🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на шивашката "ИдеалФешън" растат вече пета година

Започнала дейността си с едва десет служители, днес фирмата осигурява над 200 работни места

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията инвестира 1.3 млн. лв. в проект за подобрявяне на енергийната ефективност във фабриката в Джебел.

"По-голяма част от трудовия ми път е минал в шивашкия бизнес. За мен беше съвсем естествено в един етап от живота си да направя собствено шивашко предприятие, защото вече знаех тайната на успеха на този бизнес." Това казва собственикът на джебелското шивашко предприятие "ИдеалФешън" Сaбахатин Гьокче.

Той започва бизнеса си с малък шивашки цех с едва 10 работници през 1998 г. в родния си Джебел. Седемнайсет години по-късно цехът се е превърнал в модерна фабрика. Освен фабриката в Джебел Гьокче е успял да открие шивашка фабрика в град Кърджали и шивашки цех в с. Долен. В шивашкия му бизнес вече работят общо 200 души, а плановете на собственика са до края на годината да увеличи наетите в производството с още 50 работници. Продукцията на "ИдеалФешън" заминава предимно за европейските пазари, а основни партньори на предприятието са известни световни модни вериги.

Партньорите

Българската компания шие за диктаторите на бързооборотната мода модели на ишлеме, стигайки до производство от 100 хил. артикула на месец. От складовете за готова продукция на "ИдеалФешън" към Европа потеглят предимно дамски облекла - блузи, поли, рокли. "Клиентите дават моделите и в повечето случаи предоставят и материалите, необходими за изработването им. Когато се налага, набавяме нужните платове и конци сами. Внасяме предимно от Турция, където пазарът предлага огромни възможности", казва Гьокче.

Турция обаче се оказва и основен конкурент за българските шивашки фирми. Турските предприятия често успяват да се наложат с по-ниска цена, постигайки по-голяма производителност на труда. Това е разковничето за успеха в нашия бранш, казва собственикът на "ИдеалФешън". Стремежът за по-добри резултати в производството и оттам към по-ниски цени карат Сабахатин Гьокче да инвестира в ново оборудване и обучение на работниците си.

Инвестициите

"ИдеалФешън" е първата фирма в община Джебел, успяла да защити проект по програма "Енергийна ефективност". Проектът е на стойност 1.35 млн. лв. С тези средства е обновена изцяло базата на фабриката в Джебел - осветление, климатизация, покрив, външно саниране. Закупени са нови, безшумни, високопроизводителни машини с нисък разход на енергия. "Благодарение на този проект сградата стана като нова. Успяхме да намалим наполовина разходите си за електрическа енергия. Преди модернизацията плащахме месечно 7-8 хил. лв. за ток, сега това перо падна почти наполовина", посочва Гьокче. След направените инвестиции производителността на "ИдеалФешън" е нараснала с 30%.

С финализирането на проекта започва изграждането на нова производствена база в Кърджали с инвестиция от 600 хил. лв. Към момента в нея вече работят 60 души. През изминалите месеци джебелското предприятие открива и нов цех в село Долен, в който засега работят 20 души. "Тъй като вече имаме добър опит в подготовката на европейски проекти, сега работим върху подобен проект и за кърджалийското ни шивашко предприятие", казва Гьокче. Той има желание да замени машините с нови, ползвайки възможностите на програма "Конкурентоспособност" през новия програмен период. Предприятието ще кандидатства и по схемата "Ново работно място" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Резултатите

От 2010 година досега "ИдеалФешън" постига ежегоден ръст на приходите си. Добрият резултат според собственика идва от непрекъснатите инвестиции и стремежа към повишаване на качеството в производството. Въпреки това Себахатин Гьокче не забравя уроците от трудните за бранша години - 2009-2010.

Днес в "ИдеалФешън" посочват, че са пример за етническа интеграция. Във фабриката работят българи, турци, българомохамедани и роми. "Трудно се намира работна ръка в Кърджали. Границата с Гърция се отвори, много хора работят там. Независимо от това успяваме да наемем подходящите хора", казват от "ИдеалФешън". "Разбрали сме, че най-важно за един работник е да си вземе навреме заплатата, а хората при нас се хранят безплатно и са доволни от възнагражденията си", казва Сабахатин Гьокче.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал