Проектът за лекарствомати по селата е изтеглен

Здравният министър обяви, че е дал отрицателно становище още в началото на месеца

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Проектът за разполагане на вендинг автомати за лекарства по селата на основаната през миналата година "ПОС Фарма" е бил изтеглен в петък, два дни след като Министерският съвет одобри меморандум, с който го обявява за свой приоритетен инвестиционен проект. Това съобщи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред bTV. Меморандумът с компанията, за който "Капитал" писа, предизвика буря от негативни реакции във фармацевтичния сектор и сред пациентските организации, тъй като продажбата на лекарства от такива машини пряко нарушава поне десетина разпоредби на лекарствения закон и на практика се получава така, че правителството подкрепя незаконна дейност, без дори да си направи труда да предложи промени в закона. Проф. Ангелов обяви, че той самият е дал отрицателно становище по проекта, тъй като не отговаря на буквата на закона, а вносител е икономическото министерство. Според действащия закон в момента лекарства се предписват и продават само лично от лекар и след това от фармацевт. Вендинг машини могат да се разполагат само на територията на аптеки и от тях да се продават само лекарства без рецепта, но не и такива по лекарско предписание, както е в проекта.

"Министерският съвет отмени този проект, за да не остава усещането за непрозрачност", коментира проф. Ангелов.

"Капитал" поиска по реда на ЗДОИ аргументите на здравното министерство по казуса (виж прикачения файл).

Вендинг машините все още не са затворена страница

От репортаж на БТВ обаче стана ясно, че предприемачите не смятат проекта за затворена страница и следващата седмица ще търсят подкрепа за него от Българския фармацевтичен съюз. Фармацевтите пък изпратиха писмо до Министерския съвет с искане да разберат как точно правителството е подкрепило незаконен проект.

Отделно от това се оказва, че лекарственият закон в момента е отворен за незначителни поправки и съществува възможност в него да се правят изменения, внесени от народни представители. Съсобствениците на инвеститора пък имат връзки в миналото с депутатите Веселин Марешки и Йордан Цонев. Марешки вече получи концесия на морски плаж в момента, в който подкрепи ГЕРБ, без дори да е чел внесения от тях проект на конституция. Вероятно проектът за лекарствомати по селата също би представлявал разменна монета за подкрепата, която партия "Воля" може да окаже на управляващите в парламента.

(Повече по темата четете в седмичния брой на в. "Капитал")