🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Медийна сергия | Изчезналата принцеса и изгубената реалност

Историята със снимките на съпругата на принц Уилям - Кейт Мидълтън демонстрира, че вече няма "универсална истина"

Агенциите прибегнаха до съобщение до медиите да не използват снимката на принцесата и децата ѝ, защото е била дигитално манипулирана
Агенциите прибегнаха до съобщение до медиите да не използват снимката на принцесата и децата ѝ, защото е била дигитално манипулирана
Агенциите прибегнаха до съобщение до медиите да не използват снимката на принцесата и децата ѝ, защото е била дигитално манипулирана    ©  Reuters
Агенциите прибегнаха до съобщение до медиите да не използват снимката на принцесата и децата ѝ, защото е била дигитално манипулирана    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В днешния разделен свят вече не гледаме едни и същи новини, не четем едни и същи неща и не припознаваме едни и същи известни личности. Освен, разбира се, когато става дума за едно семейство, чиито премеждия следят всички - от Карнобат до Кремъл и от Осло до Сидни.

Любимото кралско семейство на света - това на рода Уиндзор, успя да влезе в поредната си PR каша. Всичко започна наглед безобидно, когато през януари дворецът съобщи, че принцеса Кейт Мидълтън, съпруга на бъдещия крал Уилям, ще влезе за планирана коремна операция и няма да се появява публично поне до края на март. Това дискретно съобщение бе последвано от друго в края на февруари, когато Уилям се оттегли от публични събития "по лични причини". Тихите теории на конспирациите, които винаги бушуват покрай британското кралско семейство, трябваше да бъдат бързо потушени и Бъкингамският дворец, който винаги е бил известен с "умелите" си PR ходове, пусна на 10 март снимка на Кейт с трите ѝ деца, за да покаже, че принцесата е жива и здрава.

Оказа се, уви, че снимката е манипулирана в няколко детайла - както потвърдиха всички водещи световни агенции и така превърнаха малката тропическа буря в мощен ураган. "Къде е Кейт Мидълтън?" се превърна в едно от водещите търсения в гугъл, а в бившия туитър, сега X, заваляха шеги и конспирации. Предположенията варираха от сериозно болна (защо иначе са ѝ трябвали две седмици за възстановяване и още две криене), през избягала от съпруга си, до доста по-зловещи идеи. Една теория гласеше, че крал Чарлс (който наскоро обяви, че има рак) е починал, а Уилям се е отървал от жена си, за да се ожени за Роуз Ханбъри - маркиза на Чолмъндели, спрягана за негова любовница. В свят, който никога няма да забрави историята на майка му Даяна, тази теория се оказа особено благодатна за разпространение.

Нещата не станаха по-добре, когато в официалния туитър на двойката се появи съобщение от самата Кейт, в което тя пое вината за снимката, с която сама си била играла, както правела "от време на време". Ако някога сте попадали в интернет, може и сами да си представите как беше прието това в социалните мрежи, но ето един пример: "Принцесата на Уелс я няма, единият принц е в изгнание, кралят има рак, който лекува с билки. Ако беше 1300 г., Франция щеше да се готви за инвазия."

Истерията успя да достигне връхна точка, когато незнайните кралски PR-и решиха, че е добра идея Кейт да се разходи до местния магазин близо до замъка си. The Sun и TMZ публикуваха мъгляв запис от това посещение, на което не се вижда ясно лицето на принцесата, но местни жители свидетелстват, че била "в добро настроение".

Излишно е да казваме, че това не успокои интернет, а наля масло в огъня. Появиха се опити за проясняване на образа, направени с AI, сравнения на височината на двамата и всякакви други експерименти, сякаш не става дума за разходка до провинциален магазин, а за кацането на Луната.

В интерес на истината, вероятно вече нищо не е в състояние да успокои конспираторите. Епохата на социалните мрежи направи всички журналисти, а епохата на фалшивите снимки направи всички още по-подозрителни. В крайна сметка, става дума за жената, която целият свят следеше по време на бремеността и раждането на сина ѝ. Агенциите откриха и предишна кралска снимка, която е "пипана" дигитално. "Причината такива неща да стават постоянно с кралското семейство е, че те искат усамотение, когато животът им се плаща с публични пари", констатира Slate.

Но един зрител на тази драма извлече особено удоволствие от нея. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че британските власти са изфабрикували по същия начин историята с отровения бивш агент Скрипал. "Те дори са готови да фалшифицират снимки", каза със сериозно лице говорителката на режим, който произвежда между 1 и 2 тона фалшиви новини на ден.

Което доказва, че наистина живеем в постреалност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар