🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В Русе наемат рентген и мамограф на двойно по-висока цена от тази на нови

Русенската университетска болница "Канев" ще даде 714 хил. лв. за наем през следващите три години, вместо да си купи нови апарати

Средната възраст на рентгеновите апарати в България е 17-18 години.
Средната възраст на рентгеновите апарати в България е 17-18 години.
Средната възраст на рентгеновите апарати в България е 17-18 години.    ©  Георги Кожухаров
Средната възраст на рентгеновите апарати в България е 17-18 години.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да наемеш медицинска апаратура на цени, които надвишават близо два пъти пазарните за закупуването на същата. Звучи абсурдно и далече от икономическата логика, но Иван Иванов, директорът на държавната болница "Канев" в Русе, е решил да направи точно това.

Той е подписал споразумение за наем на нов рентген и нов мамограф срещу 714 хил. лева за три години. В същото време фирмите, които предлагат апаратурата на световните лидери в рентгеновата техника, твърдят, че най-високата цена, на която може да се купи съвременен рентген, е около 300 хиляди лева, а мамограф - около 150 хиляди лева.

Иванов е наел рентгена за 477 360 лв. за три години, а за мамографа под наем ще плати 284 040 лв. Той твърди в отговор до "Капитал", че предишната апаратура е остаряла и затова е решил да вземе нова, но под наем, защото е по-изгодно. Случката обаче се коментира в здравния сектор като един от фрапиращите примери за това как се управляват държавните болници и какви обществени поръчки се провеждат в тях.

Какво купуват другите

Кратка справка в регистъра на обществените поръчки показва, че напоследък държавни структури са си купили рентгени на цени от 133 хил. лв., а болницата в Поморие е платила 183 хил. лв., УМБАЛ "Св. Екатерина" - София, е взела чисто нов апарат за 270 хил. лв., а МБАЛ "Благоевград" - 483 хил. лв. При мамографите цените се движат от 158 хиляди в болницата в Асеновград до 227 хил. в болницата в Ямбол. Разбира се, и в тези поръчки има "върхове". Детската болница "Проф. Иван Митев" в София е обявила през декември миналата година поръчка за доставка, инсталация и въвеждане в експлоатация на дигитален графично-скопичен рентгенов апарат с прогнозна максимална стойност до 960 хил. лв., който вероятно е толкова скъп заради приставките, с които се снимат деца.

На пазар за апаратура

65-те държавни болници са едни от най-големите възложители на обществени поръчки в държавата с общо около 3 млрд. лв. годишно. Те купуват почти всичко за своята работа - от лекарства, хирургически материали и импланти до ток, храна и пране на чаршафи. Едни от най-едрите като стойност поръчки са за медицинска апаратура - рентгени, скенери, магнитни резонанси. Често тя се купува със средства от еврофондове или от държавния бюджет, а разрешение за разпореждане с нея дава принципалът на държавните болници - Министерството на здравеопазването.

Апаратурата няма нито регулирани, нито фиксирани цени и покупката й става чрез обществени поръчки и която болница както се договори с вносителите. Заради големия сив сектор и корупционен потенциал в този сегмент често се получава така, че апаратурата на големите световни производители се конкурира с прохождащи китайски фирми, които дори дават по-висока от тяхната цена.

В полето на рентгеновата апаратура обаче това с какъв апарат се изследва един пациент, има голямо значение - не само за качеството на изображението, но и за това до каква степен болният човек поема допълнително облъчване. Статистика и регистри с какво точно "снимат" в България няма. Приема се, че средната възраст на рентгените в България е 17-18 години, а те по принцип трябва да се сменят през около и по-малко от 10 години, тъй като остаряват, често се чупят, а производители престават да произвеждат резервни части за много старите модели.

Защо под наем

На 31 август миналата година УМБАЛ "Канев" започва пазарни консултации за наемане на рентген и мамограф. От болницата коментираха пред "Капитал", че са провели пазарно проучване на цените на специализираната медицинска апаратура и установили, че наемането на такава е по-изгодно за лечебното заведение. Възможно е да е така, но проучването за разликите между цената под наем и покупна цена на апарата не са били обект на процедура по публични пазарни консултации. А и в случая болницата би могла подробно да се информира колко струват новите апарати и от фирмите, и от регистъра на проведените от други болници обществени поръчки.

До наема не се стига поради липсата на пари. Болницата е в добро финансово състояние. През третото тримесечие на 2023 г. по данни от МЗ УМБАЛ "Канев" има 41.4 млн. лв. приходи, разходите й са 35 млн., а задълженията - 6 млн. без никакви просрочия.

В момента УМБАЛ "Канев" разполага с два рентгенови апарата - графичен рентгенов апарат Multix, монтиран през 2006 г. Апаратът в експлоатация повече от 15 години и работи с касети. "Поради честите случаи на неизправност и необходимостта от ремонти, както и липсата на резервни части, които затрудняват работата на отделението по образна диагностика и обслужването на пациентите на лечебното заведение, се налага неговата подмяна. Вторият е дигитален рентгенов апарат DigiRad, който е монтиран през 2013 г.", казват от болницата.

Болницата разполага и с мамограф, монтиран през 2013 г., модел Mammomat на Siemens. "Фирмата, която поддържа апарата, ни информира, че ще има затруднения по отношение на поддръжката му поради възрастта на мамографа. Специализираният медициниски апарат е на повече от 10 години, често дава дефекти и се налага ремонт, което води до неудобство за пациентите, които са си записали предварително час за преглед", казват от болницата.

От Siemens, които поддържат дигитално досие на всеки свой апарат в своя сервиз, че с апарата е имало проблеми три пъти от 2021 г. до 2024 г., което не е точно често - апаратът два пъти не е имал връзка със системата и тя е възстановена, а през 2022 г. се е появила хоризонтална черта на снимките, която болницата не иска да отстрани. Освен това те наистина са изпратили съобщение, че от края на 2024 г. няма да могат да поддържат апарата. Това е станало през 2022 г.

Директорът получава три оферти за наем на рентген след пазарното проучване. Те са от три фирми - "Рейнхад", "Медикал Имейджинг Сървиз" и "Елпак лизинг".

Те предлагат цени между 440 хиляди и 482 хил. без ДДС за наем на рентген и от 256 хил. лв. годишно до 612 хил. лв. за наем на мамограф.

На база на тези цени болницата обявява обществена поръчка за наем на рентген и мамограф за общо 849 хил. лв. без ДДС, или общо 1.018 млн. лв.

На самия конкурс се явяват две компании от участвалите в пазарните консултации - "Елпак лизинг" и "Медикал Имейджинг", а заедно с тях участва и "Румедит" от Русе, но само за наема на рентгена.

Комисията класира на първо място офертите на "Медикал Имейджинг Сървиз" за рентген - тя е 397 800 без ДДС, или 477 360 лв., а за мамографа - 236 700 без ДДС, или 284 040 лв.

Въпреки че са по-ниски като стойност, офертите на "Елпак лизинг" са отстранени, защото фирмата не е представила копие на сертификат за система за управление на сигурността на информацията и защото апаратурата им не отговаря на техническите спецификации. С абсолютно същия мотив е отстранена и "Румедит".

Така болницата в Русе ще има рентген от японската фирма "Шимадзу", която няма на сайта си посочен представител и сервиз в България, а само контакти в Германия. Мамографът е китайски, на фирмата "Сино", основана през 2007 година. И вероятно след три години ще продължи автоматично договорите с тях, тъй като монтирането на такава апаратура е сложно и скъпо и изисква редица разрешителни от Министерството на здравеопазването и Агенцията за ядрено регулиране.

Директорът на ГЕРБ

Иванов е известен в сектора с два факта - след генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който оглавява Военномедицинска академия, той е вторият генерал (бригаден), начело на държавна болница. С разликата, че Иванов не е лекар, а само бивш военен с магистратура по финанси и със специализация по здравен мениджмънт. Вторият факт, с който е известен директорът, е, че беше кандидат на ГЕРБ за кмет на Русе на последните местни избори и стигна до балотаж.

Всъщност избор на ГЕРБ са почти всички сегашни директори на държавни болници, чийто тригодишен мандат изтича през следващите месеци. През миналата седмица здравният министър проф. Христо Хинков реши да обяви конкурси за бордовете и директорите на 10 болници, но беше принуден от коалиционната сглобка да се откаже - още един пример колко политически постове са всъщност управляващите държавните болници.
Все още няма коментари
Нов коментар