🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Институциите мълчат дали здравният министър е в конфликт на интереси

Откакто е на поста д-р Асен Меджидиев не е напуснал председателското място на Столичната лекарска колегия

Д-р Асен Меджидиев е едновременно служебен здравен министър и председател на най-голямата лекарска колегия в отпуск
Д-р Асен Меджидиев е едновременно служебен здравен министър и председател на най-голямата лекарска колегия в отпуск
Д-р Асен Меджидиев е едновременно служебен здравен министър и председател на най-голямата лекарска колегия в отпуск    ©  Георги Кожухаров
Д-р Асен Меджидиев е едновременно служебен здравен министър и председател на най-голямата лекарска колегия в отпуск    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Служебният здравен министър продължава да съвместява поста си с този на председател на Столичната лекарска колегия.
  • За разлика от други свои предшественици, той не се е отказал от постовете в съсловните организации, а е в неплатен отпуск.
  • Президентът Радев прехвърля задължението да провери дали има конфликт на интереси към КПКОНПИ.

Ако в следващите месеци се стигне до хипотеза, в която недоволен собственик на болница в София реши, че по време на управлението си д-р Асен Меджидиев е облагодетелствал конкурента му, като му е отпуснал държавна субсидия или му е разрешил да отвори нови легла, той съвсем спокойно може да поиска тези заповеди да бъдат отменени, защото са се случили в ситуация на конфликт на интереси. Това е един съвсем възможен сценарий, а причината е, че от заемането на поста си като министър досега д-р Меджидиев продължава да бъде председател на управителния съвет на Столичната лекарска колегия (СЛК) на Българския лекарски съюз и не е напуснал поста.

За конфликта на интереси писа преди месеци сайтът clinica.bg, но реакция не последва нито от президента, който е назначил министъра, нито от КПКОНПИ, която по принцип се сезира по медийни публикации, нито от самия Меджидиев.

Затова група народни представители от "Продължаваме промяната" са задали писмен въпрос на президента Румен Радев, който отговаря, че министърът е излязъл в неплатен отпуск, възложил е правата си на заместника си и не е декларирал несъвместимост, а президентът не може да изследва дали има конфликт. Според Закона за съсловната организация на лекарите и лекарите по дентална медицина, Устава на Българския лекарски съюз и Устава на СЛК министър няма право да заема длъжността председател на управителния съвет на столичната колегия, изтъкват доц. Васил Пандов, доц. Антон Тонев, Йорданка Костадинова, Петър Куленски, Татяна Султанова и Христо Даскалов.

Веднага след получаването на отговора от президентството вестник "Труд" пусна обстойно разследване и правен анализ, че Меджидиев е в конфликт на интереси, с мотиви, които дословно повтарят аргументите на "Продължаваме промяната".

Това не е първият случай, в който лидер на съсловна организация в здравния сектор става здравен министър. Само че и тримата му предшественици - д-р Божидар Нанев (БЛС), д-р Стефан Константинов (БЛС) и проф. Асена Сербезова (Български фармацевтичен съюз), напуснаха постовете си, независимо че бяха избрани в организациите с големи мнозинства. След края на министерския им мандат нито един от тях не се върна начело на организациите. Поста си като председател на неправителствена организация напусна и д-р Стойчо Кацаров, малко след като беше назначен за служебен министър през 2020 г. Това не попречи на ГЕРБ да сезират КПКОНПИ, която бързо установи спорен конфликт на интереси при него, но в същото време не вижда проблем при проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), който и като министър, и като депутат не напусна фондация "Направи добро - Александровска", която учреди, докато беше директор на болницата.

Казусът "Меджидиев"

Народните представители от "Продължаваме промяната" са отбелязали в писмото си до президента, че в публичното пространство са били оповестени данни, че д-р Асен Меджидиев съвместява длъжността министър с тази на председател на управителния съвет на Столичната лекарска колегия (СЛК). "Това твърдение се потвърждава от справка в регистър БУЛСТАТ по партидата на СЛК", казват депутатите.

Те отбелязват, че по силата на закона за съсловната организация на лекарите председателят на лекарската колегия я представлява и защитава интересите на членовете й.

"Това поставя въпроси за потенциален конфликт на интереси, доколкото при упражняване на функциите си министърът на здравеопазването издава редица актове - нормативни, на разпореждане и други. В медиите вече бе изразено становище например, че с подписване на анекси към Националния рамков договор между лекарите и здравната каса министър Меджидиев едновременно представлява изпълнителите на медицинска помощ като договорен партньор по НРД и, от друга страна, държавата. Меджидиев е подписал два анекса към НРД по време на мандата си, като с тях се предвиждат плащания на стойност милиони към лечебни заведения, някои от които са собственост или се представляват от членове на Столичната лекарска колегия, която министърът представлява", посочват депутатите и допълват, че са налице и много други актове, които водят до разпореждания в полза на лекари и лечебни заведения, посочват депутатите.

Те настояват президентът да ги уведоми какви действия е предприел за проверка, кои органи са уведомени да я извършат и смята ли да ги уведоми, като припомнят, че предходният служебен министър д-р Стойчо Кацаров беше наказан от КПКОНПИ за това, че не е излязъл достатъчно бързо от сдружението с нестопанска цел, което представляваше, и че е нареждал плащания към болници, с които сдружението е имало договори.

Къде е проблемът

Освен подписването на Националния рамков договор през последните месеци министърът има разпореждания, които биха могли да бъдат оспорени от лекари и болници. Например министерството одобрява стандартите, по които се лекува в различните специалности, и може да предпочете един начин спрямо друг под влиянието на членовете на столичната колегия. Освен това точно това ведомство разрешава разкриването на нови структури и болнични легла в цялата страна, включително в София, и конкуренти биха могли да оспорят това решение като взето в ситуация на конфликт на интереси.

МЗ е принципал и на държавните болници и при желание някой би могъл да оспори разпореждането с милиони - например отпускането на заем 35 млн. лв. на Александровска болница, коледната субсидия от министерството 15 млн. лв. за болница "Лозенец" и др. Министърът назначава и уволнява директорите на държавни болници и тези назначения също биха могли да бъдат оспорени като взети в ситуация на конфликт на интереси, защото д-р Меджидиев би могъл да храни по-големи симпатии към един или друг член на СЛК, който е гласувал или не за избора му или пък ако не одобрява неговите идеи като председател на колегията или министър.

Ни чул, ни видял

Президентът е отговорил на депутатите, че след като е получил писмото им, е извикал на среща началника на кабинета на служебния министър доц. Момчил Мавров, който му представил информация, че Меджидиев е в неплатен отпуск от Столичната лекарска колегия от 29 юли, като срокът на отпуска е удължен до 30 юли 2023 г. и функциите на председателя са възложени на неговия заместник-председател. Доц. Мавров е казал още, че Националният рамков договор се подписва от членовете на управителния съвет на БЛС, а не от регионалните колегии, независимо че столичната е най-голямата.

Румен Радев е отбелязал, че когато лице на публична длъжност декларира несъвместимост (заради конфликт на интереси - бел. ред.), то трябва да предприеме действия за отстраняването й. От отговора става ясно, че Меджидиев не е направил такава декларация.

Президентът само е отбелязал, че дали излизането в неплатен отпуск и назначаването на заместник са правомерно предприети действия по смисъла на закона трябва да се установи от друг орган, а не от президента. Явно той има предвид КПКОНПИ.

Депутатите са отправили въпрос за предполагаемия конфликт на интереси на д-р Меджидиев и към националната организация на лекарите - Българския лекарски съюз, и са попитали какви действия са предприели БЛС, контролната комисия и комисията по професионалната етика, ако д-р Меджидиев още заема председателската длъжност в нарушение на закона и уставите. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров е отговорил, че съгласно закона Столичната лекарска колегия е самостоятелно юридическо лице, както и останалите регионални колегии и затова депутатите следва да се обърнат за информация към самата нея.

"Досега няма такъв случай някой да е председател на съсловна организация, макар и регионална, и да не си е подал оставката и да не е прекратена неговата длъжност, преди да стане министър. Ние сме на мнение, че в казуса има конфликт на интереси", коментира доц. Васил Пандов. Той допълва, че групата народни представители имат същото питане и до министър-председателя Гълъб Донев, от когото още нямат отговор. След като президентът отказва да поеме отговорност за това потенциално нарушение на закона и уставите на БЛС и СЛК, остава КПКОНПИ да се самосезира или да бъде сезирана от народните представители и да изследва дали в случая има конфликт на интереси. Разбира се, сигнал за това може и да е постъпил, но антикорупционната комисия има право да реши да не го разглежда и не е длъжна да уведомява защо го е направила.

Има достатъчно примери, в които КПКОНПИ е взимала решения, с които е "изпирала" от конфликт чиновници, близки до ГЕРБ, и е намирала такъв при други. "В случая, в който взе решение, че аз имам конфликт, самата комисия е в конфликт на интереси - ръководството на тази комисия е избрано от ГЕРБ, сигналът срещу мен беше подаден от депутати от ГЕРБ и по смисъла на закона те са в политическа зависимост, но тях няма кой да ги санкционира. Очевидно е, че целта е била да ме дискредитират, делото за това решение е в Административен съд - София-град", коментира по темата д-р Стойчо Кацаров.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Шарлатанин!

    Нередност?
Нов коментар