🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът отмени глоба от КПКОНПИ за служебния здравен министър Стойчо Кацаров

Действията на комисията са доста избирателни, като в едни случаи тя открива несъществуващ конфликт, а в други си затваря очите за реални нарушения

Д-р Стойчо Кацаров уволни трима болнични директори, назначени от ГЕРБ, за лошо управление. Най-фрапиращите нарушения в болница "Лозенец" и до момента не са наказани.
Д-р Стойчо Кацаров уволни трима болнични директори, назначени от ГЕРБ, за лошо управление. Най-фрапиращите нарушения в болница "Лозенец" и до момента не са наказани.
Д-р Стойчо Кацаров уволни трима болнични директори, назначени от ГЕРБ, за лошо управление. Най-фрапиращите нарушения в болница "Лозенец" и до момента не са наказани.    ©  Надежда Чипева
Д-р Стойчо Кацаров уволни трима болнични директори, назначени от ГЕРБ, за лошо управление. Най-фрапиращите нарушения в болница "Лозенец" и до момента не са наказани.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) продължава да демонстрира много избирателно отношение в здравния сектор - да реагира моментално на спорни сигнали, подадени от ГЕРБ, и да мълчи упорито за видими конфликти на интереси от времето на управлението на партията, а също и при сегашния служебен министър.

Пример за това са действията на комисията срещу бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който беше глобен за несъществуващ конфликт на интереси по сигнал на група депутати от ГЕРБ. Тази седмица обаче съдът отмени акта на комисията. В същото време обаче антикорупционният орган си затваря очите и не постановява конфликт на интереси в два други случая.

Широко затворени очи

Единият е при бившия здравен министър и депутат от ГЕРБ в няколко парламента проф. д-р Костадин Ангелов. И като министър, и като народен представител той продължава да представлява фондация "Направи добро - Александровска", въпреки че на народните представители и министрите им е постановен срок от един месец, в който да излязат от фирмите и неправителствените организации, в чиито органи участват. КПКОНПИ обаче не забелязва това и не установява конфликт на интереси от 2020 г., когато той бе назначен за министър, до сега. В същото време фондацията не е и подавала документи, с които да отчете дейността си, въпреки че беше един от получателите на средства по време на ковид пандемията.

Половин година КПКОНПИ не вижда и видния конфликт на интереси на сегашния служебен министър д-р Асен Меджидиев. От август, когато е назначен на поста, допреди няколко седмици д-р Меджидиев оглавяваше Столичната лекарска колегия, което го поставя в ситуация на конфликт на интереси по отношение на всички столични лекари и лечебни заведения, за които като министър е подписал някакъв документ, включително за заплати, капиталови разходи, ремонти и др. КПКОНПИ не проследи и дали той е изпълнил навреме законовото си задължение да напусне поста в едномесечен срок. След писмо до президента и премиера на група депутати от "Продължаваме промяната" стана ясно, че Меджидиев не е напуснал организацията, а е излязъл в неплатен отпуск от нея. В началото на втория си мандат като служебен здравен министър, след като казусът придоби публичност, той най-после напусна поста.

Оневиняването на Кацаров

През март 2022 г. проф. Костадин Ангелов, проф. Асен Балтов и депутати от ГЕРБ подадоха сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който встъпва в длъжност на 12 май 2021 г. В сигнала се твърдеше, че Кацаров е бил председател на сдружението "Център за защита на правата в здравеопазването" до 10 юни 2021 г. и е в конфликт на интереси, тъй като е предложил промени в наредбата на медицинския стандарт по клинична лаборатория, а в същото време центърът, който е председателствал, управлява една от двете съществуващи национални системи за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории.

Кацаров по закон има един месец да излезе от неправителствената организация и е спазил този срок. КПКОНПИ обаче приема твърдението на депутатите от ГЕРБ, че Кацаров е в конфликт на интереси, тъй като като министър е нареждал плащания на няколко държавни болници, с които центърът е бил в договорни отношения за оценка на работата на лабораториите им. Освен това той е подписал за обществено обсъждане проект на наредба за лабораторния стандарт, който така и не е стигнал до окончателно одобрение. Комисията приема, че съществува конфликт на интереси, и глобява Кацаров 5000 лв., а също и му отнема заплатата за деня, в който е подписал проекта.

Сега Административният съд - София-град, обаче приема, че за да възникне конфликт на интереси, следва на първо място да е налице установен по безспорен начин съществуващ частен интерес, който от своя страна може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията на лицето, заемащо публична длъжност.

Нормата не предвижда възможност за възникване на "конфликт на интереси", основаващ се на хипотетичен "частен интерес". За да е налице "частен интерес", трябва да съществува "облага". Посочените обстоятелства - облага и частен интерес, следва да са установени по надлежния ред и с предвидените за това в закона доказателства, казват в решението си от съда.

Съдът установява, че Кацаров е подписал проекта на наредбата по причини от обективен характер - бил е внесен доклад от зам.-министъра Тома Томов заедно с мотиви по проекта, според които са нужни промени, които да уредят съществуващи проблеми в практикуването на специалността и в лабораториите. Изготвянето на проект на наредбата цели, най-общо казано, решаването на проблеми в практикуването на специалността "Клинична лаборатория", премахване на неточности в терминологията, като по никакъв начин не води до получаване на възнаграждения от ЦЗПЗ по сключени от сдружението възмездни договори.

Затова участието на д-р Кацаров в приемането на проекта не съставлява конфликт на интереси в полза на представляваното все още от него сдружение, а в изпълнение на служебните си задължения като министър, смята съдът. Той счита, че жалбоподателят не е участвал в подготовката на акт в частен интерес, а липсата на установен конфликт на интереси обуславя извод и за липсата на основание за налагане на глоба от КПКОНПИ.

Кацаров: КПКОНПИ действа като бухалка на ГЕРБ

"По повод санкцията заявих категорично, че не се чувствам виновен и че ще я оспоря пред съда, както и постъпих. Казах също и поддържам и сега, че КПКОНПИ действа като бухалка на партия ГЕРБ за дискредитация на политически противници. ГЕРБ ме посочи за свой политически противник за това, че разкрих пълната несъстоятелност на водената от тях в продължение на цяло десетилетие здравна политика, разкрих катастрофалното им управление на кризата с ковид-19 и отговорността им за огромния брой жертви на епидемията, разкрих огромни злоупотреби извършени в сферата на здравеопазването от министри и няколко големи държавни болници, доведени до фалит от активисти на партия ГЕРБ", коментира решението д-р Стойчо Кацаров в сайта на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според него решението на съда е справедливо, но то не може да върне времето назад и да заличи петното, оставено върху доброто му име. "КПКОНПИ беше създадена да следи за конфликт на интереси и да налага глоби и конфискация на имущество за това. Кой обаче следи дали членовете на КПКОНПИ не са в конфликт на интереси и кой ще глоби комисарите? Нима не е очевиден конфликт на интереси да си назначен с мнозинството на една партия и после по сигнал на нейни кадри да налагаш глоба на политически противник на същата партия без никакво законно основание? Показателно за работата на този паразитен орган е, че нито едно от осемте лица, санкционирани за корупция по глобалния закон "Магнитски", не е било санкционирано от КПКОНПИ", смята д-р Кацаров.

Все още няма коментари
Нов коментар