🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Унитех" търси нови пазари за специализираните си помпи

Кърджалийското предприятие изнася над 60% от продукцията си

   ©  Капитал Daily
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията инвестира в нова производствена база по европейски стандарти.

Фирма "Унитех Христев и СИЕ" СД е сред предприятията в регион Кърджали, които доказват на практика, че при добра визия за развитие на бизнеса, последователност, непрекъснати инвестиции малкият бизнес в България също може да бъде успешен. Машиностроителната компания е единствената в България, която произвежда специализирани помпи от неръждаема стомана за нуждите на хранително-вкусовата промишленост.

Помпите на "Унитех" намират приложение в областта на млекопреработването, консервната промишленост, производство на вино, бира, козметичната промишленост. "Ние сме трима съдружници, управляваме бизнеса си съвместно, като се стремим да бъдем конкурентни на европейските фирми, които работят в тази област", казва Атанас Христев, съсобственик в кърджалийското предприятие. Показателен за успеха на фирмата е фактът, че след кризата в машиностроенето през 2008 г. до днес "Унитех" отбелязва ежегоден ръст на оборота и печалбата си от 3 до 5%. В производството са заети 50 души. Съставът е постоянен, няма текучество. "Може би непрекъснатата грижа за производството от наша страна, обновяването на базата и създаването на добри условия за работа, както и фактът, че при нас трудовите възнаграждения не закъсняват нито ден, са причина да задържаме хората си на работа", смята Христев.

Пътят на готовата продукция

Продуктите с марка "Унитех" намират все по-широки пазари. Днес над 60% от продукцията на фирмата заминава за износ. Кърджалийското предприятие произвежда около 1000 помпи от неръждаема стомана годишно. Износът в областта на винопроизводството е насочен предимно към Франция, Италия, Испания и Португалия. Част от продукцията на "Унитех" намира реализация в чужбина чрез други български фирми, за които "Унитех" изработва помпи по поръчка. Сред тях са "ТМ Инокс", "Пим", "Родина", "Донидо" и други. "Произвеждаме доста разнообразна гама от помпи, които покриват почти всички нужди - центробежни, винтови, хомогенизатори, бутални помпи, перисталтични помпи. От всеки вид поддържаме няколко разновидности. Това ни прави гъвкав и предсказуем партньор", казва Атанас Христев.

Тясна специализация

След разработването на първите модели помпи през 1993 г. тримата съдружници в "Унитех" решават, че ще развиват фирмата единствено в производството на специализирани помпи за хранително-вкусовата промишленост. Започват да следят всички новости и тенденции, които се появяват на европейския пазар в тази област, и да ги внедряват в производството си. "Въпреки стабилните ни позиции в Европа продължаваме да търсим нови пазари", посочва Христев. Кърджалийската фирма планира нови инвестиции и проникване на турския пазар. "Там обаче конкуренцията е много голяма. Участваме на изложения и се надяваме скоро да намерим мястото си на този пазар." За да подобрят организацията си на работа, собствениците изграждат нов монтажен цех върху площ от 720 кв. метра. Строителните работи са почти завършени, до края на годината трябва да приключи оборудването на новата база. "Идеята ни е да създадем отделни места за монтаж на различните типове помпи, ще внедрим нов стенд за изпитване на детайлите и готовата продукция. По този начин ще подобрим още качеството", казва Христев.

За реализацията на тези планове "Унитех" кандидатства за финансиране по програма "Енергийна ефективност". Проектът им е на стойност 500 хил. лева, но бива отхвърлен. Затова собствениците на "Унитех" ще инвестират собствени средства.

Проблемите

Както за повечето кърджалийски фирми, и за "Унитех" основен проблем остава намирането на качествени кадри на пазара на труда. "От професионалните гимназии не излизат добре обучени специалисти. Затова се стремим да ги обучаваме на място", казват от фирмата.

Друг проблем е лошият път, по който се стига до базата на фирмата в Източната индустриална зона на Кърджали. Заради силно повредената пътна настилка предприятието наскоро щяло да изгуби важни партньори. "Имахме посещение от наши френски клиенти, които, след като с мъка се добраха до нас, заявиха, че е несериозно до една успешна фирма да се стига по почти липсващ път. Плащаме си данъците и общината е длъжна да направи необходимото", настояват от кърджалийското предприятие.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал