Усъвършенствай езика

Летните обучения зад граница съчетават полезното с приятното

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ваканция в чужбина плюс езиково обучение. Съчетанието "две в едно" отдавна се е доказало като полезно и интересът към него продължава да расте. Специализирани консултантски агенции предлагат широк избор от държави и градове, в които през лятото учениците могат да учат и усъвършенстват чужд език. Уроците са в комбинация с културна и туристическа програма, любим спорт, танци, музика, голф и дори готварство или приключенски лагер.

Накъде

"Най-предпочитани са Англия и Германия - държавите, в които се говорят най-популярните езици. Тази година се наблюдава засилен интерес към езиковите ваканции в САЩ. Много голямо е търсенето и на програмите с английски език в Малта", коментира Бистра Илиева, управител на образователна институция "Дарби". Дочка Кирова, координатор "Езиково обучение и средно образование в чужбина" в консултантска агенция "Едланта", допълва, че и тази година топ дестинации ще бъдат Испания, Малта и Франция, а интересът към Англия е постоянен. "Очакваме завишен интерес към летните програми по немски и английски език в Германия – това се наблюдава като тенденция от миналата година", смята Кирова. Ирина Христова, управител на "Интеграл", уточнява, че английски език може да се изучава в Англия, Малта, САЩ и Канада, но също и в Белгия, Швейцария и Германия. А езикови ваканции с немски могат да се проведат в Германия, Австрия, Швейцария и Белгия. Агенциите предлагат възможности за лятно езиково обучение и в Австрия, Италия, Ирландия, Португалия, Кипър, дори Русия, Япония, Китай, Южна Африка и Южна Америка.

Време ли е

Трудно е да се определи коя е най-подходящата възраст за езиков курс зад граница. Наблюденията на консултантите показват, че най-масова е групата на учениците от 12 до 17 години. "Но долната възрастова граница пада. По-ранното пътуване се обяснява с това, че в България е широко застъпено ранното чуждоезиково обучение и децата на 10 вече са готови да комуникират на чужд език - най-често това са английски или немски. На тази възраст обаче те все още боравят с ограничен речник, освен ако не четат много книги, и не успяват да усетят богатството на езика. Затова препоръчваме повторно пътуване, когато ученикът е на 14-15 години, вече има по-широки интереси и ще може да общува по-пълноценно", обобщава Ирина Христова. Ако детето е по-малко, а родителите се притесняват, препоръчваме фамилните езикови ваканции, казва Дочка Кирова.

Обучение в група

"Езиковото обучение, което "Дарби" предлага за деца и ученици, е само в групи и това е световната практика", обяснява Бистра Илиева. Когато се настанят в избрания учебен център в чужбина, децата се разпределят в класове от около десет ученици. Курсовете са с различна интензивност, според нивото на владеене на езика, което се установява с тест на място. Съществуват варианти на детски програми, в които към груповото обучение могат да се добавят индивидуални занимания с преподавател, уточнява Илиева.

Петя Ламбова, мениджър ключови клиенти в "Скай лайнс България", също обобщава, че предпочитаната форма за обучение е груповата - заради стимулиращата среда и участието в различни ролеви игри. Индивидуалната форма на обучение пък позволява фокусиране върху проблемните за ученика места – например правопис, комуникация, разбиране, и позволява постигане на максимални резултати за сравнително по-кратко време. Възможна е и комбинация от групово обучение с допълнителни индивидуални уроци, посочва Ламбова.

Бистра Илиева очертава и друг вариант - настаняване в семейство на учители, което позволява непрекъснато и интензивно обучение по езика.

Пътуване - самостоятелно

"В последните години предпочитани са т.нар. индивидуални пътувания от България до избрания езиков център в чужбина", коментира Дочка Кирова. Според нея се налага тенденцията малки групи от по 2-3 деца, които са приятели или роднини, да пътуват заедно. "В този случай предлагаме специална отстъпка от цената", уточнява Кирова.

"Предимството на индивидуално записване в езиков курс е, че се ограничава минимално възможността за разговори на български език. Децата стават по-самостоятелни и уверени в себе си", коментира Петя Ламбова. Но пътуването в група с други деца също има своите предимства - учениците не усещат толкова силно раздялата с родителите, приемат по-спокойно новата обстановка, а и цената е по-ниска.

"Ефектът на пълно потапяне в езиковата среда се постига най-добре, когато в езиковия център има ограничен брой български ученици", отбелязва и Ирина Христова. По думите й на групови пътувания се спират семейства, чиито деца са по-малки, не са се делили от вкъщи или пътуват за пръв път сами. "Родителите са по-спокойни, ако с децата има групов ръководител от България, с когото могат да поддържат непрекъснато връзка. От друга страна обаче, родителите са наясно, че детето няма да бъде принудено да преодолее езиковата бариера, защото, ако има нужда от нещо, ще се обръща към своя групов ръководител на български, вместо да направи крачка към по-трудния контакт и да потърси помощ на чуждия език", коментира Христова. И уточнява, че пътуването в група излиза по-евтино от индивидуалното пътуване с около 200 - 300 евро в най-добрия случай.

Общежитие или приемно семейство

Обикновено предпочитаната форма за настаняване е в общежитие (пансион) на училището зад граница. Този вариант позволява ученикът да живее на същото място, където е и обучението, и това спестява време и разходи за пътуване. Предимство на този вариант е, че за учениците денонощно се грижи квалифициран персонал. А снимки и пълна информация за условията на настаняване могат да бъдат предоставени предварително. Настаняването в пансион позволява по-бързо адаптиране към новата среда и по-лесно сприятеляване с ученици от други държави, добавя Петя Ламбова. "Животът в приемно семейство обаче също е добър избор – той дава възможност за запознаване с местния бит и култура, както и по-дълго практикуване на езика с хора, за които езикът е роден. А и децата получават персонално внимание", обобщава Ламбова.

"Препоръчваме настаняване в семейство, когато лятната ваканция е в по-малък град - например Борнмът и Кеймбридж в Англия; Аугсбург и Хайделберг в Германия, Саламанка и Марбея в Испания", казва Дочка Кирова. И уточнява, че обикновено вариантът с общежитие е по-скъп от пребиваване в приемно семейство.

"Курсовете с настаняване в семейство са по-евтини, но този вид не е предпочитаният от българските ученици. Причината е, че в този случай те трябва да се съобразяват с правилата на домакините, да ядат храната, която е приготвена в къщата, а това предполага по-малък избор. Освен това семействата невинаги живеят в близост до езиковите центрове и учениците трябва да ползват градски транспорт. Затова, макар и по-скъпи, центровете с настаняване в общежитие са по-предпочитани", обяснява Ирина Христова.

Колко струва

Цените за езикова ваканция зад граница варират в зависимост от държавата, изучавания език, интензивността на обучението, възрастта на кандидата. Сумите за курсове за ученици над 16 години обикновено не включват програма за свободното време и уикенд екскурзии.

"Когато сравняват цената на езиковите курсове, родителите трябва да обърнат внимание на това какво включва сумата. Най-често срещаните клопки са скритата такса за записване, която агенцията взема, и която не е включена в пакетната цена – размерът й е от 100-200 евро", предупреждава Ирина Христова. Друг подводен камък е трансферът от летището – това е най-скъпият единичен компонент на ваканцията, тъй като заради часовете на пристигане може да се наложи пътуване с такси, дава пример Христова.

Най-често пакетните цени за двуседмичните езикови ваканции включват обучение, настаняване, храна, спортна и развлекателна програма, екскурзии, трансфери, входящ тест за нивото на владеене на езика, учебни материали и 24-часов контрол от квалифициран персонал. За Англия например цените могат да започнат от 1300 паунда, за Малта – от 1100 евро, за Германия – от 1200 евро, за Испания – от 1500 евро, за Франция – от 1500 евро.

 

Избор на посредник

При избор на езикова ваканция са важни два фактора - агенцията в България, която посредничи и която е направила предварителен подбор на предложенията за обучение в чужбина, и фирмата, която организира ваканцията на място зад граница. В различните държави фирмите, които организират летни ваканции за чуждестранни ученици, подлежат на контрол от местни организации и трябва да отговарят на конкретни изисквания, обяснява Ирина Христова. "Има центрове, които не са акредитирани от местните органи. Това не означава, че са незаконни, а че никой не контролира качеството и сигурността на предлаганите услуги. Тези центрове често са по-евтини. Основната разлика е, че няма да има кой да съдейства в случай на проблем. Когато всичко по време на пътуването и престоя върви добре, няма особено значение коя е обслужващата агенция, разликата е, когато детето има нужда от помощ. От това колко бързо ще реагираме в конкретна ситуация и как ще можем да съдействаме зависи колко добре си вършим работата", обобщава Христова.

"Нашият съвет към родителите е да проучат добре фирмата, да се срещнат лично с консултанта, който ще отговаря за организацията на пътуването, да изберат програма, съобразена с индивидуалността на тяхното дете, да се осведомят какво точно се включва в цената и какви ще бъдат допълнителните разходи и най-вече да не избират съмнително евтини оферти – най-често ниската цена е за сметка на качеството на обучението, условията за настаняване и не на последно място безопасността на децата", коментира Дочка Кирова.

Текстът е част от специалното издание "Образование" на в. "Капитал". Всички статии от него можете да откриете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mapto avatar :-|
    mapto
    • + 1

    Когато бях в Германия си взех тефтерче да си записвам някои нови думи и да ги уча. Не се получи, но после започнах да ползвам речници на телефона. Сега има приложения, които ти държат думите в мрежата и можеш да си ги отваряш отвсякъде. Знам за две, които имат и български http://lexicum.net и http://vocabler.com Полезни са. Аз ползвам Лексикум и ми харесва, че от време на време те подпитва за някоя дума.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал