"Александровска болница": Лична разправа, интриги и уволнения на известни лекари

Отстраняват се специалисти, които протестираха срещу управлението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ и кръга около него

Това е входът към клиниките, в които се лекуват болни от хипертония, рак на кръвта и диабет. Условията в тях са още по-мизерни от входа.
Това е входът към клиниките, в които се лекуват болни от хипертония, рак на кръвта и диабет. Условията в тях са още по-мизерни от входа.
Това е входът към клиниките, в които се лекуват болни от хипертония, рак на кръвта и диабет. Условията в тях са още по-мизерни от входа.    ©  Надежда Чипева
Това е входът към клиниките, в които се лекуват болни от хипертония, рак на кръвта и диабет. Условията в тях са още по-мизерни от входа.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Завеждащият реанимацията и един от най-добрите коремни хирурзи са уволнени от болницата.
  • Двамата бяха в групата "Заедно за "Александровска", която протестираше срещу управлението по времето на ГЕРБ.
  • Въпреки че е декапитализирана и лекува в лоши условия, болницата ще купува още апаратура с пари от държавата.

Най-задлъжнялата държавна болница "Александровска" реши да се лиши от двама ключови специалисти - реанимационни лекари-анестезиолози и коремни хирурзи. Ден след като станаха ясни изборните резултати, директорът проф. д-р Атанас Йонков уволни въпросните лекари, които бяха сред лидерите на протестите срещу проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) и състоянието, до което той доведе болницата. Става дума за завеждащия на реанимацията и началник на анестезиолозите в "Александровска" проф. д-р Атанас Темелков и за завеждащия отделение в Първа хирургия д-р Драгомир Дарданов. Двамата са и преподаватели в Медицинския университет и с отстраняването им губят и преподавателските постове, освен ако не започнат работа в друга университетска болница.

Д-р Дарданов е бил извикан да подпише заповед за дисциплинарното му уволнение, докато е имал пациент под упойка на операционната маса. По аналогичен начин, без да бъде проведен разговор с него, ден след 65-тия си рожден ден, проф. Темелков също получил от две служителки заповед за пенсионирането му.

Проф. Темелков не беше открит за коментар, но д-р Дарданов разказа, че е уволнен дисциплинарно по доноси директно до директора на свой колега, медицинска сестра и санитарка, без доклад от прекия началник. В тях се твърди, че той е оперирал пациенти извън оперативната програма - вътрешен документ на клиниката. Но дори да има такъв пропуск, което тепърва ще се доказва, той едва ли би довел до дисциплинарно уволнение.

Освен това Дарданов e секретар на болничната структура на синдикат "Защита" и за освобождаването му трябва да се иска съгласието на синдиката. Красимир Митов, председател на синдиката, коментира пред "Капитал", че са отказали освобождаване без основателна причина и така се стигнало до дисциплинарното уволнение, което ще обжалват.

История на уволненията

Веднага след назначението му за временно изпълняващ през октомври 2022 г. Атанас Йонков освободи от болницата главния юрист, завеждащия човешки ресурси и още десетина души от администрацията, а след това и началника на единственото печелившо звено в "Александровска" д-р Чавдар Еленков. Всички те участваха в обединението "Заедно за "Александровска", което протестира срещу маниера на управление на Костадин Ангелов и назначените негови заместници през 2021 г. и впоследствие помогнаха на новото ръководство на болницата да си стъпи на краката.

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров назначи през 2021 г. за директор д-р Атанас Атанасов. Болницата обаче беше в толкова тежко финансово състояние, че бяха необходими 35 млн. лв. заем от държавата, за да се разплати с доставчиците си. Отпускането на кредита се проточи и се случи реално при сегашния служебен кабинет, но след като министър Асен Меджидиев веднага отстрани без мотиви д-р Атанасов и назначи на поста близкия до проф. Костадин Ангелов сегашен директор проф. д-р Атанас Йонков. По времето на управлението на Атанасов проф. Йонков беше отстранен от поста началник на Първа хирургия, а на негово място с конкурс беше назначен доц. Сашо Бонев. При встъпването си в длъжност Йонков отстрани и Бонев.

До редакционното приключване на статията проф. Йонков не отговори на въпросите на "Капитал" с какво мотивира чистката сред персонала и колко души е уволнил от встъпването си в длъжност.

Пациенти за месец напред

Д-р Драгомир Дарданов има записани пациенти, които са избрали да се оперират при него, за месец напред и тепърва ще търси начин да им помогне, каза той пред "Капитал".

Той има специалност по хирургия от 2008 г., а от 2014 г. работи в "Александровска" като коремен хирург. Дарданов е един от няколкото български лекари, членове на Американския колеж на хирурзите, в който се влиза след тежки изпити. Освен това има европейски дипломи по колопроктология и онкологична хирургия, представител е на Европейското дружество по колопроктология и е в научния комитет на United European Gastroenterology, неправителствено обединение на лекарите, грижещи се за здравето на стомашно-чревния тракт.

"През 2021 г. проф. Йонков ни караше насила да се подписваме в подписка в защита на проф. Борис Богов, тогавашния директор на болницата. Аз отказах и разказах на останалите си колеги. Нямаше как да съм в подкрепа, аз съм хирург и нито знам кой е управлявал лошо болницата, нито кой е откраднал парите. След това участвах и спечелих конкурс за началник на отделение", казва д-р Дарданов.

Той допълва, че е бил против начина на управление на болницата още от времето когато единият от лекарите, д-р Коцев, е протестирал. Оттогава е активист на синдикат "Защита", а отскоро и секретар на синдиката за болницата.

"В моя казус уволнението е изненада. Първо е искано съгласие да бъда отстранен от синдиката. Без никакви мотиви, документи, доклади от прекия ръководител. Бях извикан от хора от "Личен състав", дошли в операционната, когато пациентът, който щях да оперирам, вече беше интубиран, имах и приети пациенти за операция, имам записани до края на месеца", разказва д-р Дарданов. По думите му той би могъл да започне работа в чужбина веднага, да започне работа в друга болница, както са постъпили много негови колеги и да се откаже.

"Ще обжалвам уволнението ми, ще разказвам за цялата тази чистка, за шуробаджанащината и за това как държавните болници се управляват като феодални владения, а лекарите - като крепостни, които биват обвинявани в предателство", казва д-р Дарданов.

По думите му изглежда, че новото ръководство е твърде заинтересовано от покупката на апаратура, която заедно с медицинските изделия е сегментът от здравния пазар, в който няма публични цени и никаква регулация.

"Вече имаме три ехографа за нуждите на обучението. Медицинският университет купи на болницата наскоро лапароскопски тренажор за половин милион лева. Имаме още два - един във втора хирургия, друг - в урологията", казва д-р Дарданов.

Председателят на синдиката Красимир Митов заяви, че ще окажат подкрепа на уволнения лекар и също ще питат как се изразходват средствата от заема за болницата.

Милиони за апаратура

В същото време Министерският съвет по предложение на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев реши да увеличи капитала на "Александровска" с 3.5 млн. лв., които ще бъдат дадени за апаратура. Тези средства бяха отпуснати за ремонти и нови сгради през 2020 г., като ръководството тогава даже беше дало част от тях на строителни фирми авансово без разрешително за строеж. След това здравното министерство при "Продължаваме промяната" поиска тези пари да се върнат обратно, тъй като всички капиталови разходи се връщат обратно, ако не са усвоени. "Александровска" е върнала по-голямата част от сумата. Оказва се обаче, че служебното правителство отново е превело парите на болницата и според доклада на Меджидиев те се намирали по сметките на болницата. Сега обаче няма да се водят капиталови разходи, а се трансформират в увеличение на капитала на и без това декапитализираната болница.

Здравното министерство твърди, че това не е държавна помощ и предложението е парите да бъдат изхарчени за покупка на апаратура и да не се правят ремонти, при положение че сградата на вътрешните болести е пред разпад и трябва да се затвори по инструкция на пожарната например.

Така например болницата ще си купува анестезиологични апарати за 1.1 млн. лв., респиратори, ехографи, при положение че около ковид кризата получи огромни дарения точно на такива апарати. Ще се купуват и дефибрилатори, каквито по принцип има във всяка операционна. Заложено е да има и 10 монитора за следене инвазивно на кръвно налягане по 7600 лв. бройката, което измерване не се случва особено често. Ще се купува и апарат за разбиване на камъни в бъбреците за над половин милион.

Според източник на "Капитал", пожелал анонимност, другият уволнен - проф. Атанас Темелков, е бил принуден да напише, че се нуждае от част от апаратурата, което вероятно е довело до пореден конфликт с директора и скоропостижното му пенсиониране.

Делата срещу болницата текат

Даниела Цекова, дългогодишен юрисконсулт на болницата, уволнена миналата година от Йонков, съобщи пред "Капитал", че оспорва уволнението по съдебен път и че всеки ден от болницата напускат медицински сестри, а често и лекари.

"Уволни ни със завеждащата "Човешки ресурси" без обезщетение, за разлика от други колеги, с мотива че ще си сформира собствен управленски екип. На нашите места повече от половин година не е назначен никой", казва Цекова. По думите й на фона на отношението към доказани специалисти като д-р Дарданов и проф. Темелков явно стремежът на новото ръководство не е да стабилизира болницата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xjg451074576 avatar :-|
    Nikolay Katev
    • - 10

    Кога шефа на синдикатчето от Миньор стана доктор Митов!? Този известен хирург Дарданов не живее ли официално с мъж!? Тази уволнената супер юристка не пишеше ли криминалните договори на Костадин Ангелов!? Нещо доста заблуждаващи неточности в статията

    Нередност?
  • 2
    lwy16808843131171053 avatar :-|
    Grace Kelly

    Синдикат "Защита" е основан от Алексей Петров и е собственост на Алексей Петров. Странно е, че в-к "Капитал" не го знае.

    Нередност?
Нов коментар