🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стара Загора откри парка на мястото на старите казарми

В изграждането му са инвестирани 5 млн. лева

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С няколкомесечно закъснение от първоначално предвидения срок Стара Загора откри новия си парк, който е с площ от 78 дка и е изграден върху част терена на бившите артилерийски казарми в града. Той разполага с всичко необходимо за отдих и развлечение. За изграждането на парка предишното правителство отпусна 4 млн. лв. по линия на публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Отделно общината инвестира 1 млн. лв. собствени средства.

За реализацията му Министерството на отбраната прехвърли на Стара Загора собствеността на 90 дка от военния терен с обща площ 130 дка. Има вариант и останалите 40 дка от бившите казарми също да бъдат прехвърлени на общината. Според кмета на Стара Загора Живко Тодоров не е удачно да има застрояване до новия парк. "Добро решение, е на това място да има атракции, да се изгради лунапарк. Това би привлякло още повече посетители", казва Тодоров.

На разходка в парка

Паркът може да се ползва от всички граждани на Стара Загора, защото на практика е еднакво отдалечен от центъра на града и от трите квартала "Три чучура", "Железник" и "Казански". Проектантите и архитектите на парка са запазили максимално съществуващата дървесна растителност, като са я допълнили с нови декоративни храсти и фиданки.

В центъра на площадното пространство е разположен шадраван с площ от 300 кв.м, а в близост до него има открита сцена. Централният площад и централната алея на парка са с декоративна настилка и комбинация от бетонови цветни и естествено гранитни павета. Парковото пространство се допълва от лапидариум, с кът с три сухи шадравана и алпинеум. Предвиден е и минизоопарк за отглеждане на дребни декоративни птици. Изградената японска градина с изкуствено езеро е подходяща за водоплаващи птици.

Обособена е оградена площадка за разходки и занимания на домашни любимци, с препятствия и съоръжения за игра. Детските площадки в парка са изпълнени с ударопоглъщаща саморазливна настилка и предпазна ограда. Освен зони за игра за деца от различни възрасти е оформена и зона на деца с трайни увреждания.

Парковото пространство е оптимално осветено, осигурено е енергоспестяващо осветление. Предимство е достъпната архитектурна среда, подходяща за хора с увреждания. За тях ще бъдат предвидени и места на временния паркинг за 100 автомобила. Паркът предоставя отлични условия за спорт. В него влизат оборудвано игрище за минифутбол с изкуствена трева и трибуни от 100 седящи места, игрище за баскетбол и трибуни, две площадки за бадминтон, два тенис корта, както и фитнес на открито.

Всички игрални полета са осветени и оградени с висока ограда. Пешеходни и велоалеи осигуряват достъп до отделните зони на парка. Паркът е оборудван с 300 пейки, беседки, кашпи, перголи, питейни фонтанки, 200 кошчета за отпадъци, информационни табели и др. Изградена е система за видео наблюдение.

Следва спортна зала

Новият парк на Стара Загора е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на града, който предвижда инвестиции общо за над 750 млн. лв. до 2020 г. Освен изграждане на парк с атракциони, детски и спортни площадки, Програмата за реализация на проекти в социалната зона на Интегрирания план предвижда и многофункционална зала за спортни и културни събития със 7000 места, която да се разположи върху оставащите 12 декара от терена на старите казарми. "За целта ще търсим спонсори или ще използваме възможностите на публично-частно партньорство", казва Живко Тодоров.

От казармата до парка

Теренът на бившите артилерийски казарми, който са намира почти идеалния център на града от няколко години се разглеждаше като потенциален за изграждането на парк в Стара Загора. През 2012 г. Министерството на отбраната започна процедура по преобразуване на имота, което да позволи неговото прехвърляне към общината. Физически това се случи едва миналата година, когато на 8 юли след решение на Министерския съвет областният управител предаде символично собствеността на кмета. Веднага след това последва обществена поръчка за избор на изпълнител, която беше финализирана през есента. Търгът беше спечелен от консорциум "РСРП - София", в който влизат компаниите "Стройкомерс", ЕТ "Архид - Димитър Динев" и "Р.С. инженеринг" и който предложи цена на изпълнение от 3.66 млн. лв.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал