🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продажбите на земеделска техника се забавят

Въпреки това търговците на селскостопански машини са преобладаващи на изложението "БАТА Агро"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговците на агротехника поискаха дългосрочна 30-годишна програма за развитие на българското земеделие.

За разлика от последните няколко години, в които търговията със земеделска техника вървеше нагоре, през миналата и тази година пазарът е слаб, отчитат търговците на селскостопански машини, които взеха участие в седмото издание на изложението за земеделска техника, семена, торове и препарати "БАТА Агро 2015". Всъщност те бяха и най-многобройните изложители на разположеното върху пистите на някогашното летище Стара Загора изложение. Производителите и търговци на торове и препарати за нуждите на селското стопанство бяха значително по-малко в сравнение с миналата година.

В седмото издание на "БАТА Агро" взеха участие над 170 фирми, а заетата изложбена площ надхвърли 37 хил. кв.м. От тази година изложението се провежда два пъти годишно – през пролетта и есента. Посетителите на изложението в Стара Загора имаха възможността да видят най-модерните трактори и комбайни в света, спечелили награди "Машина на годината 2015". Още в първите часове на изложението бяха реализирани две сделки за супермодерни и мощни трактори на обща стойност над 500 хил. евро. Единият трактор ще отпътува за Троян, а другият за Хасково, уточниха от двете търговски компании. Според техническите характеристики, за да бъдат използвани възможно най-ефективно, притежателите на мощните машини трябва да обработват минимум по 4500 - 5000 дка.

Оптимизмът "Европейско финансиране"

"Възможностите, които имат българските земеделски стопани относно новите решения за модернизация на селското стопанство, са не по-малки от тези, които имат колегите им в Европа. В много случаи обаче стопанствата на нашите фермери са дори по-модерни от тези на европейските им колеги", твърдят от ръководството на водещите компании за продажба на агротехника в България – "Тайтън машинъри", "Варекс", "Златекс", "Оптиком". От фирмите отчитат не особено силна по продажби 2014 г. заради лошите климатични условия и липсата на средства по европейските програми за обновяване на земеделската техника. Оптимизмът на търговците на агротехника през тази година е свързан с възможностите за европейско финансиране. Много от тях предложиха на есенното изложение на "БАТА Агро" атрактивни лизингови условия за закупуване на нова модерна техника. В някои случаи лихвеният процент, предлаган от търговците за закупуване на земеделска техника, стигна 0.5.

"Новозакупените трактори за последните пет години представляват 8% от машинния парк в страната, а при комбайните процентът е между 14 и 15, съобщи при откриването на изложението в Стара Загора зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов. От земеделското министерство отчитат, че над 70% от земеделската земя в България се обработват с новозакупена високоефективна техника. По информация на търговците на земеделска техника обаче през последните години много земеделски производители желаят да закупят и употребявана техника в добро състояние. Това са отчели и от фирма "Тайтън машинъри България", които през миналата година откриха нова база за употребявана техника в с. Борован. "Пазарът на земеделска техника в САЩ е труден, очакваме като цяло секторът там да се свие, по предварителни очаквания с около 20-25%. В Европа звеното на Titan Machinery се справя много добре и бележи непрекъснато увеличение на резултатите. Дори финансовите резултати на групата ни в Европа бележат ръст от 20% през 2014 г. спрямо предходната година", казва изпълнителният директор на българско-американско дружество "Тайтън машинъри България" Георги Атанасов.

Очакват се засилени продажби на техника

"Апелираме за разработването на дългосрочна 25-30-годишна програма за развитие на българското земеделие. Тази програма трябва да е базирана на ясна, далновидна, научно обоснована политика с акцент върху секторите с потенциал за развитие", каза при откриването на "БАТА Агро" председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника Тодор Николов. Стартът на изложението в Стара Загора на 8 септември съвпадна с откриването на извънреден прием на проекти за закупуване на земеделска техника по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. По думите на зам.-министъра на земеделието доц. Костов само в първия ден от отварянето на новия прозорец по програмата са били подадени 602 проекта, което показва, че интересът по мярката продължава да е много голям и бюджетът от 52 млн. евро най-вероятно ще бъде усвоен докрай. Максималният размер на проектопредложението за този прием е 500 хил. евро, уточни зам.-министър Костов. До началото на октомври 2015 г. проектите ще бъдат обработени и договорени в максимално кратки срокове. С това одобрените кандидати ще имат срок на изпълнение на договорите средно около месец, в който трябва да закупят техниката. Така най-вероятно статистиката за новозакупените машини за 2015 г. ще отчете ръст спрямо 2014 г. "България се нуждае от тази високотехнологична техника, за да спази всички агроекологични изисквания и да посрещнем подготвени предизвикателствата на бъдещето", каза доц. Костов. Земеделското ведомство се представи със свой щанд на изложението, на който земеделските производители и заинтересовани страни можеха да получат консултации в областта на ПРСР и поземлените отношения.

"Възможно е и през 2016 г. да има прием на проекти по мярка "Стартова помощ за млади земеделските стопани" по Програмата за развитие на селските райони", съобщи Владислав Цветанов от дирекция "Развитие на селските райони" в земеделското министерство. Информацията за това какви приеми ще бъдат отворени по програмата през 2016 г. ще има в началото на годината, когато министерството обяви индикативния график за прием.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал