На училище през ваканцията

Няколко идеи за летни езикови курсове и лагери

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ваканцията може и да не е най-любимото време за уроци, но пък е възможност за усъвършенстване на чужд език заедно с игри на открито, лагери, музика и спорт. Много езикови центрове предлагат интензивни летни езикови курсове, а някои от школите организират и лагери и занимални. Ето някои от тях.

На лагер

Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий" предлага занимания за деца и ученици в Британското лятно езиково училище "Аркутино" с британски преподаватели. Предвидени са 20 часа езиково обучение на седмица, часове за самоподготовка, игри, забавления, спорт, плаж и екскурзии. Включени са водни спортове, тенис на маса, футбол, еко- и фототуризъм, посещение на археологически забележителности, разходка с лодка по река Ропотамо, вечерни партита, филмови прожекции. Датите за тази година са от 6 до 19 юли и от 20 юли до 2 август. Цената е 1360 лв. за две седмици.

Летните езикови лагери на BRITANICA са за деца от 13 до 16 години. Тази година програмата е от 3 до 10 юли в комплекс "Катарино", близо до Разлог. Пакетната цена е 641 лв. и включва транспорт, пълен пансион, планинска застраховка, както и всички образователни програми. Предвидени са двучасови занимания по английски всеки ден по програмите Creative Clubs (творчески умения), Heal the World (фокус върху толерантността под форма на игри), скаутската Outdoor Adventures, както и английски вечерни програми с различни игри и конкурси. Планирана е и еднодневна екскурзия с поход, както и различни видове спорт. BRITANICA Summerland Kids пък е английска програма за деца на възраст от 8 до 12 години. Тя е 10-дневна на три смени - от 1 до 11 юли, от 11 до 21 юли, от 21 до 31 юли. Пакетната цена е 698 лв. Предвиден е ден за поход и посещение до Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

Българско-британският информационен и езиков център (бивш BBC център) организира летен езиков лагер в курорта Паничище. Той е за деца на възраст от 10 до 14 години и ще се проведе от 20 до 27 юни. Пакетната цена е 380 лв. и включва седем пълни дни с храна в хотел "Бор", шест дни по пет часа комуникативен английски, поход до Седемте рилски езера, посещение на крепостта "Цари Мали град, разходки, както и следобедна и вечерна програма с много игри, забавления и викторини.

Летен езиков лагер предлага и Френският институт в България. Той ще се проведе в хотел "Никулчината къща" в Банско от 6 до 13 юли за деца и юноши на възраст от 7 до 15 години и от 24 до 31 август за желаещи на възраст от 5 до 16 г. Лагерът е подходящ и за напълно начинаещи. Групите са съобразени с възрастта и езиковата подготовка на участниците. Цената е 430 лева и включва транспорт, пълен пансион, курсове по френски език, занимания в ателиета, спорт, туристическа обиколка, басейн, културни посещения, организиране на пикник.

Лятно училище и занималня

Лятното училище на Американския колеж в София е между 30 юни и 25 юли и включва обучение по английски език, музика, изкуство, спорт и забавна математика. Занятията започват в 9.30 и приключват в 16.30 часа. Осигурени са учебни пособия, обяд и следобедна закуска. Колежът разполага с общежитие. Дневната програма на децата на възраст между 6 и 10 години включва четири часа занимания по английски, два часа спорт, един час музика и един час изобразително изкуство. Програмата на децата на възраст между 11 и 15 години включва четири часа английски, два часа спорт и два часа забавна математика. Спортните занимания са разнообразни - футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса, софтбол, бейзбол, спортна гимнастика.

Езиковата школа "Алианс" ЕООД организира 20-дневна целодневна лятна занималня с интензивно обучение на английски или немски език. Заниманията е от 2 до 27 юни и от 16 юни до 11 юли, както и през август. Предвиждат се сутрешни езикови занятия всеки ден по 4.5 учебни часа, както и разнообразна развлекателна програма следобед. Цената за един месец 449 лв. Възможно е и посещение за един ден (цената е 25 лв.), както и за една седмица (120 лв.).

Друга лятна възможност, предлагана от "Алианс", е изучаване на английски или немски език чрез пеене и музика. Заниманията са три пъти седмично по четири учебни часа сутрин. Те са подходящи за деца от четири до седем години. Курсът е от 2 до 29 юни, а цената му е 150 лв. Полудневната английска забавачка за ученици на "Алианс" е от 29 май до 27 юни и от 30 юни до 29 юли и включва езикови занимания по шест учебни часа всеки ден сутрин или следобед. Цената за общо 132 часа е 380 лева.

От октомври до май най-малките могат да посещават съботна занималня по английски език в учебен център "МаксимУм". Заниманията се провеждат от 9.30 до 12.30 часа всяка седмица, а учениците (от 4 до 6-годишни) прекарват петте учебни часа с мултимедия, интерактивни игри за разбиране на реч на английски език и разучавайки песни и пиеси за куклен театър. Екипът осигурява лека плодова закуска на децата, а таксата е 25 лв. за посещение. През лятната ваканция в "МаксимУм" организират занималня за ученици от първи до четвърти клас. Децата имат уроци по български език, математика и чужд език, играят тенис и йога. В програмата влизат разходки на Витоша, посещения на музеи и кино. Месечната такса е 370 лв. и включва кетъринг обяд и две плодови закуски.

Образователна институция "Дарби" организира "детска академия за личностно развитие", която ще отвори врати на 2 юни и ще работи през юни, юли и август. В нея могат да се обучават деца в две възрастови групи – от първи до четвърти и от пети до седми клас, които ще изучават английски език всеки делничен ден до обед, а следобед ще се забавляват с часове по рисуване, йога, шахмат и ще развиват своите умения в детска театрална работилница. Месечната такса за целодневни посещения (от 9.00 до 17.30) е 420 лв. Ако ученикът посещава само курса по английски език, цената е 4.50 лв. за учебен час. "Дарби" предлага още една възможност за деца на възраст от 5 до 14 години - всекидневни тренировки по тенис и плуване, съчетани с изучаване на английски език. Седмичната такса е 250 лв.

Езиковият и изпитен център "АВО-Бел" предлага полудневни (9.30– 12.30 ч.) или целодневни (9.30 – 16.00) езикови занимания на деца от понеделник до петък. За продължителност от две седмици цените са съответно 165 лв. и 299 лв. За бъдещи първокласници е предвидена двуседмична програма в началото на юни със занимателни игри и упражнения на английски. За ученици до четвърти клас са подходящи летните програми през юни и юли (две, четири, шест или осем седмици). Всяка седмица "АВО-Бел" осигурява посещение на интересно място извън обучителните центрове – природни забележителности, културно-исторически паметници, пещери, резервати, ферми, детски атракциони.

Училищата за чужди езици "Хай Тайм" предлагат целодневни и полудневни занимания в летен езиков лагер от 1 юни до 15 септември. Децата могат да се обучават един месец, две седмици или една седмица. Програмата редува занимания по английски език, спорт (езда, плуване, пейнтбол), екскурзии на Витоша, посещения на забележителности в София, извънкласно четене на книги, занимателна математика, танци, музика, изобразително и приложно изкуство. Таксата е 260 лв. за един месец. Училищата "Хай Тайм" в столичните квартали "Красна поляна" и "Овча купел" предлагат целодневна и полудневна лятна занималня за деца от първи до пети клас. Предвидени са образователни игри, занимания по музика, изобразително или танцово изкуство. Предлага се и допълнителна езикова подготовка за ученици, а цената е 290 лв. на месец.

Учебен център "Космос" също организира лятна езикова занималня в София. Тя може да е една, две, три или четири поредни седмици, полудневна или целодневна. Цената за един месец е 600 лв. за целодневно обучение и 400 лв. за полудневно. Заниманията са от 9 до 13 ч. или от 9 до 17.30 ч. и включват чуждоезиково обучение, обяд, игри, походи в планината, йога, танци, участие в арт  и театрална школа.

Около 10 лева на ден се плаща в лятната занималня, организирана от езикова школа "Престиж". Едноседмичната програма включва чуждоезиково обучение за малки деца до обед и занимания навън, както и "зелен ден" и "воден ден с плаж". Всички занимания са с цел ненатрапчиво усвояване на лексика по английски.

Текстът е част от специалното издание "Образование" на в. "Капитал". Всички статии от него можете да откриете тук.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал