🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"КонтурГлобал" очаква НЕК да се разплати в срок

Стабилността на енергийната система е под въпрос заради междуфирмената задлъжнялост в сектора, казва изпълнителният директор на на американската централа Гари Левсли

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че енергийният министър Теменужка Петкова опроверга страховете от недостиг на електричество през зимата, междуфирмената задлъжнялост остава един от най-сериозните проблеми на българската енергетика и в частност на Старозагорския регион. Държавната НЕК дължи около 400 млн. лева на "КонтурГлобал ТЕЦ Марица-изток 3" и това поставя топлоцентралата в невъзможност да обслужва дълговете си към основния си доставчик – държавните мини от Маришкия басейн. Според Американската компания в дългосрочен план изплащането на натрупаните задължения е от ключово значение както за доброто финансово състояние на ТЕЦ-а, така и за стабилизиране състоянието на останалите участници по веригата – мините и техните подизпълнители.

В търсене на заем

Очевидно на подобно мнение са и от БЕХ, който преди няколко седмици стартира процедура за търсене на банка кредитор или инвестиционен консултант по облигационен заем, с който НЕК да плати дълговете си към "КонтурГлобал ТЕЦ Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово", които общо достигат 900 млн. лв. Повечето участници на енергийния пазар определят това като знак за положително развитие и конструктивна стъпка към стабилизиране на ситуацията в енергийния сектор. Според споразумението от 14 август цената за мощност на "ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3" ще бъде ефективно намалена със 17%, но само след като НЕК плати всички свои задължения, акумулирани до влизането на споразумението в сила. Това означава, че финализирането на процеса е в ръцете на НЕК, БЕХ и правителството.

От топлоцентралата изразиха надежда, че процедурата по осигуряване на кредит ще завърши успешно и дългът ще бъде изцяло платен, ако не през октомври, то поне до финалната дата 30 ноември, след която споразумението се анулира автоматично.

В омагьосан кръг

Според изпълнителния директор на "КонтурГлобал ТЕЦ Марица-изток 3" Гари Левсли това би поставило под особено голям риск доставките на лигнитни въглища, а оттам и редовното функциониране на централата. "Разбирам положението, в което се намират мините – те са вторият по големина корпоративен работодател в страната и са от ключово значение за българската енергетика, както и за икономиката на региона, а подготовката им за интензивния зимен сезон е затруднена поради липсата на средства. Задълженията на "КонтурГлобал ТЕЦ Марица-изток 3" към тях в момента възлизат на около 190 млн. лв., но за съжаление сме поставени в сходна ситуация – очакваме плащане от страна на НЕК, която към момента ни дължи повече от 400 млн. лв. Наш приоритет е да покрием задълженията си към мините и категорично сме поели ангажимент да го направим веднага щом споразумението влезе в сила и НЕК се разплати с нас", казва той.

Стабилността на енергийната система е тема и на временната комисия за оценка състоянието на енергетиката в България, водена от Валери Симеонов. В документа се съдържат обвинения в непрозрачно разходване на средства от страна и на американските централи в Маришкия басейн. От "КонтурГлобал ТЕЦ Марица-изток 3" коментираха, че докладът манипулативно се фокусира върху пет техни поръчки за пренебрежимо малки суми от общо хилядите процедури, които централата изпълнява всяка година. "Според нас е жалко, че определени политически групи могат да си позволят такава дезинформация и разпространяването на безочливи лъжи за постигане на политическите си цели, като по този начин откровено вредят на цялата икономика и прогонват потенциални преки чужди и местни инвеститори, които биха могли да открият добре платени работни места за трудолюбивите българи в региона на Стара Загора", посочи Гари Левсли. От топлоцентралата добавиха още, че не са съгласни и с издадените постановления и ги обжалват.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал