Кой управлява здравния сектор: министър Хинков не успя да смени дори един шеф на болница

Очевидно няма никакво значение дали едно държавно лечебно заведение се управлява добре или не, ако политиците харесват директора

Проф. Христо Хинков на протеста на родители и фондация "Даная" с искане за смяна на директора на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" заради липса на топла вода в детската онкохематология. След протеста водата тръгна, а директорът остана на поста си
Проф. Христо Хинков на протеста на родители и фондация "Даная" с искане за смяна на директора на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" заради липса на топла вода в детската онкохематология. След протеста водата тръгна, а директорът остана на поста си
Проф. Христо Хинков на протеста на родители и фондация "Даная" с искане за смяна на директора на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" заради липса на топла вода в детската онкохематология. След протеста водата тръгна, а директорът остана на поста си    ©  Юлия Лазарова
Проф. Христо Хинков на протеста на родители и фондация "Даная" с искане за смяна на директора на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" заради липса на топла вода в детската онкохематология. След протеста водата тръгна, а директорът остана на поста си    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравният министър проф. Христо Хинков е един от малкото сигурни, които ще бъдат сменени при предстоящата на 6 март ротация в правителството. За 9-те месеца на поста Хинков не успя да смени напълно нито един директор на държавна болница за лоши финансови резултати или проблемно управление. Напротив, държавните клиники, които разполагат с около 3 млрд. лв. на година от здравната каса и самата държава и са едни от най-големите възложители на обществени поръчки, показаха, че имат солиден политически гръб.

Преди седмица министърът успя да смени буквално за един ден директора на плевенската болница, назначен от ГЕРБ, с друг кадър на ГЕРБ и след това върна стария. Хинков обяви и конкурс за бордовете на 10 държавни болници, но на следващия ден ги отмени. По казуса с опита за отстраняване на директора на "Пирогов" Валентин Димитров последният подаде жалба в съда срещу заповедта за уволнението му, а пък съдът се произнесе, че той няма право да жали. Самият Димитров даде адрес в Стара Загора, на който да му връчват решенията, въпреки че живее и работи в София, и така процесът по уволнението му се бави.

В крайна сметка министърът все пак обяви два конкурса за директори - на плевенската болница и на софийската психиатрична болница "Св. Наум", като за втория случай от министерството неофициално потвърдиха, че Хинков е с намерение конкурсът да бъде спечелен от Лучия Добрева, в момента директор "Медицински дейности" в министерството.

Защо всичко това е важно? На първо място, защото болниците управляват огромни средства и би трябвало с тях да се грижат за болните по най-добрия начин. От директорите зависи доколко лечебните заведения наистина произвеждат качествени услуги и доколко персоналът е доволен от заплатите си и условията на труд, което пък рефлектира върху пациентите. Въпреки колективния трудов договор например едва 16 от общо 65 държавни болници са достигнали заложените минимални 2000 лв. заплата за лекарите и 1500 - за сестрите.

Управлението на болниците е такова, че само държавните дължат над половин милиард лева на своите доставчици.

Клиниките са публични предприятия и техните бордове са с мандат три години. Повечето изтичат точно сега - през февруари, март и април, а е необходимо време за конкурсите около два месеца. Последните назначения като цяло са от времето, когато точно в края на мандата на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов организира конкурси и бетонира дотогавашните директори.

(Не)сменяемите директори

От началото на мандата си проф. Хинков, изглежда, е фокусиран само върху две неща - първото е да потърси начин директорът на АГ болницата "Майчин дом" проф. Иван Костов да не бъде сменен, а второто - да намери начин директорът на "Пирогов" Валентин Димитров да бъде сменен.

Проф. Костов стана известен с космическото си на фона на здравния сектор възнаграждение - около половин милион годишно, част от което според одитите на самото министерство не е получено законно. В същото време екипът му взима десетина пъти по-ниска от неговата заплата месечно. Проф. Хинков през цялото време твърдеше, че трябва да изчака прокуратурата, за да види дали ще бъде открито престъпление, и че това може да е неморално, но възнаграждението не е незаконно.

В казуса с "Пирогов" Хинков назначи множество проверки, но не можа достатъчно добре да обоснове нарушенията, които са открили. Слабо звено в цялата конструкция на уволнението беше и че то ставаше под давлението на началника на кабинета на Хинков д-р Красимир Николов и Лучия Добрева, директор "Медицински дейности", които са бивши заместник-директори на "Пирогов", враждуващи с Димитров. Освен това обаче директорът Димитров се оказа любимец на абсолютно всички депутати от здравната комисия и те, въпреки че нямат това право по закон, директно задължиха министъра да не го уволнява.

В крайна сметка истинското лице на управлението на "Пирогов" лъсна от разследване на журналистката Валя Ахчиева за начина на лечение и злоупотребите с животоспасяващо лекарство, което пък не беше стигнало до трагично загиналата в болницата през миналата година 15-годишна Даная. От едноименната фондация, създадена в памет на момичето, започнаха протести и поискаха оставката на директора заради начина на управление на болницата. Той, от своя страна, впрегна медицинския съвет, съсловни лекарски и директорски асоциации и дори наказателен адвокат в своя защита.

Междувременно съдът отхвърли искането му да бъде възстановен на поста, тъй като няма мотиви, и Димитров продължи да протака процедурата, като заяви желание документите по делото да му бъдат връчвани в Стара Загора. Така вероятно Димитров ще дочака ротацията и с нови сили ще продължи да се бори за оцеляването си на поста. Той е директор от 2022 г., когато беше назначен на поста от проф. Асена Сербезова (ПП), но е в борда още от времето на ГЕРБ, когато печели конкурс при проф. Костадин Ангелов.

Директор за един ден

Проф. Хинков обяви, че при ротацията ще се оттегли от поста си, защото не чувства политическа подкрепа. Учудващо обаче в края на мандата си, той реши да направи поредната услуга на ГЕРБ след множеството назначения на кадри на партията на Бойко Борисов в структурите на министерството.

Още в началото Хинков назначи за заместник-министър д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването и в трите правителства на Борисов. От всички назначени от него заместници премиерът Николай Денков освободи първо д-р Пенков за несправяне с темповете на работа. Хинков го върна в министерството като свой съветник. Другото знаково назначение на министъра беше на Иванка Динева, неуспелият кандидат на ГЕРБ за управител на НЗОК. Нея той назначи за директор на агенцията "Медицински надзор". Политическият кабинет на самия Хинков също е изпълнен с лица от времето на управлението на ГЕРБ.

След като управляващата некоалиция оказа натиск върху Хинков и той за един ден отмени обявените конкурси за директори на десетина държавни болници, министърът реши да направи нова смяна - на директора на една от държавните болници в лошо финансово състояние - плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски".

Той смени директора й доц. Цветан Луканов със заместник-ректора на плевенския медицински университет проф. Димитър Стойков. Професорът пък е бивш кмет на града от ГЕРБ. Самият Луканов е директор от 2014 г. и също е бил кандидат за депутат от ГЕРБ.

За времето на неговото управление болницата по последни данни е на загуба близо 3 млн. лв. и с просрочени задължения близо половин милион лева.

Министърът обаче не сочи лошото управление като мотив да отстрани Луканов и просто го вади от борда със заповед, която е вписана в Търговския регистър. От миналия петък, 2 февруари, обаче волята на министъра се променя и в понеделник той подаде нова заповед в регистъра, с която връща Луканов до провеждането на конкурс. В момента обаче Агенцията по вписванията изчаква необходимия законов срок пак да впише нов директор.

Ситуацията, в която се намира министерството по казуса, дава знак на сектора, че следващият министър вероятно ще трябва да се съобразява отново с вечните директори.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 2

    Ха, ДБ-то са разочаровани от явния некадърник Хинков, който поставиха за министър и сега с медиите си му дава жълт картон. Интересите на ДБ-то в здравеопазването, където има рекорден бюджет тази година са големи. Поставиха си посредствен здравен министър, сложиха си техен човек за шеф на НЗОК, но тук лошите от ГЕРБ се намесиха и гласуваха в НС зам.шефа на НЗОК да е от ГЕРБ. Христо ви Иванов дори заплашваше с разваляне на сглобката, но накрая и шефа и зам. шефа на НЗОК подадоха оставки. Най-хубавото в цялата работа е, че не можаха да махнат достойния директор на Пирогов. То не бяха комисии в НС да го тричат, то не бяха протести, медийни атаки и т.н. в типичен стил на ДБ.

    Нередност?
  • 2
    klepoev avatar :-|
    Adam
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    ти ли си, Димитров? Или си ти или друг корумпиран самозабравил се некадърник в бяла престилка..

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Видимо авторката продължава да не разбира и не може да вникне във функциите на министъра на здравеопазването.
    Да пообучаваме:
    а) министърът е политическо лице, което отговаря за провеждането на съответните възприети от политическите сили зад правителството политики в сектора, който управлява;
    б) министърът като принципал може да инициира смяна на ръководствата на държавните болници при доказани груби нарушения на правилата.

    Смутен съм, че авторката месеци наред не се занимава с несъстоятелността на министъра по отношение изпълнението на политическите му задълженията, а се фокусира единствено върху жълтениите с (опитите за) уволнение на директора на Пирогов и други подобни.
    Там редът е ясен: доказателства - съд - административен акт на министъра. При положение, че не се е стигнало изобщо до съд, защо продължаваме да въртим с пръсти едно топчета? От носа...

    Нередност?
Нов коментар