетите от правителството антипандемични мерки, които гарантират до момента ниска заболеваемост и смъртност. Това рязко може да се промени в негативна посока, в случай че в празничните дни около източноправославния Великден българското общество отстъпи от принципите на социалната изолация.

За съжаление ситуацията в България, Европа и изобщо в света е непредвидима, което би поставило в риск производството на съставки за медикаменти, оттам - и на дистрибуцията на лекарства, на която разчитат трети страни, включително и България", се казва в позицията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rim avatar :-|
    Рим
    • - 1
    • + 11

    Пази Боже България от екземпляри като комунистите марешки и борисов....!

    Нередност?
  • 2
    mironikon avatar :-|
    mironikon
    • + 4

    Той Марешки има залежали лекарства, ще уреди и как да ги препакетира - няма да останем без лекарства......

    Нередност?
Нов коментар