🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Превръщаме Кърджали във високотехнологичен център в областта на автомобилостроенето

Хасан Азис, кмет на община Кърджали

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Община Кърджали има готовност да реализира европейски проекти на стойност 500 млн. лева.

Господин Азис, как се променя бизнес климатът в община Кърджали?

- През последните години община Кърджали съдейства за реализирането на големи инвестиции, които днес определят позитивната посока на икономическото й развитие. Такова съдействие сме оказали на холдинг "Теклас", който изгради едно от най-успешните си предприятия именно в нашата община. Там работят 1500 души, очакваме до края на годината броят им да стигне 2000. През последните години работихме за изграждането на нова промишлена зона по пътя към Маказа и усилията ни вече дават резултат. В този район разполагаме с 250 дка земя. Проектът за изграждане на промишлена зона е още от времето, когато използвахме възможностите на програма ФАР за трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Закупихме и частни имоти, за да обособим по-добре тази зона. Техническият проект за изграждането й беше изготвен още през 2007-2008 г. Днес се стремим да насочим там всички нови инвеститори, които идват в Кърджали. Един от тях е крупен френски инвеститор в областта на автомобилостроенето, с който водим преговори от известно време. Той търси от нас съдействие да купи площ от 30 хил. кв.м. Става въпрос за разкриване на над 500 работни места. Желанието ми е Кърджали да се превърне във високотехнологичен център в областта на автомобилостроенето. Очакваме нови инвестиции и в оловно-цинковия комбинат.

Увеличиха ли се инвестициите в общината с отварянето на новия път към Маказа?

- Вече има няколко големи компании, които проявяват интерес за инвестиции в Кърджали. Те са предимно от областта на хранително-вкусовата промишленост и туризма. Няколко малки гръцки фирми, които предоставят транспортни услуги, занимават се с недвижими имоти, вече действат на територията на общината. Отварянето на пътя към Маказа даде възможност особено на румънските туристи да предпочетат този път и да преминават през Кърджали. С отварянето на Маказа нашата община вече предоставя не само регионални или местни туристически услуги. Вече имаме туристи от цяла Европа. Имаме значителен ръст в областта на туризма. През летния сезон е трудно в Кърджали да се намерят места в хотелите.

С какъв бюджет разполага община Кърджали през 2015 година?

- Бюджетът ни за тази година е в рамките на около 40 млн. лв. Той бележи ръст от 7-8% в сравнение с миналата година. Ръстът е естествен, като се има предвид подобрението на инвестиционния климат в общината, направените нови инвестиции в частния сектор, приходите на общината от местните данъци и такси, от продажбите. Със сигурност ще имаме по-голямо изпълнение на бюджета от това, което е заложено. През тази година Кърджали бележи значителен ръст и по отношение на публичните инвестиции, осигурени чрез реализиране на проекти, финансирани от европейските фондове. Работим по инвестиционна програма за подобряване на общинската инфраструктура в рамките на 12 млн. лв. – образователна, социална, пътна инфраструктура.

Инвестиционната програма, която реализираме чрез програмите, финансирани от ЕС, само за тази година от няколко проекта наближава 100 млн. лв.

Кои са най-важните инфраструктурни проекти в общината?

- През миналата и тази година на практика успяхме да реализираме най-важните инфраструктурни проекти на Кърджали през последното столетие. Един от тези проекти е интегриран воден проект на общината на стойност около 70 млн. лв. Чрез този проект подменихме близо 24 км от водопроводната мрежа на общината, подменихме канализационната мрежа и изградихме 27 км нова такава. Най-важният резултат от този проект е новоизградената пречиствателна станция за отпадни води. Кърджали вече изпълнява напълно изискванията и нормите на ЕС по отношение на пречистването на отпадните води и недопускането на замърсяване на големите водни площи, какъвто е яз. "Студен кладенец". Този проект се изпълнява в рамките на повече от десет години, тъй като той води началото си още от програма ИСПА. Проектът е основополагащ за нас и по отношение подобряване качеството на питейната вода и за незамърсяване на водните площи. Благодарение на него и най-вече на новоизградената пречиствателна станция ние вече не замърсяваме водата на двете наши съседни държави - Гърция и Турция.

Вторият голям проект, който реализирахме през тази година в рамките на 5 млн. лв., е доизграждането на парк "Арпезос-север". Финансирането по трите етапа за изграждане на парка е по оперативна програма "Регионално развитие" и е в размер на 15 млн. лв. Само с изграждането на парк "Арпезос-север" - първа, втора и трета част, към момента имаме застроени 170 хил. кв.м паркова площ в центъра на града. Никъде в нашата страна няма толкова голям парк. С него ние отдавна надхвърляме европейските изисквания за зелена площ на глава от населението. Сред важните проекти, които успяхме да реализираме, е изграждането на центрове от семеен тип. "Перперикон" е следващият проект, по който работим. Той също е по оперативна програма "Регионално развитие". Там целим да подобрим туристическата инфраструктура, като сумата на проекта е в рамките на около 5 млн. лв. Перперикон вече има друга визия - пешеходни пътеки, специални съоръжения за наблюдение. Като исторически паметник на културата той вече е на европейско ниво.

Имате ли и други проекти в областта на туризма?

- Даденост на община Кърджали освен археологическите забележителности са водните ни площи. Един от проектите, които реализирахме през последните години, е т.нар. водно огледало. Към настоящия момент водното огледало е под управлението на общината. Предвиждаме то да се превърне в плавателен канал. За Кърджали през 20-те и 30-те години на миналия век се е говорело като за малката Будапеща. Съществувала е идеята река Арда да се превърне в плавателен канал. През 21 век ние сме готови да реализираме и тази идея. Имаме готовност със собствени средства да осъществим проекта, но при възможност ще използваме европейско финансиране. Ще изградим няколко съоръжения, които да подпомогнат качването и слизането на няколко малки корабчета. Ще закупим и няколко плавателни съда.

Каква е проектна готовност на Кърджали за новия програмен период?

- Към настоящия момент община Кърджали има готови технически проекти за усвояване на 350 млн. лв. След изпълнението на проекта "Техническа помощ" по оперативна програма "Регионално развитие" ще имаме готови разработени проекти за 120-150 млн. лв., което означава, че в началото на плановия период - 2014 – 2020 г., община Кърджали влиза с проектна готовност за над 500 млн. лв.

Имате ли реализирани проекти в областта на публично-частното партньорство?

- На този етап нямаме такива проекти. Идеята ни е в бъдеще да реализираме такива по отношение на възможностите, които ни дава парк "Арпезос". Предвиждаме на принципа на публично-частното партньорство да изградим луна-парк "Кърджали". Това ще бъде уникален проект за страната.

Интервюто взе

Сашка Панайотова

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал