🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без подаръци за кредиторите на "Александровска"

Болницата ще получи 35 млн. лв. кредит, без никой да разследва защо е стигнала до тежко финансово състояние

Последната година, в която "Александровска" е работила на печалба, е била 2012. Условията в нея са мизерни и преди това
Последната година, в която "Александровска" е работила на печалба, е била 2012. Условията в нея са мизерни и преди това
Последната година, в която "Александровска" е работила на печалба, е била 2012. Условията в нея са мизерни и преди това    ©  Надежда Чипева
Последната година, в която "Александровска" е работила на печалба, е била 2012. Условията в нея са мизерни и преди това    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Година и половина най-задлъжнялата държавна болница очаква 35 млн. лв. заем от държавата, за да се разплати с кредиторите си.
Отпускането му зацикли, когато шест от кредиторите отказаха да опростят близо 2 млн. лв. наказателни лихви.
Новите условия предвиждат заемът да се отпусне, ако само половината от кредиторите се съгласят да опростят лихвите.
Въпреки трагичното финансово състояние на повечето държавни болници, които са доведени до ръба на фалита, никой не търси отговорност на директорите за лошото им управление. Нито за неизгодните обществени поръчки. Най-много да се стигне до уволнение, и то не заради работата, а по политически причини.

В същото време държавата толерира своите болници, купува им модерна апаратура, включва ги в европрограми и ги извинява пред обществото, когато не спазват правилата, защото били "гръбнакът на системата, който лекува най-тежките случаи". Независимо дали работят на загуба години наред, за разлика от всички останали търговски дружества, за болниците има специален текст, че не могат да фалират, а освен това почти няма възможност да им се запорират сметките. Държавата извива ръцете и на доставчиците на болниците, които ги кредитират с години и все не си получават средствата. Последният пример за това е университетската болница "Александровска", която има натрупани десетки милиони към доставчици, които не е плащала с години, а сега чака заем от държавата, за да ги погаси.

Пред фалит

Болницата е в тежко финансово състояние отдавна. Последната година, в която е работила на печалба и не е имала просрочени задължения, е 2012. Към края на деветмесечието на 2022 г. загубата й е 4.9 млн. лв., а натрупаният минус - 75.2 млн. лв. Просрочията са 39.8 млн. лв.

Ясно е, че без помощ тя е изправена пред фалит. Затова от края на миналата година се говори, че единственият начин "Александровска" да бъде спасена, е заем. Той е в размер 35 млн. лв. и беше отпуснат през юли от Министерството на здравеопазването (по времето на кабинета на Кирил Петков), но с условие всички кредитори да се съгласят да не искат лихвите по вземанията си. Самите средства са осигурени от държавната ББР.

От общо 75 доставчика на болницата, които имат да получават просрочени плащания за доставки през последните поне пет години на обща стойност 23 млн. лв., 69 се съгласиха да опростят лихви за 1.683 млн. лв. Останаха обаче шест кредитора, които твърдо отказват. Те имат за получаване от болницата общо 12.1 млн. лв. и 1.976 млн. лв. лихви.

Вместо да разследва причините за състоянието на болницата, да провери изгодни или не са били сключваните договори, здравният министър д-р Асен Меджидиев просто уволни назначения от предишното служебно правителство директор д-р Атанас Атанасов. При рокада се заговори, че в основата на това е разпределението на все още неотпуснатия заем за 35 млн. лв. В крайна сметка Меджидиев предложи преди седмица, а правителството прие на заседанието си на 23 ноември изменение в договора за заема, според което клиниката ще получи кредита, ако 50% от кредиторите й се съгласят да опростят натрупаните лихви по просрочията. Така шестте фирми вече няма да бъдат спирачка пред останалите, които биха искали да си получат поне главницата. Несъгласните да опростят лихвите обаче по договор могат да получат или главницата, или нищо, и ако продължават да не искат да опростят наказателните лихви, ще трябва да съдят болницата за неплатените си доставки.

Заемът

Кредитът в размер на 35 млн. лв. е десетгодишен с фиксирана лихва от 5.1% за целия период. Първите две години са гратисни за плащания по главницата, ще се дължат само лихви около 148 хил. лв. месечно, след това погасителната вноска е около 500 хил. лв.и спада до 360 хил. лв. в края на периода. В интервю пред "24 часа" новият директор проф. Атанас Йонков коментира, че кредитът е недостатъчен да покрие всички просрочия на болницата и е с неизгодни условия. Нито една кредитна институция обаче до момента не е пожелавала да кредитира болницата.

Защо фирмите си искат всички пари

Предишният директор на "Александровска" д-р Атанас Атанасов беше установил, че предшествениците му са сключвали допълнителни анекси за разсрочване на вече просрочени задължения, в които фигурират наказателни лихви от типа 25 - 30% годишно, но без да ги назове. С едно-единствено изключение, шестте фирми, отказали да опрощават лихвите на болницата, имат сравнително нормални лихви, за които настояват.

Изключението е "Молекюлар солюшънс България", която е доставяла консумативи за циклотрона на "Александровска". Тя има вземане за 36 217 лв. и наказателни лихви за 544 хил., или 15 пъти повече от главницата.

"Имахме споразумение, по което до известен период от време "Александровска" се разплащаше и главницата на дълга им намаля. В тези лихви, които отказахме да опростим, е включена и част от неразплатената главница. Въпросът ми към тогавашния финансов директор на болницата, който идваше от ББР, беше дали като банкер, който е кредитирал някого в определен период, би се съгласил да си получи само главницата, но не и лихвите. Това е логиката, по която отказахме да им ги опростим", коментира Христо Михайлов, управител на "Молекюлар солюшънс България".

Вторият кредитор с най-висока лихва е общинското дружество "Топлофикация - София". "Александровска" й дължи 1.303 млн. лв. и 200 хил. лв. лихва за отопление и топла вода. "Лихви могат да се опростят само с решение на общинския съвет, а такъв проект не е внесен. Въпросът е доколко такова действие е коректно към останалите клиенти на "Топлофикация", защото всички си плащаме задълженията с лихвите и като се опрости на един, се неравнопоставят останалите, всеки клиент може да каже, че иска и на него да опростят лихвите, защото е останал без работа например. Трябва да се има предвид, че от страна на държавата на "Топлофикация" никой не е опростил никакви лихви. Целта на договора с "Александровска" е да се търси споразумение с фирмите с непазарни лихви, но в случая говорим за пазарна лихва", коментира казуса Дончо Барбалов, заместник-кмет на София.

Компанията за доставка на апаратура, медицински консумативи и лекарства "Соломед" има да получава 4.451 млн. лв. и 648 хил. лв. лихви, като най-старата неплатена доставка е от 2017 г. "Ние ползваме кредити, за да финансираме доставките за болниците, и ги обслужваме най-редовно, независимо че от другата страна не си получаваме парите с години. Чинно си плащаме ДДС и данъците за тези доставки. Ние сме завели и дела за най-старите задължения от преди повече от пет години", обяснява Георги Панов, управител на "Соломед".

Компанията за търговия на едро с медицински изделия, апаратура и лекарства "Вега Медикал" е един от най-големите кредитори на УМБАЛ "Александровска". Към края на октомври компанията има вземания 4.6 млн. лв. и 550 хил. лв. лихви и неустойки за просрочия.

"УМБАЛ "Александровска" е една от болниците със сериозни забави в плащанията към доставчици и в това число към нашата фирма. Плащанията са със забава над 2 години. През годините винаги сме подхождали с разбиране и въпреки забавите не сме спирали да доставяме на болницата стоките и услугите, които са критично важни. Не сме предприемали и процедури по принудително събиране, които водят до допълнителни разходи за болницата, и считаме, че правят трудната ситуация още по-трудна. Отказахме да сключим споразумението за опрощаване на дължимите лихви, тъй като, за да извършваме дейността си, при сериозното забавяне в плащанията на част от клиентите ние също използваме финансиране, по което плащаме лихви, каквато е и стандартната търговска практика", коментира Димитър Иванов, изпълнителен директор на "Вега Медикал".

Той казва, че не знае дали Министерството на здравеопазването ще промени условията по заема за "Александровска", но се надява да се намери работещо решение, което да не ощетява фирмите, които с години са финансирали работата на болниците.

За проф. Иван Костов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Майчин дом", която е кредитирала "Александровска" с изследвания, доставки на кръв и обучения, от които 482 хил. лв. са в просрочие и с лихва 9.8%, въпросът опира до договора му за управление със здравния министър. Според него при искания за опрощаване на лихвите той е длъжен да попита принципала. "Отправихме запитване към предишния министър. Не получихме отговор, при положение че нямаме черно на бяло разрешение, няма как да опростим лихвите", каза проф. Костов.

Един от големите болнични доставчици - РСР, е с минимална лихва 5.8% върху просрочените си задължения от 2.065 млн. лв. Собственикът на компанията доц. Рачо Рибаров коментира, че няма как да се съгласи със социалистическите методи да опрощава лихви. "95% от моите продукти са скъпоструващи консумативи, които пациентите плащат на касата на болницата в деня преди операцията или в самия ден на операцията. Болницата си е получила парите веднага и вместо да ги преведат, те не са си плащали от 2018 г. Открай време е така. "Александровска" е в недоимък, тя е фалирала болница, причините са безброй. Когато я управляват, директорите се грижат да покрият сметките за електричество и заплатите на екипа, а сега искат да се откажем от лихвите, не е честно, нашата банка не се е отказала от лихвите, на кредитите, които ни дава, за да извършваме тези доставки", коментира доц. Рибаров.

Той посочва, че заемът за "Александровска" е бил структуриран така, че да не бъде получен, защото е абсурдно всички кредитори да й опростят лихвите. "Дори съм учуден, че повечето го направиха. Когато една от другите задлъжнели болници - ВМА, изтегли кредит, тя се уговори индивидуално с кредиторите си, разплати се и сега е на печалба и без дългове", посочва доц. Рибаров.

Какво се случва в "Александровска"

През октомври назначеният от предишния служебен министър д-р Стойчо Кацаров директор на болницата д-р Атанас Атанасов беше уволнен от сегашния служебен министър д-р Асен Меджидиев. Като мотив бе използван одитен доклад на министерството, в който се твърдеше, че просрочията на "Александровска" са увеличени с 24 млн. лв. Тази сума обаче според Атанасов представлява получените доставки от началото на годината, които към онзи момент не са били платени, а не стари задъжления.

За нов директор на болницата беше назначен проф. Атанас Йонков, завеждащ една от хирургичните клиники по времето на управлението на проф. Костадин Ангелов (депутат от ГЕРБ) и проф. Димитър Буланов, който пък се пада кум на проф. Йонков. В декларация от "Продължаваме промяната" видяха в това опит да се назначи правилният човек на ГЕРБ за разпределянето на очаквания заем от 35 млн. лв. Проф. Йонков също встъпи на поста с лъжа - че предишното ръководство е уволнило над 400 души от болницата. Според регистъра АПИС броят на работещите по трудов договор в болницата е почти непроменен и варира около 1530 души от 2018 г. до началото на 2022 г. Професорът не отговори на въпросите на "Капитал" как смята да я преструктурира, защото според секретарката му беше извън болницата, а според колегите му е бил в операция, вместо в директорския си кабинет. Той е талантлив хирург, но ситуацията, в която оперира и пациентите му плащат за избор на екип, е конфликт на интереси, на който, разбира се, никой не обръща внимание. От Министерството на здравеопазването също не коментираха бъдещето на "Александровска" до редакционното приключване на броя.

Все още няма коментари
Нов коментар