Емил Папазян, "Пос фарма": Заради COVID не обсъдихме проекта с фармацевтите и пациентите

Авторът на идеята за поставяне на вендинг машини за лекарства по селата пред "Капитал"

Емил Папазян, съсобственик на "Пос Фарма"
Емил Папазян, съсобственик на "Пос Фарма"
Емил Папазян, съсобственик на "Пос Фарма"    ©  Надежда Чипева
Емил Папазян, съсобственик на "Пос Фарма"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кога се роди идеята за разполагане на машини за лекарства по селата?

Идеята е стара, датира от повече от шест години и е на мой приятел, който в момента не е част от проекта. След като тогава направихме пълен демографски анализ на България и съпоставяйки го с аптечната карта, тя се затвърди в съзнанието ни - лъснаха умопомрачаващи факти, свързани с липсата на достъп на голяма част от населението на България до аптечна грижа в населеното място, в което живее, а видяхме, че и половината население на страната живее в населено място, където няма денонощна аптека. Последва период, в който имахме доста перипетии, провали и разочарования, докато в крайна сметка се срещнахме със софтуерната компания "Принтек".

Как избрахте съдружниците си в проекта?

С Еди (Едуард Мътърян) се познаваме от много години по арменска линия, дори не си спомням точно от кога, с него и с Иван Манолов сме обсъждали многократно възможностите за евентуално партньорство, като в тези разговори в годините достигнахме до съгласие да си партнираме по проекта. Те двамата учредиха "Пос фарма" през лятото на 2019 г., а аз се включих половин година по-късно, след като успях да си подсигуря нужните ми за това средства.

Как проектът ви стигна до Българската агенция за инвестиции и Министерството на икономиката?

Еди е човекът, който предложи да се възползваме от програмата за инвеститори, а основната причина беше, че благодарение на сертифицирането на проекта ще трябва по закон да се сформира междуведомствена група, в която ще може да се обсъдят въпросите, които ни засягат, защото решихме, че иначе нямаме никакъв шанс за чуваемост. За целта обаче трябваше да се инвестира и в недвижима инфраструктура, което е по закон, и започнахме да обсъждаме потенциални локации. Това към онзи момент щеше да ни даде и възможност да получим сравнително по-лесно финансиране, което също разглеждахме като предимство.

На какъв етап решихте да искате терен за сграда в "София тех парк"?

Първоначално се бяхме спрели на друг парцел, но впоследствие решихме, че с оглед на профила на проекта би било най-подходящо, ако се локираме в "София тех парк".

С колко банки преговаряхте да финансират проекта ви и как се стигна до референцията от ПИБ?

Говорили сме с много институции, но не искам да коментирам, защото знаете, че те са много чувствителни на тази тема. ПИБ от своя страна като локална банка, а и с оглед на това, че подкрепата й е принципна, беше най-гъвкава. Също така сградата им се виждаше като подходящо и добро обезпечение на фона на един обещаващо изглеждащ проект зад нея. В крайна сметка екипът ни финансисти разработват схема за капиталово финансиране, защото банковото изглежда все по-неатрактивно на фона на другите инструменти, с които ще имаме възможност да се финансираме.

В какви отношения се разделихте с Веселин Марешки и стои ли той зад проекта ви?

Ще ви помоля да не коментирам. Имам срочно конфиденциално споразумение с компанията, която притежава правата (или поне едно време ги притежаваше) върху бранда аптеки "Марешки", което съм спазвал в годините, спазвам и смятам да спазя. Смятам, че това е една наистина затворена тема, но със сигурност ще ви кажа само, че той е нямал, няма и не би могъл да има абсолютно нищо общо с проекта ни! Също така държа да подчертая, че никой от екипа ни няма други релации, засягащи проекта.

В заключение бих искал да се извиня на всички засегнати от нашия пропуск да направим широко обществено достояние проекта ни, преди да навлезе той в крайната си административна фаза. Не напразно го оттеглихме, а и реакцията на правителството, браншовата организация, пациентските организации и медиите са напълно основателни и сега дължим на всички пълно разяснение, за да не се налагат в пространството неверни и погрешни внушения. Много сме огорчени от принизяването на тази високотехнологична конструкция и система, дело на възможно най-значимата технологична компания в целия регион, с вендинг, като заедно с тях ще направим всичко възможно в най-скоро време да направим обществено представяне. Другото ключово и погрешно внушение, което ни огорчава, е вменяването ни като смъртен грях, че искаме да заменим фармацевтите с машини. Това не само че не е вярно, а е в пълен противовес с нашата концепция, в която магистър-фармацевтът е в центъра на всичко.

Още веднъж се извинявам за причиненото неудобство на всички засегнати страни, но поради COVID кризата ние пропуснахме да обсъдим с браншовата и пациентските организации нашия проект. Сега ще имаме възможност да го направим, след което ще решим заедно как, дали и кога ще продължим в България.

Интервюто взе Десислава Николова