Какъв искаш да станеш

Няколко сайта за професионално и кариерно ориентиране може да ви помогнат да отговорите на този въпрос

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои хора са наясно още от най-ранна детска възраст, че искат да станат лекари, пилоти, "като мама"... Други се лутат между собствените си желания, амбициите на родители и роднини, това, което е модерно. Има и трети, които постъпват прагматично – анализират собствените си качества, знания, умения и потенциал (сами, но и с външна помощ), преценяват какво искат и могат да правят, с какво биха могли да се издържат, без да правят компромис с личните си интереси, опознават сектора и професията, към която биха искали да се насочат. Ако все още не сте решили с какво искате да се занимавате (или може би това е въпрос, който стои пред вашето дете или млад човек, когото познавате), този списък със сайтове за професионално и кариерно ориентиране ще ви помогне да направите разумен и информиран избор.

www.wishbox.org

В сайта на фондация "Мечти в действие" (WishBOX) можете да се "запознаете" с изявени професионалисти в 20 различни области – от архитектура и медицина до селско стопанство и спорт. В кратки видеа те разказват за собствения си професионален път, за професията си и сектора, в който работят. Блогът на сайта непрекъснато се обновява с полезна и забавна информация, свързана с професионалното и кариерното ориентиране. От сайта може да се свали и ръководство за кариерно ориентиране, което учители или професионални консултанти могат да използват в работата си.

www.kakvidastanem.bg

Сайтът предлага подробна информация на тема професионално и кариерно ориентиране. В секцията "Професии" накратко са представени характеристиките на общо 254 професии, както и в кои университети в България можете да завършите специалност, която ви дава право да упражнявате всяка една от тях. На сайта е поместено и кратко представяне на университетите, както и профил на специалностите, които предлагат (последната актуализация на сайта обаче е от 2012 г.). Публикувани са и полезни материали с насоки как да планирате кариерата си, как да си намерите работа, да развиете силните си страни, как да се подготвите за интервю и т.н. Идеята на сайта е по-скоро да бъде практично помагало за професионално и кариерно ориентиране.  Сайтът е част от бизнес групата JobTiger и е създаден по инициатива на "Проект Пазар на труда" на Американската агенция за международно развитие. Поддържа се от Фондация на бизнеса за образованието.

http://orientirane.mon.bg

Това е порталът на тема кариерно ориентиране на Министерството на образованието и науката (МОН), който по план трябва да бъде активен в края на март. Той е част от европроекта на институцията за изграждане на система за кариерно ориентиране в училищното образование. На портала ще бъде публикувана информация, свcрзана с институциите в средното и висшето образование и структурата и съдържанието на училищното образование, както и информационните характеристики на профилите и професиите, които се изучават в училищната система. Той ще разполага с насочващи въпросници за ученици, които да им помогнат да направят избор, ако са 7-8 клас и им предстои да преминат към гимназиалното си образование или са 11-12 клас и правят планове за висшето си образование или да излязат на пазара на труда. Порталът ще разполага и с интерактивни упражнения за кариерно ориентиране, както и с 30 филма, посветени на същата тема. По проекта на МОН от есента на 2012 г. вече работят 28 кариерни центъра във всеки от областните градове, като консултантите предоставят експертни съвети за избора на професия и кариера на учениците както в училище, така и на място. Регистърът и контактите за връзка с тях също ще бъдат публикувани на портала.

www.karieri.bg

Сайтът karieri.bg от групата на "Икономедиа" е информационен център за работа, обучения и човешки ресурси. Освен обяви за работа и полезна информация за стажове и стипендии в него могат да се намерят и практични и аналитични материали на тема професионално и кариерно ориентиране. В специализираната секция "Кариерен клуб" можете да се запознаете с възможностите за кариерно развитие в конкретни браншове, както и да намерите съвети и лични истории на професионалисти. Към момента са създадени кариерни клубове за секторите финанси, ИКТ, маркетинг и реклама, наука и развойна дейност и зелени професии, като списъкът непрекъснато се разширява. Сайтът дава възможност да се абонирате за седмични бюлетини за всеки един от клубовете, т.нар. кариерен компас, така че да проследявате всички нови възможности за работа, стаж, стипендии, съвети и новини в конкретния сектор.

http://science-girl-thing.eu/bg/jobs

Сайтът "Науката: точно за момичета!" предоставя информация на всички официални езици на ЕС за възможностите за кариера в сферата на науката и иновациите. Той е създаден във връзка с кампанията на европейския комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Мойра Гейгън-Куин "Жените в сферата на научните изследвания и иновациите", чиято цел е да насърчи повече жени да избират научноизследователски кариери. Информацията обаче може да бъде полезна и за момчета, тъй като накратко са представени различни професии, свързани с науката и с какво конкретно се занимават хората, които ги упражняват. За повече вдъхновение на сайта има видеопрофили на жени, които се занимават с наука от цяла Европа.

http://icould.com

Ако владеете английски, този сайт ще ви бъде полезен със своите над 1000 видеа, в които професионалисти разказват за работата си и дават практични съвети на хората, които биха искали да им станат колеги. Сайтът предоставя и информация за родители, които търсят подходящи начини да подкрепят младите хора, които се опитват да направят избор на професия, кариерен път или да решат конкретен проблем, пред който са изправени. Други полезни сайтове, посветени на темата кариерно ориентиране на английски, са http://myfuture.edu.au и https://bigfuture.collegeboard.org/get-started.
И още...

- http://careercenters.staj.bg/?mode=all - сайтът предлага подробен списък с контактите на университетските кариерни центрове, от които можете да научите за възможности за стаж и съвети на тема кариерно ориентиране.

- www.navet.government.bg/assets/cms/File/arch_cpo/sections/Legal-reg_cipo_act.htm - тук можете да намерите списък с центровете за информация и професионално ориентиране в цялата страна, които са лицензирани от Националната агенция за професионално образование и обучение.

- http://link-project.eu/?lan=BG&id=305 – карта, на която са маркирани всички бюра по труда, консултантски и кариерни центрове в страната.

Текстът е част от специалното издание "Образование" на в. "Капитал". Всички статии от него можете да откриете тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 3
    • + 2

    В България най-модерното е поп-фолк звезда и мутра.

    Нередност?
  • 2
    sincere avatar :-P
    Коте
    • + 1

    Сега е на мода евродепутат, малкото синче на Ирен Кръстева това си мечтаело.:)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал