🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е единствената в ЕС с ръст на смъртността от рак

Намалява и преживяемостта на лекуваните пациенти заради липсата на профилактика и най-ниската осигуреност с онколози

Заради липсата на национални скринингови програми, онкологичните заболявания в България се откриват по-късно и в напреднал стадий
Заради липсата на национални скринингови програми, онкологичните заболявания в България се откриват по-късно и в напреднал стадий
Заради липсата на национални скринингови програми, онкологичните заболявания в България се откриват по-късно и в напреднал стадий    ©  Цветелина Белутова
Заради липсата на национални скринингови програми, онкологичните заболявания в България се откриват по-късно и в напреднал стадий    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е единствената държава в ЕС и Европейското икономическо пространство, в която вместо съвременните начини за лечение на рак да водят до намаляване на смъртността от заболяването, тя се увеличава - и при мъжете, и при жените. Това показва изследването на Европейската комисия за профили на държавите по отношение на рака.

В България смъртността е нараснала от 229 на 242 случая на 100 хиляди души за периода от 2011 до 2019 г. Най-високата петгодишна преживяемост след откриването на рак в България е при пациентите с рак на гърдата - 78%, при средно 83% в ЕС.

Какви са причините

България е в челните позиции по рискови фактори за развитие на рак - тютюнопушене, употреба на алкохол, наднормено тегло и затлъстяване.

Освен това България няма национална програма за профилактика на най-честите ракови заболявания, нито скринингова програма за ранно откриване на болестта.

Общите стойности за лечение на рак в страната са 162 евро на човек срещу 326 средно за ЕС.

Няма лекари

Осигуреността с онколози в страната също е сред най-ниските в съюза - 1.95 на 100 хил. пациенти, общо онколозите в страната са 276 и има недостиг на специалисти по цялата верига от откриването, през лечението до палиативните грижи. Само 4.7% от онкоболните са получили такава помощ в края на живота си, а България по принцип попада в онези 25% от световните здравни системи, които не осигуряват достатъчно добри грижи в последните дни на пациентите.

В България има изградена национална онкологична мрежа, в която са включени 20 държавни и шест частни онкологични центъра, които са разположени в 14 града. Девет от тях са в столицата и хората от отдалечени региони нямат равен достъп до онкологична грижа.

Доскоро България беше и една от малкото държави, които не са приели и не работят по национален антираков план. Едва неотдавна той бе заложен като част от Плана за възстановяване и устойчивост и така България може да кандидатства за еврофинансиране или средства от бюджета по проекта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skolio avatar :-|
    СашкоСашев

    България здравеопазването е бизнес колкото повече болни толкова по-голяма печалба.

    Нередност?
Нов коментар